ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας « ΔΙΑΥΛΟΣ» Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, με αυτό το δελτίο τύπου, ανέπτυξε κατά το μήνα Σεπτέμβριο πλήθος δραστηριοτήτων και εξακολουθεί αντιστοίχως κατά το μήνα Οκτώβριο.

Αναλυτικά οι δράσεις του «ΔΙΑΥΛΟΥ» έχουν ως εξής:

Παρέμβαση στο Στρατό

Στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης ΥΠΕΘΑ-ΟΚΑΝΑ για το 2015-2016, το Κ.Π. σε συνεργασία με τον Διοικητή - Ταξίαρχο Δημήτριο Μακρή τον Ανχή (ΕΜ) κ. Αλεξανδρή Αθανάσιο 3ο ΕΓ/Δ, και τον ανθυπολοχαγό Βλαζάκη με την ειδικότητα του ψυχολόγου πραγματοποιήθηκε δίωρη εκπαιδευτική διάλεξη στους νεοσύλλεκτους του ΚΕΕΜ Σπάρτης την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 08.30 μ.μ. στην θεματική: «Εξαρτησιογόνες ουσίες»
Υπεύθυνη συντονίστρια της εν λόγω δράσης θα είναι θα είναι η Κοινωνική Λειτουργός κα Καργάκου Κατερίνα, Επιστημονικό Στέλεχος του «Διαύλου».

Παρέμβαση στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Σε συνεργασία με τον Δ/ντή του Γυμνασίου Ελαφονήσου κ. Στιβακτά Παναγιώτη, την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί, η κ. Γκουντούνα Ασπασία, πραγματοποίησε τρίωρη βραχεία βιωματική παρέμβαση, στους μαθητές του Γυμνασίου Ελαφονήσου στη θεματική «Αυτοεκτίμηση-Ωρίμανση-Επαγγελματικός Προσανατολισμός»


Παρεμβάσεις σε γονείς

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα: 6:00 το απόγευμα, σε συνεργασία με κ. Λιάρου Ευσταθία από τον Δ. Ελαφονήσου και την Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Ελαφονήσου κ. Αρώνη Αρχοντούλα , πραγματοποιήθηκε μια δίωρη ομιλία ενημέρωσης ευαισθητοποίησης προς τους γονείς με τίτλο: «Επικοινωνία μέσα στην Οικογένεια και η συνεργασία με το Σχολείο», με εισηγήτρια την κ. Γκουντούνα Ασπασία,
που διεξήχθη στην Αίθουσα Σκηνής του Δημοτικού σχολείου Ελαφονήσου.

Επίσης, ο «Δίαυλος» σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 1ου & 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας και Δημοτικού Σχολείου Βλαχιώτη, συνδιοργανώνει Ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 18:00 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, στις θεματικές:
1. «Η Βία στην Οικογένεια», με εισηγήτρια την κα Γκουντούνα Ασπασία, Κοινωνική Λειτουργό – Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης.
2. «Το φαινόμενο του Ενδοσχολικού Εκφοβισμού και η αντιμετώπισή του από τους γονείς», με εισηγήτρια την κα Παπαδοπούλου Ιωάννα, Ψυχολόγο – Επιστημονικό Στέλεχος του Κέντρου.

Σχολές Γονέων

Η Αγωγή του παιδιού υπήρξε πάντα μέλημα και φροντίδα κάθε εποχής. Κοινή είναι και η επιθυμία η επόμενη γενιά να είναι καλύτερη από τις προηγούμενες. Οι επιδράσεις του οικογενειακού περιβάλλοντος κρίνονται ως καθοριστικές για την εξέλιξη του παιδιού. Και οι γονείς γίνονται Παιδαγωγοί, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και ευθύνης, 'αναντικατάστατοι', όπως τους θέλει η UNESCO. Μα την ίδια ώρα είναι απροετοίμαστοι για τον πολύ υπεύθυνο ρόλο τους και μάλιστα σε μια δύσκολη εποχή, όπως είναι η δική μας.
Ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί υποχρέωσή του να προετοιμάζεται για όλα τα επαγγέλματα, δεν προετοιμάζεται για τα δύο σπουδαιότερα, αυτά του γονέα και του πολιτικού. Ο καθένας αισθάνεται έτοιμος να τα ασκήσει από τη μια στιγμή στην άλλη. Τελικά τι είναι οι Σχολές Γονέων; Τι μαθαίνουμε σ' αυτήν; Μαθαίνουμε το 'επάγγελμα' του Γονέα. Αλλά είναι στ' αλήθεια ένα επάγγελμα;
Στις Σχολές Γονέων, επιδιώκεται κυρίως η απόκτηση ωριμότητας για τους νέους αλλά και τους λιγότερο νέους, της απαραίτητης ισορροπίας σ' ένα τρόπο ζωής, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κοινωνίας μας και της κατανόησης των αναμενόμενων διαφορών ανάμεσα στις γενιές.
Το να είσαι γονέας, στην εποχή μας, δεν είναι πια αυτοσχεδιασμός. Δεν μπορούμε πια να προφασιζόμαστε άγνοια ή να περιφρονούμε τις πρόσφατες κατακτήσεις των ανθρωπιστικών επιστημών, όπως αγνοούμε π.χ. τις κατακτήσεις της αστροναυτικής.
Εξάλλου, ο άνδρας, η γυναίκα, το παιδί, όσο αποτελούν ακόμη μια οικογένεια, υπόκεινται προσωπικά και συλλογικά, σε ισχυρές, ασταθείς κοινωνικές και οικονομικές επιδράσεις.

Στα πλαίσια αυτής λοιπόν της φιλοσοφίας, το Κέντρο Πρόληψης «Δίαυλος», ανταποκρινόμενο στα αιτήματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου Μαγούλας, του 4ου Δημοτικού σχολείου Σπάρτης καθώς και του Νηπιαγωγείου Ασωπού, ξεκινά τον Οκτώβριο Σχολές Γονέων οι οποίες θα λειτουργήσουν ως εξής:
• Στην Μαγούλα, με συντονίστρια την κα. Καργάκου Κατερίνα- Κοινωνική Λειτουργό, κάθε Τετάρτη με έναρξη την 7η Οκτωβρίου,
• Στο 4ο Δημοτικό σχολείο Σπάρτης με συντονίστρια την κα. Παπαδοπούλου Ιωάννα – ψυχολόγο κάθε Δευτέρα με έναρξη την 19η Οκτωβρίου και
• Στο Νηπιαγωγείο Ασωπού με συντονίστρια την κα. Γκουντούνα Ασπασία- Κοινωνική Λειτουργό κάθε Τετάρτη με έναρξη τη 21η Οκτωβρίου.

Μέσα από τις συναντήσεις μας, οι οποίες θα είναι δίωρες σε εβδομαδιαία βάση και διάρκειας 2-3 μηνών, στοχεύουμε να καταφέρνουν οι γονείς να αναπτύξουν:
• Την αποτελεσματική επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ του ζευγαριού και των παιδιών τους.
• Τη σωστή διαχείριση των φόβων και των αναστολών των παιδιών.
• Την έκφραση και σωστή διαχείριση των συναισθημάτων τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους.
• Τους τρόπους διαχείρισης και εφαρμογής της πειθαρχίας και των ορίων στα παιδιά.
• Την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών και
• Να κατανοήσουν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και τις ανάγκες παιδιών και εφήβων σε βιολογικό/σωματικό, συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Από την μέχρι τώρα εμπειρία μας, τα αποτελέσματα των εργασιών των Σχολών Γονέων και της επίδρασής τους είναι ιδιαίτερα θετικά.
Οι γονείς ενδυναμώνουν το γονεϊκό τους ρόλο, αποκτούν μία βαθιά συναισθηματική και ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους που εμπεριέχει την φροντίδα, την αγάπη, τη σωματική εγγύτητα, την ενσυναίσθηση και την επικοινωνία.


Παρέμβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Το Κέντρο σε συνέχεια της συνεργασίας μας με την τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κατόπιν επικοινωνίας με την Πρόεδρο του Τμήματος Νοσηλευτικής κα Ζυγά Σοφία, πραγματοποιήθηκαν δύο τρίωρες βιωματικές ομάδες τριτοετών φοιτητών στα πλαίσια του προγράμματος της κλινικής τους άσκησης, οι οποίες είχαν σαν θέμα: «Αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο επαγγελματικό πλαίσιο του Νοσοκομείου», με εκπαιδεύτρια την κ. Καργάκου Κατερίνα - Κοινωνική Λειτουργό. Οι ομάδες πραγματοποιήθηκαν στις 01 & 08/10/15 και ώρα 10:00 το πρωί, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο για τον μήνα Νοέμβριο και συγκεκριμένα για τις 5 & 12/11/15 την ίδια ώρα.