ΛΑΚΩΝΙΑ. Στη Βουλή συζητήθηκε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου επερώτηση του ΚΚΕ σε σχέση με τα αιτήματα τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την ανακούφιση των αγροτών που βρίσκονται στα μπλόκα και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα «σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκε και ο Βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης. Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του Βουλευτή.

«Μέσα σε ένα ασφυκτικό, οικονομικό, διεθνές αλλά και εθνικό πλαίσιο που καλούμαστε να διαχειριστούμε, κι ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η Κυβέρνηση προσπαθεί, στο μέτρο του δυνατού πάντα, να λειάνει τις επιπτώσεις της αναγκαίας μεταρρύθμισης στον αγροτικό χώρο, σεβόμενη ταυτόχρονα τη βασική αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης απέναντι στις υπόλοιπες πληττόμενες τάξεις.

Ας συμφωνήσουμε ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί σε ένα λιγότερο επιχορηγούμενο Ταμείο που θα επιδείξει σταδιακά, και σε συνάρτηση με τα οικονομικά μεγέθη, βιωσιμότητα. Αυτός ο στόχος είναι φαντάζομαι κοινά αποδεκτός στην Αίθουσα.
Δεν βλέπω, όμως, να συμμερίζονται και οι συνάδελφοι του Κομμουνιστικού Κόμματος την ίδια άποψη, αφού προτείνουν να μην περάσει καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στο Ταμείο. Αν θέλετε, σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό καθεστώς, τον αγρότη της χώρας μας καθηλωμένο με την περίφημη χαμηλή σύνταξη του ΟΓΑ, που συνεπάγεται και σταθερά χαμηλά ασφάλιστρα της πρότασής σας, εμείς δεν θα συμφωνήσουμε μαζί σας. Η εθνική σύνταξη της πρότασής μας διασφαλίζεται και για τον αγροτικό κόσμο.
Θα πρέπει, επίσης, να εξηγήσετε στους αγρότες της χώρας μας, με τη διατήρηση των χαμηλών ασφαλίστρων, πότε θα τελειώσουν τα χρήματα του Ταμείου και θα εκμηδενιστούν αυτές οι πενιχρές σημερινές συντάξεις.

Στους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα, με την πρότασή μας, η σύνταξη θα αυξηθεί. Επί παραδείγματι, ένας ασφαλισμένος στον ΟΓΑ με είκοσι χρόνια ασφάλιση στην κύρια ασφάλιση, από δω και πέρα, με το κατώτατο μηνιαίο ασφαλιστικό εισόδημα των 468 ευρώ το μήνα, θα λάβει με το ισχύον σύστημα 333 ευρώ, ενώ με την πρόταση της Κυβέρνησης 463. Θα έχει δηλαδή μία αύξηση 43%.
Ο ΟΓΑ χορηγεί σήμερα μια σειρά προνοιακών επιδομάτων και συντάξεων που δεν προέρχονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων αγροτών.

Πέρα από αυτό, όσον αφορά στην κοινωνική πλευρά του ΟΓΑ, η οποία καλύπτεται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, θα πρέπει να δούμε σοβαρά και υπεύθυνα το τι θα γίνει με τις συντάξεις των αγροτών ανεξαρτήτου φορέα. Αν συμφωνήσουμε ότι χρειάζεται μεταρρύθμιση και σταδιακή προσπάθεια επίτευξης βιωσιμότητας, τότε να συμφωνήσουμε και σε ποια κατεύθυνση θα είναι αυτή η μεταρρύθμιση, στις πλάτες ποιων πρέπει να πέσει το βάρος της συμμετοχής με αναλογικά αυξημένα ασφάλιστρα, αλλά και το βάθος του χρόνου που αυτό θα γίνει. Γιατί στην πρότασή μας υπάρχουν και τα δύο αυτά στοιχεία. Και στην πρότασή μας ακριβώς επιχειρείται η σύνδεση της εισφοράς με το εισόδημα, που φαντάζομαι ότι θα βρίσκει σύμφωνους και τους συναδέλφους του Κομμουνιστικού Κόμματος και αποτρέπεται η καθόλου λογική, αλλά ούτε και αριστερή, αλλά ούτε και συνταγματική προσέγγιση που ακολουθούσε ως τώρα αυτή η αύξηση των εισφορών με βάση την ηλικία.

Με την πρότασή μας η κατώτατη ετήσια εισφορά για έναν αγρότη διαμορφώνεται σταδιακά ως το 2019 στο 20% του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, αλλά η ασφαλιστική δαπάνη θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα.
Θα πρέπει να τονίσουμε το γεγονός ότι η εισφορά σε κάθε περίπτωση ακολουθεί τους ίδιους γενικούς κανόνες με τους μισθωτούς και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Με δεδομένο ότι ο αγρότης πλήρωνε χαμηλά ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, η μεταβολή θα είναι σταδιακή και για κάθε χρόνο μέχρι το 2019 η αύξηση, σε σχέση με το ισχύον σύστημα, θα κυμαίνεται, για το μεγαλύτερο ποσοστό που είναι το 62% σήμερα, στους ασφαλισμένους στην τρίτη ασφαλιστική κατηγορία σταδιακά και σε ποσοστά κάτω του 20% το χρόνο.
Αναγνωρίζουμε ότι η τελική αυτή αύξηση είναι σημαντική. Όμως, πρέπει να τονίσουμε ότι είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να διερευνήσει εναλλακτικές λύσεις τόσο στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της μεταβολής, αν θέλετε, και μετά το 2019, όσο και στο κατά τη γνώμη μας σημαντικό, αυτό του συνολικού ύψους της οικογενειακής εισφοράς σε επίπεδο οικογενειακής εκμετάλλευσης.

Βέβαια, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας, δίνεται πλέον η δυνατότητα αναγνώρισης της οικογενειακής εργασίας στα συνολικά έξοδα της εκμετάλλευσης. Ο σύζυγος του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης και τα ενήλικα παιδιά θα μπορούν πλέον να αμείβονται και να ασφαλίζονται με εργόσημο. Με αυτή την εξέλιξη ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των αγροτών για αναγνώριση της οικογενειακής εργασίας ως έξοδο. Ταυτόχρονα, θα υπάρχει πλήρης ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Επιμένω, όμως, ότι η προσθήκη της αναλογικότητας με το εισόδημα είναι αυτή που αποδίδει το αίσθημα δικαιοσύνης προς τους πολίτες και προσφέρει αξιοπρέπεια στη συνταξιοδοτική ηλικία των αγροτών και όχι παραμονή στη σημερινή προσέγγιση, που νομοτελειακά θα οδηγήσει στη διάλυση του ασφαλιστικού ταμείου και την απώλεια της σημερινής σύνταξης - πείνας σε λίγα χρόνια.

Όμως, νομίζω ότι και στο φορολογικό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ, τα έχετε λίγο μπερδεμένα, γιατί δεν μας λέτε ξεκάθαρα στην πρότασή σας ποιους ακριβώς θεωρείτε εσείς μεγαλοαγρότες, που θα πρέπει κατ’ εσάς να φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή. Αν οι φτωχοί αγρότες είναι, όπως λέτε, αυτοί με τις 40.000 καθαρό οικογενειακό εισόδημα, ποιο είναι το εισόδημα που κρίνετε σαν υψηλό;

Εδώ θα πρέπει να προσέξουμε το εξής: Με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, αν ακολουθήσουμε τις προτάσεις αυτές, θα συνεχιστούν τα φαινόμενα του κοινωνικού αυτοματισμού ενάντια στους αγρότες, που τόσα χρόνια είχαμε γνωρίσει. Δεν πρέπει και ιδεολογικά να επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτής της προσέγγισης για τους αγρότες της χώρας μας.

Αντίθετα, είναι -και πρέπει να αναδειχθούν- στυλοβάτες της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Και είναι καθήκον μας να αποτρέψουμε τη στρεβλή και άδικη εικόνα του παρασιτισμού μέσω των επιδοτήσεων και της απουσίας φορολόγησης. Η «λαμογιά» δεν πρέπει να ταυτιστεί με τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Πρέπει να απομονώσουμε αυτούς που έθρεψαν και στηρίζουν ιδεολογικά αυτήν την προσέγγιση.

Έχουμε επαναλάβει αρκετές φορές ότι το 2016 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή ούτε στον υπολογισμό ούτε στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών σε σχέση με αυτά που ισχύουν σήμερα.
Με νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, της σημερινής Κυβέρνησης, ήρθε το αφορολόγητο των αγροτικών ενισχύσεων μέχρι 12.000 ευρώ, που αποτελούν το 92% του συνόλου των αγροτικών επιδοτήσεων και το πλήρως αφορολόγητο των αποζημιώσεων. Αντίθετα, η τότε κυβέρνηση ψήφισε το 2013, τη φορολόγηση όλων των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων από το πρώτο ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, με την τροποποίηση του ν. 4172 πληρώθηκαν 183 εκατομμύρια ευρώ φόρος για τα εισοδήματα του 2014. Με την πιστή εφαρμογή του ν. 4172∕2013 ο φόρος αυτός θα ήταν πολλαπλάσιος. Όσον αφορά, δε, στη σταδιακή αύξηση του συντελεστή φορολογίας, είναι γεγονός ότι με τον ν. 4336, τον νόμο που ψήφισε η Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία το καλοκαίρι, στα εισοδήματα του 2016, που θα φορολογηθούν το 2017, όντως προβλέπεται μία αύξηση του φορολογικού συντελεστή. Σας θυμίζω, όμως, ότι το φορολογικό αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους στο πλαίσιο μιας γενικότερης φορολογικής μεταρρύθμισης.

Εδώ, σε ένα σημείο θα συμφωνήσουμε με την προσέγγιση του Κομμουνιστικού Κόμματος, που είναι η ταξικότητα των Κοινών Αγροτικών Πολιτικών, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα και της σημερινής, η οποία, όπως γνωρίζετε καλά, ψηφίστηκε, νομοθετήθηκε, προτάθηκε το καλοκαίρι του 2014 και νομοθετήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή τρεις μόλις μέρες, την Παρασκευή, πριν τις εκλογές. Δεσμεύει τη χώρα, λοιπόν, για τα πως θα εφαρμόσει αυτήν την ταξική όντως Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όμως, το καλοκαίρι του 2016 ετοιμάζεται η πρότασή μας, που θα γίνει στην ενδιάμεση αναθεώρηση του 2017, έτσι ώστε να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα και με τις θέσεις του κόμματός μας, του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε αυτή η ταξικότητα να αρθεί όσο γίνεται στα πλαίσια των Κοινών Αγροτικών Πολιτικών.

Τέλος, θα αναφερθώ στην επίλυση του ζητήματος της νόμιμης απασχόλησης των μεταναστών εργατών γης παράτυπα διαμενόντων στη χώρα μας. Βάζουμε, λοιπόν, τέλος στα φαινόμενα Μανωλάδας, που, δυστυχώς, έχουμε πολλά τέτοια στην Ελλάδα. Ελπίζω το σύνολο της Βουλής να το αγκαλιάσει και να το υπερψηφίσει, τουλάχιστον και μόνο για τον λόγο ότι θα διασώσει την τιμή του».