Μια ακόμα απάντηση προκαλεί δημοσίευμα του notospress.gr. Αυτή τη φορά, η Νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στο δημοσίευμα για τη «μαύρη εργασία» στον κάμπο της Σκάλας.

Στην απάντηση του Γραφείου Τύπου ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας λοιπόν, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Με το άρθρο του notospress.gr «μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή στον κάμπο της Σκάλας» θίγονται σκοτεινές πλευρές της οικονομικής ζωής της περιοχής που συντηρούνται εδώ και πολλά χρόνια. […]

Το φαινόμενο δεν δημιουργήθηκε κατά τη θητεία της σημερινής κυβέρνησης, προϋπήρχε επί δεκαετίες και μάλιστα οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν πως δε το έβλεπαν. Aντιμετώπιζαν το πρόβλημα με καταστολή και μόνο. Στρέφονταν κατά των εργατών γης, καλώντας τους "λαθρομετανάστες", με τακτικές εφόδους της αστυνομίας εξαντλούσαν τις παρεμβάσεις τους στο πρόβλημα.

Όσον αφορά τη φοροδιαφυγή μετρημένες στα δάχτυλα παρεμβάσεις έγιναν εδώ και δεκαετίες, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς αυτοί που συλλαμβάνονταν αποτελούσαν συνήθως τα "μικρά ψάρια". Οι μεγαλοκαρχαρίες κολυμπούσαν ελεύθερα και κατασπάραζαν τα θηράματά τους. […]

Ο ΣΥΡΙΖΑ και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο έχει ασχοληθεί και ασχολείται με το πρόβλημα, συστηματικά και όχι περιστασιακά και χάριν εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων και έχει προτείνει λύσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ασχοληθεί έντονα και στο παρελθόν με το ζήτημα (παρεμβάσεις σε θεσμικά όργανα, εκδηλώσεις κ.λπ.). Στη σημερινή συγκυρία παρ’ όλα τα δύσκολα ζητήματα που έχει κληρονομήσει η κυβέρνηση, έχει άμεσα προωθήσει μέτρα, και συνεχίσει να προωθεί, για την προστασία των μικρομεσαίων αγροτών και μεταναστών εργατών γης που θίγονται κατά κύριο λόγο. Για παράδειγμα, ήδη ψηφίστηκε ο νόμος 4332/2015 ο οποίος: α) απλοποιεί τις διαδικασίες για χορήγηση ενιαίας άδειας εργασίας (visa -D) στη χώρα ώστε να καταστούν αυτές αποτελεσματικές και διαφανείς, και β) προβλέπει για τους εποχικά εργαζόμενους (μετακλητούς) απλούστευση των διαδικασιών και μείωση του κόστους για τους εργοδότες αγρότες.

Η κυβέρνηση, προσανατολίζεται στην υπεράσπιση τόσο των αγροτών όσο και των μεταναστών εργατών γης χτυπώντας παράλληλα την μαύρη εργασία και την φοροδιαφυγή που συνεπάγεται».