ΣΠΑΡΤΗ. Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 2002 στις 21 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της UNESCO, που αναγνώρισε την ανάγκη για κοινό στοχασμό πάνω στα σύγχρονα προβλήματα, που απασχολούν την ανθρωπότητα.Την ημέρα αυτή, ο οργανισμός του ΟΗΕ για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση προτρέπει τα κράτη - μέλη του να διοργανώνουν εκδηλώσεις και συζητήσεις για φιλοσοφικά θέματα.
Η παγκόσμια κοινότητα, η Ευρωπαϊκή διανόηση, η Ελληνική Φιλοσοφία, το Λακωνικό πνεύμα και ο Σπαρτιατικός στοχασμός είχαν την τύχη να γνωρίσουν στα μέσα του 20ου αιώνα τον Φιλόσοφο Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο. Τον άνθρωπο, τον φιλόσοφο, τον καθηγητή, τον ακαδημαϊκό.

Τύχη ανθρώπινη κι ευλογία πνευματική που απέδωσε μάλιστα καρπούς: Τα βιβλία του, τους μαθητές του και τη Σχολή Φιλοσοφίας που ίδρυσε στη Μαγούλα το 1973.


Το 1990, στο Ράδιο Σπάρτη, ο αείμνηστος δημοσιογράφος Ανδρέας Χιώτης με αφορμή τα 9 έτη από τον θάνατο του Φιλοσόφου αφιέρωσε την ραδιοφωνική του εκπομπή με προσκεκλημένους τον αείμνηστο και αξιομνημόνευτο φιλόλογο, Βασίλειο Μπόνο, τον διακεκριμένο στο χώρο του πνεύματος συμπολίτη μας φιλόλογο Δημήτριο Κατσαφάνα και την ανήσυχη πνευματικά πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κυριών Σκάλας Αιμιλία Χατζή. Και οι τρείς προσκεκλημένοι είχαν σε καρδιά και σε νού αυθεντικό και ανεξίτηλο το αποτύπωμα του Ιωάννη Θεοδωρακόπουλου.

Σήμερα, Σάββατο 21 Νοεμβρίου ώρα 10:30 π.μ.το ραδιόφωνο Νότος 94.9 παρουσιάζει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον Φιλόσοφο Από το αρχείο του Γιώργου Βαμβαλή. Ακούγονται Ανδρέας Χιώτης, Βασίλειος Μπόνος, Δημήτριος Κατσαφάνας, Αιμιλία Χατζή, Γεώργιος Σαϊνόπουλος και ο ίδιος ο Φιλόσοφος Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος.