ΣΠΑΡΤΗ. Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και με αθρόα προσέλευση προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής της Σπάρτης, εορτάστηκε στις 26 και 27 Ιουλίου στο Άσυλο Ανιάτων, η μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος του θαυματουργού, προστάτη του Ιδρύματος.

Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 26 Ιουλίου και ώρα 7:30μ.μ., τελέστηκε ο πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας, κ.κ. Ευσταθίου, με την παρουσία πολλών κληρικών. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμ. ιερέας, π. Παναγιώτης Λάτσης. Την Δευτέρα 27 Ιουλίου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής, τελέστηκε ο όρθρος, η αρτοκλασία και η αρχιερατική θεία λειτουργία μετά θείου κηρύγματος, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου ποιμενάρχου μας κ. κ. Ευσταθίου.

Ανήμερα του εορτασμού, στην ομιλία του ο π. Παναγιώτης Χαλκιάς, αναφέρθηκε στο βίο του Αγίου Παντελεήμονος, ενώ εστιάστηκε στη διπλή του ιδιότητα: την επιστημονική του κατάρτιση και την χριστιανική του πίστη. Μίλησε για τις αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην επιστήμη και την πίστη και για τις οποίες ευθύνονται ουσιαστικά οι άνθρωποι που τις εκπροσωπούν κατά καιρούς , ενώ παρομοίασε τις δύο αυτές έννοιες με δύο λεωφορεία, που κινούνται σε διαφορετική λωρίδα, που δεν έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους και που δεν πρόκειται ποτέ να συγκρουστούν.

Στη συνέχεια ο σεπτός ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε στα Ιδρύματα, που αποτελούν το στολίδι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Συγκεκριμένα μίλησε για το Άσυλο Ανιάτων, όπου χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και αγώνας για να ολοκληρωθεί αυτό το θεάρεστο έργο, συμβάλλοντας σημαντικά σε αυτό οι αείμνηστοι ευεργέτες του. Ανέφερε επίσης ότι στις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, ο κόσμος ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκλησή του '' Δώστε ένα ευρώ και θα υπάρξει και περίσσευμα ''. Ταυτόχρονα απευθύνθηκε και σε αυτούς που μπορούν να προσφέρουν, λέγοντας ότι ο καθένας μπορεί να βοηθήσει. Ιδιαίτερα συγκινημένος αναφέρθηκε στο παράδειγμα μίας ηλικιωμένης γυναίκας από το εξωτερικό, την οποία δεν γνωρίζει προσωπικά και η οποία κάθε μήνα στέλνει 30 ευρώ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει την συνέχιση του κοινωνικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των δωρητών και ευεργετών του Ιδρύματος και ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Παντελεήμονος στους χώρους του Ασύλου Ανιάτων.

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος τίμησαν με την παρουσία τους, κατά τον εσπερινό, ο κος Δημήτριος Σκορδάς Ταξίαρχος - Διοικητής του Κ.Ε.Ε.Μ Σπάρτης , ενώ κατά την πανηγυρική θεία λειτουργία : η κα Αδαμαντία Τζανετέα, Αντιπεριφερειάρχης , ο κος Ευάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος Σπάρτης , εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σπάρτης, ο κος Δημήτριος Αποστολάκος, Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μυστρά, αρκετοί άλλοι τοπικοί άρχοντες, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί ιερείς και ευσεβείς χριστιανοί.