ΣΠΑΡΤΗ. Το Παράρτημα Λακωνίας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προκειμένου να συνδράμει στην προσπάθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής, 17 Ιουλίου 2015 στην περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας συμμετείχε την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς με 13 Μέλη - Διασώστες της ΕΟΔ Λακωνίας και 4 συνολικά οχήματα, ένα πυροσβεστικό όχημα χωρητικότητας 2,5 τόνων και 3 αγροτικά 4Χ4 ιδιοκτησίας μελών της με αντλίες και δυνατότητα μεταφοράς έως 1 τόνου νερό.

Σε ανακοίνωση της ΕΟΔ αναφέρονται τα εξής: «Θεωρούμε σημαντικό να τονίσουμε την τεράστια συμβολή της πυροσβεστικής υπηρεσίας σε ένα περιστατικό επικών διαστάσεων που κατέστρεψε την οικονομική ζωή μιας ολόκληρης περιοχής της Λακωνίας και θλιβόμαστε για δημοσιεύματα που ρίχνουν ευθύνες στην οργάνωση και διαχείριση του συμβάντος. Δεν είδαμε δημοσιεύματα να επαινούν τον συντονισμό, όταν μέσα σε λίγες ώρες εκτός από το έργο της κατάσβεσης που είναι αυτονόητο, οργάνωσαν την εκκένωση κατοικιών, την μεταφορά ασθενών και ευπαθών ομάδων, κατόρθωσαν να διαχειριστούν τους κατοίκους, οι οποίοι είτε έφευγαν εγκαταλείποντας τα σπίτια τους, είτε έρχονταν να περισώσουν περιουσίες και ταυτόχρονα αντιμετώπισαν τις εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια, άλλες ουσιαστικές και άλλες ασήμαντες.

Επίσης κρίνουμε απαραίτητο να αναφερθούμε στην τεράστια συμβολή όλων των φορέων που συντονίστηκαν άψογα κάτω από συνθήκες που μόνο σε καιρό πολέμου μπορούν να μοιάζουν, ήτοι την Αστυνομία και το Λιμενικό που συνέβαλαν στη διευκόλυνση της κίνησης των εμπλεκομένων δυνάμεων, στη διαχείριση των πολιτών και την μεταφορά αυτών σε ασφαλή σημεία, τα Κέντρα Υγείας Νεάπολης, Γυθείου και Αρεόπολης που λειτούργησαν σαν κινητοί σταθμοί βοήθειας σε σημεία της Νεάπολης για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες και τέλος το Δήμο Μονεμβάσιας που διέθεσε όλους τους πόρους του από οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση του συμβάντος, με πρώτο τον Δήμαρχο, κ. Τριχείλη, ο οποίος παρόντας ανάμεσα στους πολίτες συντόνιζε από τη μεριά του την κατάσταση. Σε περίπτωση που ξεχνάμε να αναφέρουμε φορείς που συνέδραμαν ζητούμε συγνώμη.

Θα ήταν λάθος μας όμως να μην αναφερθούμε και στον εθελοντισμό, καθώς σε αυτές τις δύσκολες ώρες πολλοί εθελοντές, άλλοι οργανωμένοι και άλλοι όχι έδωσαν μάχη για να σωθούν άνθρωποι και περιουσίες. Η μεγάλη επιτυχία όλων των εμπλεκομένων ήταν ότι αν και πολλοί κινδύνεψαν και διακινδύνεψαν, δεν χάθηκε ούτε ένας άνθρωπος σε ένα περιστατικό επικών διαστάσεων.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους συντονιστές αλλά και τις ευχαριστίες μας και το σεβασμό μας σε όλους τους πυροσβέστες ανά την Ελλάδα που προσέτρεξαν σε βοήθειά μας».