Διαμαρτυρία για την φορολόγηση των αγροτών

Επιστολή προς τους Βουλευτές Λακωνίας απέστειλε ο πρόεδρος του ΑΣΕΕ Αμυκλών «Λακωνία» Σπύρος Παπαδάκος στις 19-07-2015 σχετικά με το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των αγροτών. Mέσω αυτής εκφράζει ς τις ανησυχίες του για τα προτεινόμενα μέτρα και τις συνέπειες αυτών στο αγροτικό εισόδημα αλλά και στις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Κύριοι Βουλευτές,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την επικείμενη ψήφιση των μέτρων στις 22-07-2015 που αφορούν όλους αυτούς που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας. Κατανοούμε την ανάγκη συμμόρφωσης της εν γένει οικονομικής κατάστασης της χώρας μας και ύστερα από τις συστάσεις των «δανειστών φίλων μας» και δε θεωρούμε ότι ο έλληνας παραγωγός δεν πρέπει να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο η επικείμενη φορολογική λαίλαπα κατά τη γνώμη μας μόνο προς αυτή την κατεύθυνση δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Σε μια χώρα που αποτελεί εθνική επιλογή η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκοπό αυτό.

Πιο συγκεκριμένα με την εφαρμογή των μέτρων, το κόστος της αγροτικής παραγωγής θα αυξηθεί πολύ με αποτέλεσμα να χαθούν οι ανταγωνίστηκες τιμές των προϊόντων μας στην Ευρωπαϊκή ή και στη παγκόσμια αγορά. Το κόστος παραγωγής είτε έμμεσα είτε άμεσα θα εκτοξευθεί και τελικός αποδέκτης της απορρόφησής του θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι η τελική τιμή πώλησης των προϊόντων.

Πιστεύουμε ότι μέτρα όπως :

α. Φορολόγηση επιδοτήσεων με κατάργηση του αφορολόγητου ποσού μέχρι 12.000 Ευρώ.

β. Επιβάρυνση κόστους των εισροών με αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από 13% στο 23%.

γ. Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών στον ΟΓΑ.

δ. Κατάργηση καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου.

ε. Αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης από 0,7% στο 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.

στ. Αύξηση φορολογικού συντελεστή από 26% στο 28% για τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα μη εξαιρουμένων των οργανώσεων παραγωγών

θα έχουν σαν αποτέλεσμα ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ της πρωτογενής παραγωγής.

Ιδιαίτερα στις μέρες με την παρατεταμένη ύφεση της οικονομάς τα πιο πάνω μέτρα θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην ανάπτυξη του κλάδου. Παράλληλα πιστεύουμε ότι τελικά τα έσοδα από την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα είναι πολύ μικρότερα από τα προβλεπόμενα καθώς μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την παραγωγή. Δεν είναι δυνατό σύμφωνα με τα εισοδήματα που εισπράττει ο μέσος έλληνας παραγωγός να ανταπεξέλθει στη σκληρή προτεινόμενη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, αλλά θα είναι και ακατόρθωτο να παραμένει συνεπής στις ασφαλιστικές του εισφορές δεδομένου ότι ακόμη και σήμερα δυσκολεύεται να καλύψει τις βασικές του ανάγκες διαβίωσης.

Τέλος δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πόσο σημαντικό κυρίως για τις τοπικές οικονομίες είναι η διατήρηση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού. Η ευημερία και σωστή λειτουργία του κλάδου είναι αυτή που «κινεί» ολόκληρη την αγορά των επαρχιακών πόλεων».