ΣΠΑΡΤΗ. Η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης έχει ένα σπονδυλωτό σενάριο αλλά και πολλά επεισόδια.

Από την εποχή που ο διορισμένος Περιφερειάρχης Αγγελόπουλος με τα χέρια στις τσέπες απαιτούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης να αγοράσει δεματοποιητές.

Από την στιγμή που μια μελέτη στοίχισε 700.000€ και αντί να διαχειριστεί τα σκουπίδια έγινε μέρος τους.

Από την εποχή που πολίτες έκλειναν τον ΧΑΔΑ Σπάρτης και κρατούσαν κιόσκια αγώνα στα Αφισσού.

Από την εποχή που Αντιδήμαρχοι σύρονταν στα δικαστήρια για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ και οι δικαστές ένιωθαν την κρισιμότητα της θέσης τους.

Από την εποχή που η Λακωνική Βιοενεργειακή κατέθεσε μια πρόταση διαχείρισης που τείνει να «μπαγιατέψει» όσο οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης είναι εγκλωβισμένοι στις ποικίλες «δεσμεύσεις» τους.

Από την εποχή που ο Δήμος Ευρώτα κάνει ήδη διαχείριση με εγκεκριμένη χωροθέτηση.

Από την εποχή που ο Τατούλης θέλησε να αναλάβει τη διαχείριση.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση Συριζα – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει σύγχυση σε πολίτες και σε Αυτοδιοικητικούς με έναν λαλίστατο Τσιρώνη κι έναν βουβό Σταθάκη.

Σήμερα ο Δήμος Σπάρτης προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Κάτω από την ασάφεια της Κυβέρνησης, την πίεση της Περιφέρειας, τους καπνούς του ΧΑΔΑ και τις δικαστικές αποφάσεις πρέπει να προχωρήσει.
Ο Δήμαρχος Βαλιώτης θέλει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Α’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης. Συμφωνεί με την επαφή Τσιρώνη – Δημάρχων και αντιδρά στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δεν εμπιστεύεται ούτε τις δεσμεύσεις για την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα ανα Δήμο ούτε την χρονική δέσμευση των 28 χρόνων με την ΤΕΡΝΑ.

Παρόλες τις επισημάνσεις – επιφυλάξεις Αλεξάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Βαλιώτης ζήτησε «να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα» και οι Δήμοι να αναλάβουν το σχεδιασμό και την διαχείριση, εξέλιξη που «θα πρέπει να στηρίξει το Υπουργείο».

Ο Στ. Αργειτάκος θύμισε ότι η ΤΕΡΝΑ προσεγγίζει Δημάρχους για 60€ τον τόνο.

Ο Κουμουνδούρος είπε ότι ο λαός απεφάνθη και όσα η Περιφέρεια δρομολογεί δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα. Ο Λεβεντάκης τόνισε ότι «ετοιμάζουμε την προίκα της ΤΕΡΝΑ με μια Κυβέρνηση που δεν ξεκαθαρίζει τη θέση της…»

Ο Δήμαρχος Σπάρτης δεν δέχεται ως υπερκείμενη αρχή της Περιφέρεια Πελοποννήσου, προετοιμάζει όλους ότι ο Δήμος Σπάρτης μπορεί και θα διαχειριστεί με συμφερότερους όρους τα απορρίμματα και – όπως του τόνισε και ο Χρ. Αλεξάκος – αναλαμβάνει ένα μεγάλο πολιτικό ρίσκο.

Δείτε εδώ το video με την παρέμβαση του Χρ. Αλεξάκου για το θέμα.