Το Movember είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που ξεκίνησε το 2003 (σε παγκόσμιο επίπεδο αριθμεί περισσότερα από 800 χιλ. μέλη) από την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία με στόχο να αλλάξει το «πρόσωπο της υγείας των ανδρών».

Η ονομασία του κινήματος προέρχεται από τις λέξεις «moustache» (που σημαίνει μουστάκι) - στην αυστραλέζικη αργκό μάλιστα "Μο" σημαίνει επίσης μουστάκι – και «November», δηλαδή Νοέμβριος.

Το Movember σηματοδοτεί την ιδιαίτερη περίοδο, διάρκειας περίπου ενός μήνα, κατά την οποία άνδρες μεγαλώνουν το μουστάκι τους, στο πλαίσιο μιας κοινής και γνωστής στο εξωτερικό δράσης για την ενημέρωση ενάντια στον καρκίνο του προστάτη αλλά και την ανδρική κατάθλιψη.

To κίνημα αυτό με εκδηλώσεις που διοργανώνονται σε όλο τον κόσμο θέλει να ευαισθητοποιήσει τους άνδρες και να τους ενημερώσει και για τα δύο αυτά ιατρικά ζητήματα ενώ βαρύτητα στις περισσότερες χώρες δίνεται κυρίως στην ενημέρωση για τον καρκίνο που προστάτη.

Κι αυτό γιατί σε όλον τον κόσμο οι άνδρες αμελούν την υγεία τους σε σχέση με τις γυναίκες που έχουν καλύτερη πληροφόρηση και για τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας.

Αυτός είναι και ο στόχος επί της ουσίας του Movember: Να ενθαρρύνει τους άνδρες να εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία, να αυξηθούν τα ποσοστά της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σε βάθος χρόνου να μειώσει τον αριθμό των θανάτων που θα μπορούσαν να αποτραπούν.

Η αρχή
Στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία η προσπάθεια ξεκίνησε το 2003 με τη διοργάνωση φιλανθρωπικών εκδηλώσεων από τον Οργανισμό.

Το 2007 εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιρλανδία, τον Καναδά, την Τσεχία, τη Δανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Ταϊβάν και ΗΠΑ.

Πλέον εκδηλώσεις διοργανώνονται επίσης στη Φιλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη , τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Σουηδία και την Αυστρία.

Ζωντανή Διαφήμιση
Tην πρώτη... Μοεβρίου (Movember) άνδρες δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο Movember.com με ένα φρεσκοξυρισμένο πρόσωπο, ενώ για τον υπόλοιπο μήνα “αφοσιώνονται” στο να μακρύνουν το μουστάκι τους.

Οι άνδρες αυτοί, που λέγονται MoBros, στηρίζονται από τις γυναίκες που βρίσκονται στη ζωή τους (γνωστές ως MoSistas) συγκεντρώνουν χρήματα, αναζητώντας χορηγίες, προκειμένου να επεκταθούν οι προσπάθειες και οι πρωτοβουλίες.

Στο τέλος του μήνα, παραδοσιακά, άνδρες και γυναίκες γιορτάζουν τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους, με ένα πάρτι. Οι MoBros συμβάλλουν στην αλλαγή ... του προσώπου της ανδρικής υγείας, όντας ... ζωντανά πλακάτ για τις 30 ημέρες του Νοέμβρη!

Εκπρόσωπος και υποστηρικτής του Movember στη Σπάρτη το Artistic Hair Salon by Pery & George που βρίσκεται στην οδό Κλεομβρότου 15. Ωστόσο οι άνδρες της Σπάρτης θα αρκεστούν να στείλουν μήνυμα για την πρόληψη αλλά και τον εθελοντισμό...
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 27310 24774