ΣΠΑΡΤΗ. «Με τις περιπέτειες και τη δυστυχισμένη ζωή του μικρού Όλιβερ θέλησα να αποδείξω ότι το πνεύμα του καλού καταφέρνει πάντα να υπερνικά κάθε αντίξοη περίσταση και τελικά να θριαμβεύει». Κάρολος Ντίκενς.
Τα Χριστούγεννα φέτος ξημερώνουν σε έναν κόσμο που στενάζει μέσα στην ανθρωπιστική κρίση. Αν ζούσε σήμερα ο Κάρολος Ντίκενς, ο συγγραφέας του «Όλιβερ Τουίστ» και επισκεπτόταν την Ευρώπη θα έβρισκε ζωντανά τραγικά παραμύθια σε κάθε γωνιά της, για να αποτυπώσει με την πένα του.

Τα παιδιά σήμερα ακούνε καθημερινά τραγικές ιστορίες. Και ως παιδιά συντάσσονται συγκινητικά με την πλευρά του καλού, με την πλευρά της ζωής. Αναζητούν την παρηγοριά – την παραμυθία ως συμπαραστάτισσα στο μεγάλωμά τους μέσα σε έναν τόσο σκληρό κόσμο. Η φωτογραφική μαρτυρία -που έκανε το γύρο του διαδικτύου -τριών γιαγιάδων από τη Σκάλα Συκαμιάς της Λέσβου να ταΐζουν και να ταχταρίζουν ένα νεογέννητο προσφυγόπουλο, ήταν μια ανθρώπινη στιγμή μέσα στην άγρια πραγματικότητα που ζούμε που τα παιδιά την ξεχώρισαν ως είδηση για την σχολική εφημερίδα τους. Οι ερωτήσεις που τους προκάλεσε η φωτογραφία ήταν πολλές:

Από που έρχονται αυτά τα παιδιά και γιατί βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φτάσουν στη χώρα μας; Πως ζούνε εδώ; Και τι γίνονται σαν μεγαλώσουν;

Οι ερωτήσεις των παιδιών όσο και η γνώμη τους είναι ανάγκη να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Μας δίνουν μοναδικές ευκαιρίες να συνειδητοποιήσουμε πόσα δεν ξέρουμε, να κινητοποιηθούμε για να βρούμε τις απαντήσεις και να ευαισθητοποιηθούμε παίρνοντας μια διακριτή θέση απέναντι στο καλό και στο κακό.

Τι σημαίνει ασυνόδευτος ανήλικος; Από πού έρχεται και γιατί; Και που πάει; Πως καταφέρνει να επιβιώσει; Παίρνει βοήθεια: Από πού και πως;

Την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου στις 6.30 μ.μ. στο Παιδόραμα – Παιδικός σταθμός / νηπιαγωγείο Λυκούργου 36 Σπάρτη, η Nτίνα Βαρδαραμάτου –Κοινωνική Λειτουργός-Συντονίστρια προγραμμάτων Αθήνας της PRAKSIS θα είναι μαζί μας σε μια ανοικτή συζήτηση με θέμα τους ασυνόδευτους ανήλικους.

Στο Παιδόραμα μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου συγκεντρώνονται είδη για τη στήριξη της δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της Πάτρας σε ανταπόκριση του καλέσματός τους για στήριξη της προσπάθειας τους με την προσφορά στα ακόλουθα είδη:

Επιτραπέζια παιχνίδια Jenga Uno Μονόπολη Πάζλ Φιδάκι Γκρινιάρη, κάρτες μνήμης Παιχνίδια Μπάλες: Ποδοσφαίρου Μπάσκετ Βόλεϊ Ρακέτες ping pong Σχολικά Τσάντες, τετράδια, στυλό, μολύβια, είδη ζωγραφικής Είδη ρουχισμού Παιδικά και εφηβικά ρούχα για αγόρια Εσώρουχα Εσώρουχα και κάλτσες (νούμερο 36-42) .
Τόσο η προσφορά όσο και η συμμετοχή στην ενημερωτική συνάντηση είναι μια επένδυση στην αλληλεγγύη και στην ιδιότητα του πολίτη, ιδιότητες που είναι ανάγκη να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας μέσω της «πράξης» μας.

Η PRAKSIS είναι ανεξάρτητη μη κυβερνητική οργάνωση που έχει κύριο στόχο τον σχεδιασμό, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής , αναπτυξιακής και ιατρικής δράσης. Έχει τρεις άξονες: την πρόληψη, την παρέμβαση και την άσκηση πίεσης και διεκδίκησης δικαιωμάτων. Ένα από τα προγράμματα της PRAKSIS που αφορά στους ασυνόδευτους ανήλικους είναι το ΣΤΕΓΗPLUS+ μέσω του οποίου λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα και Πάτρα. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχετενστάιν) μέσω του ΔΟΜ (διαχειριστική αρχή).