ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκο Τόσκα, με κοινοποίηση στην Υπουργό Τουρισμού και το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης έστειλε η Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών και Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Μονεμβασιάς για το φημολογούμενο κλείσιμο του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας.

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ως συμβούλιο της Ένωσης Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, μιας Ένωσης με ιστορία 79 ετών η οποία περιλαμβάνει ως μέλη της σύσσωμη τη παραγωγική τάξη της ευρύτερης περιοχής της Μονεμβάσιας (Εμπορικά καταστήματα-Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις –Επιχειρήσεις Εστίασης –Εργαστήρια Παραδοσιακών και Τοπικών προϊόντων και Ελεύθερους Επαγγελματίες) θα θέλαμε δια της παρούσης να σας καταστήσουμε συμμέτοχο στον έντονο προβληματισμό μας που αφορά στο φερόμενο «κλείσιμο» του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών.

Η Μονεμβάσια είναι, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε, ένας αμιγώς Τουριστικός και Αγροτικός τόπος. Ο επιχειρηματικός κόσμος της περιοχής μας, (Ελαιουργεία, Οινοποιεία, Εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων, Σουπερ Μαρκετ, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι) παραμένει ενεργός όλο το χρόνο.

Το Κάστρο της αποτελεί ένα μοναδικό ζωντανό αρχαιολογικό χώρο με τεράστιας αξίας εκκλησίες ,κτίσματα και εκκλησιαστικά κειμήλια που φυλάσσονται εντός αυτών. Ταυτόχρονα υπάρχει πλήθος από ξενοδοχεία κατοικίες και καταστήματα που λειτουργούν όλο το χρόνο. Επίσης η Μονεμβάσια (Κάστρο και Γέφυρα) αποτελεί το μοναδικό προορισμό νυχτερινής διασκέδασης (χειμώνα-καλοκαίρι) τόσο του Δήμου Μονεμβασίας όσο και των όμορων Δήμων.

Η Μονεμβάσια βρίσκεται και σε μια ιδιαίτερη γεωμορφολογική θέση . Έχει άμεση πρόσβαση στο ανοιχτό Μυρτώον πέλαγος με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα εν δυνάμει σταθμό αποβίβασης προσφύγων και μεταναστών. Στο παρελθόν ζήσαμε αρκετά καταγεγραμμένα περιστατικά και κάμποσες φορές τόσο σκάφη όσο και άνθρωποι περισυλλέγησαν και αποβιβάστηκαν στη πόλη μας .

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογίσετε και το γεγονός ότι η Μονεμβάσια αποτελεί κύριο προορισμό κρουαζιέρας .Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αναφερόμαστε σε 35 με 40 αφίξεις ετησίως με ένα τεράστιο αριθμό επιβατών-επισκεπτών που υπερβαίνει τις 35000 ανά έτος και που πραγματικά κατακλύζουν τη πόλη μας με ημερήσιο χρόνο διαμονής δώδεκα ώρες. Να σημειώσουμε δε ότι τη τελευταία πενταετία η πόλη μας εφαρμόζει Κανονισμό Ασφαλείας Λιμένα (ISPS).

Κύριε Υπουργέ, με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία όχι μόνο την διατήρηση αλλά και την αναβάθμιση του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ακριβώς όπως σας προτείνει με έγγραφο της και η κα Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε ως κάτοικοι, φορολογούμενοι πολίτες και επαγγελματίες ,πώς και με ποιό τρόπο η Διοίκηση σας θα εγγυηθεί , την ασφαλή διαβίωση των κατοίκων της Μονεμβάσιας και της ευρύτερης περιοχής, την επαρκή φύλαξη του Κάστρου και των δεκάδων αρχαιολογικών του θησαυρών, την κυκλοφοριακή ρύθμιση στο κέντρο της Μονεμβάσιας και στο δρόμο του Κάστρου και φυσικά τη ασφάλεια και τη προστασία των δεκάδων χιλιάδων αλλοδαπών επισκεπτών.

Ειδικά για την προστασία των τελευταίων ανησυχούμε ιδιαιτέρως ,αφ ενός διότι ο Τουρισμός (εκκλησιαστικός, κρουαζιέρας ,γαμήλιος ,σαββατοκύριακα κλπ) εν καιρώ μαρασμού, μνημονίων και γενικής κρίσης είναι η βασική πηγή εισοδήματος για την κοινωνία μας και αφετέρου διότι όπως κι εσείς γνωρίζετε λόγω των τελευταίων
τραγικών ανά την Ευρώπη τρομοκρατικών γεγονότων ,η ασφάλεια για τον αλλοδαπό τουρίστα αποτελεί τη κύρια και βασική του προϋπόθεση προκειμένου να επισκεφθεί μια περιοχή. Η τυχόν λοιπόν απώλεια του Αστυνομικού Σταθμού Μονεμβασίας, ο οποίος έχει καταφέρει με τη καθημερινή εικοσιτετράωρη του παρουσία να κρατήσει χαμηλά τη παραβατικότητα σε ολόκληρη τη περιοχή ,είναι προφανές πως θα αφήσει
ένα κενό ασφαλείας στο τόπο μας και θα πλήξει το ΜΟΝΑΔΙΚΟ εξαγώγιμο προϊόν της δοκιμαζόμενης Χώρας μας.

Η Ένωση μας είναι πάντοτε στη διάθεση σας για περαιτέρω ενημέρωση ή διευκρινίσεις."