ΣΠΑΡΤΗ. «Η κατάρρευση των ελληνικών δυνάμεων το 1922 στη Μικρά Ασία, οι σφαγές, λεηλασίες και η προσφυγιά που ακολούθησαν, αποτελούν το αποκορύφωμα μιας συστηματικής προσπάθειας εξόντωσης του ελληνικού στοιχείου από τα χώματα της Μικρά Ασίας, που έβαλε τέρμα στην τρισχιλιετή παρουσία του στην πέραν του Αιγαίου Ελλάδα, μια περιοχή όπου αναπτύχθηκε η ωριμότερη φάση του ελληνικού πολιτισμού […] την τερατώδη αυτή γερμανική σύλληψη πρώτοι οι Νεότουρκοι ανέλαβαν να κάνουν πράξη. Και κοντά στις βάρβαρες ασιατικές μεθόδους του βίαιου εξισλαμισμού, του γενιτσαρισμού και των κατά τακτά διαστήματα φυλετικών εκκαθαρίσεων ήρθε να προστεθεί η τευτονική ψυχρή μεθοδικότητα με τη λειτουργία των περίφημων ταγμάτων εργασίας».

Την Κυριακή 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν στην πόλη της Σπάρτης εκδηλώσεις Εορτασμού της Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν γενικό σημαιοστολισμό των Δημόσιων Κτιρίων και φωταγώγησή τους, επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης και κατάθεση στεφάνων στο Κενοτάφιο του Λεωνίδα. Παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, ο πρόεδρος της ΕΠΣ και εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Παναγιώτης Καρράς, ο αντιδήμαρχος εκ του Δήμου Σπάρτης κ. Ρήγας και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά την επιμνημόσυνη ακολουθία, τον λόγο της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός Φανή Λάζαρη.