Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει δημοσίευμα της ιστοσελίδας pelopaspress.gr και αφορά στην επενδυτική αγορά της Λακωνίας. Το δημοσίευμα αναφέρει:

ΣΠΑΡΤΗ. Το ελληνικό καλοκαίρι και ιδιαίτερα το λακωνικό είναι ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεων και των αισθημάτων με την Ομογένεια.

Η συνέντευξη του Δημήτρη Χίου, προέδρου της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά, στην ιστοσελίδα notospress.gr, έκανε αίσθηση για κάποια έντονα σημεία της. Προέκυψε ότι η λακωνική Ομογένεια έχει και τη δύναμη και τη διάθεση να βοηθήσει την Πατρίδα στη δύσκολη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της.

Ένας τομέας που όσο και αν φαίνεται δύσκολο, μπορεί ωστόσο να υπάρξει συνεργασία και ευκαιρία υποστήριξης είναι η πρωτογενής παραγωγή.
Ανέκαθεν οι λάκωνες ομογενείς στήριζαν την πατρίδα ποικιλοτρόπως. Στους τομείς της Παιδείας και της Εκπαίδευσης, στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, στην καθημερινότητα των κατοίκων των πόλεων και των χωριών.

Η Ελλάδα σήμερα καλείται, μέσα από έναν ορυμαγδό αποτυχιών και υστέρησης να πάρει τις τύχες των παιδιών της στα χέρια της. Πολύ δύσκολα αυτό θα το πετύχει οποιαδήποτε Κυβέρνηση, ακόμα και αν έχει καλές προθέσεις.
Η κοιμώμενη δύναμη της χώρας δεν βρίσκεται πλέον στην πολιτική αλλά στην πρωτογενή παραγωγή. Ειδικά δε στη Λακωνία, όπως και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο η δύναμη βρίσκεται στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Για να ανακάμψει και να αναπτυχθεί ο τομέας χρειάζεται τρείς βασικές προϋποθέσεις:
Κεφάλαια που αυτή τη φορά δεν μπορεί και δεν πρέπει να προέρχονται από την Ευρώπη.
Σχέδιο και πλάνο για βραχυχρόνια αναδιάταξη, μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και μακροχρόνια απόδοση.
Λάκωνες (στην συγκεκριμένη περίπτωση) νέους έτοιμους να εργαστούν και να συνεργαστούν σε όλες τις γραμμές και βαθμίδες αυτής της πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας.

Αν ισχύει ο κανόνας ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα τότε πρέπει να ισχύει και ο κανόνας ότι τόπος που παράγει μπορεί να ευημερεί.
Αρκεί να ξέρει να διασφαλίσει διάρκεια, ποιότητα και χρηστή ανταγωνιστική διαχείριση κι έξοδο στις αγορές του κόσμου και όχι μόνον της Ευρώπης.

Η Λακωνία ήδη καλλιεργεί και παράγει ελιά και ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας. Η παραγωγή ελιάς καλαμών στη Λακωνία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την Μεσσηνία, τόπο προέλευσης της. Η Λακωνία έχει παραγωγή πορτοκαλιού άριστης ποιότητας και σχεδόν όλο τον χρόνο. Ο χυμός της φημίζεται. Η Λακωνία επίσης έχει πολύ καλής ποιότητας οπωροκηπευτικά όπως ντομάτα κ.α. καθώς και άριστα προϊόντα κτηνοτροφίας.

Αυτές τις ημέρες βρίσκονται στη Σπάρτη και στα χωριά καταγωγής τους Βορδόνια και Βασσαρά ομογενείς που έχουν αποδείξει τα συναισθήματα για την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Αναφέρομαι στον Ευστάθιο Βαλιώτη, στον Γιώργο Σακελλάρη αλλά και σε άλλους διακεκριμένους συμπατριώτες. Οι πληροφορίες θέλουν τους ομογενείς μας να εξετάζουν την περίπτωση καθολικής και απόλυτης στήριξης της τοπικής κοινωνίας με επενδυτικές κινήσεις που εμπεριέχουν και την κοινωνική προσφορά αλλά και την εύστοχη επένδυση.

Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν τους δύο συγκεκριμένους ομογενείς μας να ενδιαφέρονται για την ενίσχυση του Εργοστασίου «Λακωνία» στις Αμύκλες, την συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα και την εκπόνηση ενός φιλόδοξου σχεδίου ανάπτυξης του και κερδοφορίας. Αν οι πληροφορίες ευσταθούν τότε έχουμε να κάνουμε με μια σύμπραξη ιδιωτικού τομέα και συνεταιριστικού κλάδου με στόχο την ύψιστη απόδοση παραγωγής, τον εκσυχρονισμό όπου επιβάλλεται και την κατάκτηση των αγορών με ασυναγώνιστα προϊόντα από την λακωνική παραγωγή που δεν εξαντλούνται μόνο στα εσπεριδοειδή.

Ελπίδα κι ευχή όλων των Λακώνων είναι από την φημολογούμενη αυτή διερεύνηση συνεργασίας να υπάρξουν άμεσα, συγκεκριμένα και ασφαλή αποτελέσματα. Είναι αναμενόμενο ότι η ευόδωση μιας τέτοιας συνεργασίας που θα σέβεται τα συνεταιριστικά κεκτημένα και θα αποδέχεται τους επιχειρηματικούς στόχους των επενδυτών μόνον καλό θα αποφέρει στην κοινωνία.
Ανάπτυξη του, έτσι κι αλλιώς, αξιόλογου εργοστασίου «Λακωνία», απορρόφηση και αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής και εκατοντάδες θέσεις εργασίας για τους Λάκωνες πολίτες.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις εξελίξεις και τις επαφές των δύο πλευρών.