ΣΠΑΡΤΗ. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015 στην Πνευματική Εστία Σπάρτης ο επίτιμος Πρόεδρος της κ. Νίκος Γεωργιάδης ανέπτυξε το θέμα: «Από την Κοίμηση του Οσίου Νίκωνος ως την τελική στέγαση της μνήμης του».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ. Ευστάθιος, πολλοί κληρικοί και πλήθος κόσμου. Τιμητικό χαιρετισμό απέστειλε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Ντία Τζανετέα.

Η ομιλία εντάσσεται στον Κύκλο εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού του Οσίου Νίκωνος στην πόλη μας.

Η ομιλία περιλάμβανε καταγραφή του παρελθόντος μέσα από φωτογραφικά και αρχειακά τεκμήρια. Η πορεία της εξέλιξης της νέας πόλης της Σπάρτης, η ισχυρή διεκδίκηση ανέγερσης του ιερού ναού του Οσίου Νίκωνος και η τελική έκβαση του έργου με αφηγητή τον κ. Νίκο Γεωργιάδη οδήγησε τους ακροατές σε ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο. Ιδιαίτερα τονίσθηκαν οι δεσμοί της Τοπικής κοινωνίας με την εκκλησία καθώς και με το έργο και την προσωπικότητα του Οσίου Νίκωνος.

Είναι γνωστή η χρόνια ενασχόληση του κ. Γεωργιάδη με την ιστορία της Σπάρτης μέσα από τον Τοπικό Τύπο και η ομιλία αυτή ήταν μία ακόμη ευκαιρία να δούμε με τα μάτια του ομιλητή τη Σπάρτη του προηγούμενου αιώνα.