ΛΑΚΩΝΙΑ. Η επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Αποστόλου κοινοποιείται στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, τα Επιμελητήρια της χώρας και τα ΜΜΕ.

«Κύριε Υπουργέ, κύριοι Ευρωβουλευτές

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την ανησυχία του Επιμελητηρίου Λακωνίας και όλης της Λακωνικής κοινότητας ελαιολάδου σχετικά με την ενδεχόμενη αύξηση αδασμολόγητων ποσοστώσεων στις εισαγωγές ελαιολάδου από την Τυνησία.

Η πρόταση της ΕΕ δεν λαμβάνει υπόψη της το πόσο σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα και για τις ελαιοπαραγωγικές τοπικές κοινωνίες.

Ήδη οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με τη σχετική ανακοίνωση και οι επιπτώσεις τόσο για τον ελαιοπαραγωγό όσο και για τον εξαγωγέα ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα επιζήμιες. Αξίζει να αναφερθεί ότι 700.000 οικογένειες στη χώρα έχουν σχέση εισοδήματος με το ελαιόλαδο, ενώ στην Λακωνία 16.000 οικογένειες καλλιεργούν την ελιά. Οι παραπάνω αποτελούν τον πυρήνα της οικονομίας και οι επιπτώσεις του μέτρου θα είναι καταστρεπτικές.

Η παρέμβασή σας στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κρίνεται αναγκαία για την εμπόδιση του μέτρου αυτού. Είναι σίγουρο ότι η αύξηση της ποσόστωσης εισαγωγής τυνησιακού ελαιολάδου κατά 35.000 τόνους για δύο έτη (2016-2017) θα οδηγήσει στην περεταίρω μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Η επικύρωση της πρότασης αναμένεται να επιδράσει καταλυτικά στη τιμή του ελαιολάδου, με την επιπλέον αύξηση της προσφοράς κατά 35.000 τόνους προϊόντος σε μία αρκετά χαμηλή τιμή. Ήδη σήμερα, η τιμή του ελληνικού ελαιολάδου έχει υποχωρήσει στα 3,2 ευρώ, με τη γενικότερη τάση να παραμένει πτωτική όπως αναφέρουν ελαιοπαραγωγοί.

Επιπρόσθετα, απαιτείται η στήριξή σας για την εδραίωση του ποιοτικού ελληνικού λαδιού στην παγκόσμια αγορά, ώστε μακροπρόθεσμα να μην κλυδωνίζεται από παρόμοια μέτρα. Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το 70% των ελληνικών εξαγωγών καταλήγει χύμα στην Ιταλία όπου επανασυσκευάζεται και επανεξάγεται ως ιταλικό.

Εξετάζοντας και την συνεχώς πτωτική τάση της τιμής του ελαιολάδου για τους παραγωγούς, τίθενται ερωτήματα όχι μόνον ως προς τα περιθώρια κέρδους αλλά και ως προς την ίδια τη διαχρονική βιωσιμότητα παραγωγών και εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου στη τοπικές οικονομίες.

Ο κλάδος, λοιπόν, παρουσιάζει μία διαρθρωτική πρόκληση, η στρατηγική απάντηση στην οποία είναι η προώθηση του επώνυμου, τυποποιημένου ελαιολάδου ιδιαίτερης ποιότητας και τοπικής παραγωγής με ονομασία προέλευσης.

Στην πρόκληση αυτή θα θέλαμε να έχουμε σύμμαχό μας το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές με την κατ αρχήν προστασία του ελληνικού ελαιολάδου στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εν συνεχεία, με την λήψη μέτρων για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βασιλική Δερτιλή».