ΣΠΑΡΤΗ. Με σχετικό δελτίο τύπου του ο Δήμος Σπάρτης, επιχειρεί εν συντομεία να παρουσιάσει στο κοινό δύο από τα Μουσεία της πόλης της Σπάρτης.

1. Μανουσάκειο Μουσείο Αστικού και Λαϊκού Βίου


Στεγάζεται σε διώροφο οίκημα των αρχών του 20ου αιώνα στη Σπάρτη και πληροί όλες τις σύγχρονες μουσειολογικές προδιαγραφές.

Το Μουσείο πήρε το όνομά του από τον Λεωνίδα Μ. Μανουσάκη, ο οποίος το 1996 δώρισε στο Δήμο Σπάρτης την οικία του μαζί με την οικοσκευή, το ρουχισμό, το φωτογραφικό αρχείο και το οθωμανικό λάβαρο (οικογενειακό κειμήλιο από το θείο του Αλέξανδρο Μανουσάκη, που έχει χαρακτηριστεί ως κινητό διατηρητέο μνημείο) για να λειτουργήσει ειδικά ως Μουσείο.

Η μόνιμη έκθεση αφορά τον αστικό βίο στη Σπάρτη των αρχών του 20ου αιώνα και περιλαμβάνει έπιπλα, ενδυμασίες, κεντήματα, υαλικά, οικογενειακά κειμήλια που δωρήθηκαν από Σπαρτιάτες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αυτής.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα μέσα από αναπαραστάσεις εσωτερικών χώρων, εκθέσεις και προβολές πολυμέσων να επισκεφθούν όψεις της οικογενειακής και κοινωνικής ζωής μιας άλλης εποχής, των ανθρώπων που δημιούργησαν και κατοίκησαν τη νέα πόλη της Σπάρτης.
Διεύθυνση: Ανανίου 13, Σπάρτη.
Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, ώρες 09:00 -16:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 27310 28456/22226, 6974861054

2. Μουσείο φωτογραφικών μηχανών Τάκη Αϊβαλή


Το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών Τάκη Αϊβαλή αποτελεί από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως ιδιωτικές συλλογές φωτογραφικών μηχανών, που δημιουργήθηκε από το πάθος του συλλέκτη Τάκη Αϊβαλή για τη φωτογραφία και την αγάπη του για τον τόπο καταγωγής του.

Το μέγεθος της συλλογής αριθμεί περίπου 1.000 φωτογραφικές μηχανές, οι οποίες του χάρισαν το 2001 μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness και σήμερα μπορεί να τις θαυμάσει κανείς επισκεπτόμενος το ιδιαίτερο αυτό μουσείο στον Μυστρά.

Η συλλογή περιλαμβάνει κυρίως την εξέλιξη των φωτογραφικών μηχανών του εικοστού αιώνα που απευθύνονταν στον ερασιτέχνη χρήστη. Σε αυτή συγκαταλέγονται χαρακτηριστικά μοντέλα των εταιριών Kodak, Agfa, Ansco, Argus, Coronet, Zeiss Ikon, Bilora, Dacora, Ferrania, Minolta , Ilford, Yashica, Nikon, Canon, Olympus, Mamiya, Polaroid, Zenit, Gomz, Practica, Fed, Lomo, μαζί με αεροφωτογραφικές μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν από τον αμερικανικό στρατό, για τη δημιουργία χαρτών ή τη φωτογράφηση ολόκληρων περιοχών.

Διεύθυνση: Μυστράς, Λακωνίας
Είσοδος: Ελεύθερη
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, ώρες 09:00 – 16:00
Τηλ. Επικοινωνίας: 27310 81085/22226, 6974861054

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στην πόλη της Σπάρτης λειτουργούν επίσης το Μουσείο Νεότερης Ιστορίας Σπάρτης (Λυκούργου 82), το Αρχαιολογικό Μουσείο (Λυκούργου και Αγίου Νίκωνος), το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Όθωνος Αμαλίας 129), το Μουσείο Μυστρά (Βυζαντινός Μυστράς) καθώς και η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη (Κ. Παλαιολόγου 123 και Θερμοπυλών).