Υλικά (8-10 μερίδες)
3 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκκαλο Τσικάκης-Γιαννόπουλος
χυμό λεμονιού
αλάτι και πιπέρι
ολόκληρα γαρίφαλα
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
4 κουταλιές μέλι

Για τη σάλτσα:

ζουμί από το ψητό, λίγο αλεύρι, λίγη μουστάρδα, χυμό λεμονιού και κονιάκ
½ κιλού λαχανάκια Βρυξελλών βρασμένα σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά με φρεσκοαλεσμένα πιπέρια και λεμόνι

Για τη γαρνιτούρα των φρούτων:
200 γρ. σύκα αποξηραμένα (χωρίς σκληρό κεντρικό σημείο)
200 γρ. χουρμάδες βασιλικούς αποξηραμένους
λίγο ζουμί από το φαγητό
λίγο κονιάκ
λίγο χυμό πορτοκαλιού
λίγο μέλι
αλάτι και πιπέρι

Παρασκευή
1. Πλένουμε καλά το κρέας, τρίβουμε με χυμό λεμονιού και αλατοπιπερώνουμε καλά.
Χαράζουμε την επάνω πλευρά σε ρόμβους. Τρυπάμε με μεταλλικό ή ξύλινο σουβλί και καρφώνουμε τα γαρίφαλα.
2. Τοποθετούμε σε ταψί, πάνω σε σχάρα, προσθέτουμε χυμό πορτοκαλιού, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 2 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για 2 ώρες. Περιχύνουμε κατά καιρούς με το ζουμί του.
3. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο, σε φούρνο 200°C για 1 ώρα περίπου (να ροδίσει ελαφρά). Περιχύνουμε με το μέλι και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια (15 λεπτά περίπου).
4. Δένουμε το ζουμί, σε μικρή κατσαρόλα, με αλεύρι (διαλυμένο σε λίγο νερό), μουστάρδα, χυμό λεμονιού και κονιάκ.
5. Ετοιμάζουνε τη γαρνιτούρα των φρούτων: Σιγοβράζουμε όλα τα υλικά, σε κατσαρόλα για 10 λεπτά περίπου.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό, με τα ''βρυξελλάκια'' τα φρούτα και συνοδεύουμε με τη σάλτσα ή και κρύο (ιδανικό για μπουφέ).