Γράφει η Μ.Α.Τ.
Από την πόλη έρχομαι...
Τη Δευτέρα, 20 Ιουλίου, του Άϊ-Λιά ανήμερα, του Άϊ-Λιώς που, όπως έλεγε κι η γιαγιά, γυρίζει ο καιρός αλλιώς, ακριβώς εκείνο το πρωί, η πόλη ξύπνησε προβληματισμένη. Παρ’ όλο που αποβραδίς είχε πλήρως ενημερωθεί για τις υψηλές εξελίξεις, για άλλη μια φορά τον τελευταίο καιρό, ένιωθε ελλιπής.

Ένα περίεργο καινούριο παιχνίδι παιζόταν εκεί στα ψηλά, ‘’ναι και όχι’’ θα πρέπει να το λένε, σκέφτηκε η πόλη, και την έβρισκε…αδιάβαστη. Ένιωθε κουρασμένη και απογοητευμένη, γύρισε για να ξεχαστεί, αντίκρισε τον καθρέφτη της, και κατά-τρόμαξε. Πλήθος οι θλίψεις αυλάκωναν το πρόσωπό της, η Παλαιολόγου, ρυτίδα βαθειά ανάμεσα στα μάτια της, οι γωνίες της αγωνίας σκέπαζαν και θάμπωναν τα χρώματά της. Είχε γίνει γκρι!!

Αναθεμάτισε τις οθόνες και τα ξενύχτια, 17 ώρες αναμονής δε σβήνουν εύκολα, μονολόγησε, και με συνοπτικές διαδικασίες, αποφάσισε, πως το ταχύτερο δυνατό, έπρεπε να αλλάξει…πρόσωπο!! Όρος απαράβατος, νεοελληνιστί προαπαιτούμενο, να αναζητήσει και να δεσμεύσει ένα πλατύ χαμόγελο, αν όχι, ένα οριακό μειδίαμα!

Για πλαστικές επεμβάσεις, ούτε λόγος. Με 60 ή 50 ευρώ, μόνο έξω από Α.Τ.Μ. περνάς, σκυφτός και σκεφτικός και ξαναφεύγεις. Αν και οι Τράπεζες είναι ανοιχτές πια, και με ανοιχτές τις αγκαλιές για την επιστροφή των ευρώ από τα παπλώματα τα στρώματα και τ’ αρώματα, αν και ο Γιάνης ψήφισε και ναι και όχι, εκείνο το εύηχο και υπερήφανο μέτρο, capital-control, το ονοματάκι του, θα παραμείνει για καιρό όπως είπαν. Σου κόβει τα πόδια και το χαμόγελο, αλλά capital-control είναι αυτό, το λες και ακούγεσαι κοσμο-γυρισμένος!

Θα μπορούσε, ξανασκέφτηκε η πόλη, να καλέσει και να σκορπίσει σε δρόμους και πλατείες, γελωτοποιούς, ξυλοπόδαρους και μασκαράδες, και με το γνωστό και δοκιμασμένο τρόπο, να εισπράξει χαμόγελα, χαρές και μειδιάματα. Παλιό το σχέδιο, κι ο παλιός είναι αλλιώς, καθώς είπε και ο Βαγγέλης, μα με τα τωρινά κουρασμένα και αποκαμωμένα Α.Τ.Μ., οποιαδήποτε ευρω-βόρα κίνηση, μετράει άσκοπη και άκαρπη.

Οι κλασσικές μέθοδοι μάλλον δεν αποδίδουν, διαπίστωσε η πόλη, είναι ώρα για εναλλακτικές, ώρα για εναλλακτικά σενάρια, ώρα για plan B, όπως λένε στα μέρη μας.

Άρπαξε το κινητό της, η πόλη, και……Αρνιακός, Κολυδάς, Χριστίνα Σούζη, ο Καντερές από παλιά, ο Αρναούτογλου βεβαίως ο Σάκης, εκείνο το ωραίο παιδί της Ε.Ρ.Τ., ως και η πάλαι ποτέ μετεωρολόγος Πετρούλα, όλοι προσκλήθηκαν επειγόντως για μια σύσκεψη κορυφής.

Συγκεντρώθηκαν σε μια αίθουσα στο κέντρο της πόλης, και……δεν θα βγείτε από εδώ μέσα, τους είπε η πόλη, αν δε μου βρείτε μια λύση, για ένα χαμόγελο πλατύ, για ένα μειδίαμα έστω.

Κι εκείνοι, αναματιάστηκαν για λίγο, κομματάκι ζαβολιάρηδες όλοι, και σε 17 λεπτά, μ’ ένα στόμα μια φωνή, Καύσωνας-- Καύσωνας, βροντοφώναξαν, ομοιοπαθητική!! φωτιά στη φωτιά!!!

Ξημέρωσε 27 Ιουλίου, ο ήλιος ανέβηκε λαμπρός, φλογερός, κατακόκκινος. Μέχρι το μεσημέρι, 38 και 8, 39 και 9, 40, 42, ο υδράργυρος τράβαγε τον ανήφορο ανεξέλεγκτος. Σπαρτιάτικη, χωρίς ρήγματα, ζέστη!!

Πριν το μεσημέρι, διαλύθηκαν εξανεμίστηκαν οι αμίλητες ουρές, μια σβελτάδα περπάτησε στους δρόμους, άλλος για Γύθειο, Πλύτρα και άλλες παραλίες τράβηξε, άλλος έφυγε για το πατρικό του στο χωριό, άλλος για το κλιματιστικό του. Μέχρι το βράδυ, στη γωνία, τιμωρία, οι αγωνίες, έκλεισαν οι και θερμογόνες οθόνες, οι νέοι αντάμωσαν τα στέκια τους, τα παιδιά ξενύχτησαν παίζοντας στα πάρκα, και η τρίτη ηλικία βγήκε σε αυλές και εξώπορτες με τα νυχτικά της.

Μικροπρογράμματα διακοπών και χαλάρωσης μειδίασαν έως και χαμογέλασαν πλατειά, τα προαπαιτούμενα είχαν μόλις εξασφαλιστεί!!

27 Ιουλίου, του Αγίου Παντελεήμονα ανήμερα, και η μικρή μας πόλη, είχε στ’ αλήθεια αλλάξει πρόσωπο. Ένας καύσωνας του Ιουλίου, Καύσωνας- Καύσωνας, σαφής αλλά και δημιουργικός συνάμα, την είχε σφιχταγκαλιάσει, κι εκείνη ξαναγινόταν, τσουρουφλισμένη μεν, αλλά ζωντανή, χρωματιστή, λαμπερή και χαρούμενη!!!


* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr