Το χρέος
Ο ελληνικός λαός το 1940-41 πολέμησε τον εχθρό που στο ίδιο πρόσωπο ήταν και εισβολέας και φασίστας. Σε υψόμετρα ακόμη και 2.400 μ. οι άνδρες με λίγη ως καθόλου τροφή, με μετρημένες σφαίρες αλλά με περισσή αγωνιστική διάθεση έμειναν όπου τους όρισαν. Τα κρυοπαγήματα σε μερικές περιπτώσεις έφταναν το 50% των απωλειών. Αυτοί όμως έμειναν εκεί, πιστοί στην εντολή και στη συνείδησή τους, που έλεγε «δεν θα περάσουν». Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ύψωμα Γκραμπάλα στα 1.200 μ., καταλήφθηκε από τους δυο αντιπάλους αρκετές φορές μέσα σε χιονοθύελλα, για να μείνει τελικά στα ελληνικά χέρια μετά από τιτανομαχίες ημερών.

Με πατριωτική και δημοκρατική αντίληψη, δημιουργικές πρωτοβουλίες, καινοτομίες, νέες παραγωγικές βάσεις, με ασφάλεια και ελευθερία αλλά και αντίσταση στις ηγεμονικές τάσεις των ισχυρών, θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε μια περήφανη χώρα, όπως εκείνη που ονειρεύτηκαν αυτοί που έπεσαν ή που τραυματίστηκαν το 1940-41.

«Τα παιδιά που τους έλεγαν αλήτες» και οι αξιωματικοί που είχαν το θάρρος της γνώμης και έπαιρναν τολμηρές αποφάσεις έδωσαν τη νίκη. Στάθηκαν και αγωνίστηκαν σε πείσμα των καιρών και νίκησαν.

Πάλι σε πείσμα των καιρών, όπως και το 1940 θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα σηκώσουμε τη χώρα ψηλότερα. Είναι ευθύνη όλων μας.

Και ας θυμηθούμε τα λόγια του ποιητή Ο. Ελύτη στο Άξιον Εστί: «Εντολή σου, αυτός ο κόσμος γραμμένος μες στα σπλάχνα σου είναι. Διάβασε και προσπάθησε και πολέμησε. Ο καθείς και τα όπλα του».