Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει σειρά ντοκιμαντέρ διακεκριμένων Ελλήνων σκηνοθετών τα οποία συνδέονται άμεσα με τη θεματική των μουσείων του, την τοπική ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Οι προβολές οργανώνονται μια φορά το μήνα σε διαφορετικό μουσείο του Δικτύου του ΠΙΟΠ. Μετά το πέρας των προβολών, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό παρουσία των σκηνοθετών ή/και άλλων συντελεστών της κάθε ταινίας.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Παρασκευή, 4 Σεπτεμβρίου 2015, στις 21:00 «ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΕΣ» (του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, 2000, 77’)
Θερινή προβολή στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, παρουσία του σκηνοθέτη

Εικόνες της Μεσογείου φτιαγμένες με ψωμί, λάδι και κρασί. Διατροφικές συνήθειες, τρόποι παραγωγής, καθημερινότητες, συνθέτουν μαζί με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον, το πολιτισμικό σώμα του πιο ενδιαφέροντος, ίσως, ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της ιστορίας. Η Μεσόγειος αναδεικνύεται σε μια θάλασσα σύγκλισης και συνάντησης, που δεν παραγνωρίζει όμως τη δυναμική του διαφορετικού, δίνοντας χώρο τόσο στο νεωτερικό όσο και στο βιωμένο.

Τιμητικές διακρίσεις:
Βραβείο Κοινού, Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2001
2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ντοκιμαντέρ 2001
Βραβείο Διεθνούς Φεστιβάλ Περιβαλλοντικού Κινηματογράφου Teramo 2000