Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

O λόγος για την εθνική πληγή.
Πως εξελίσσονται στο χρόνο: Σκουπίδια, Απορρίμματα, Στερεά απόβλητα, Προϊόντα. Όμως δεν εξελίσσεται μαζί τους η Ελληνική Πολιτεία και η Αυτοδιοίκηση.
Έτσι ακόμα και σήμερα, στην Πελοπόννησο, τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι ικανή αιτία για να αναδυθεί όλη η δυσοσμία που εγκλείεται στους «αυτοδιοικητικούς και πολιτικούς κάδους».

Βλέπουμε τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης να αναμετρώνται για το κατά πόσο «καμπόσος» μπορεί να είναι έκαστος.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ αφού οι οικολόγοι της κοντράρουν τους τεχνοκράτες της την ώρα που οι ΧΑΔΑ φλέγονται, τα πρόστιμα της Ευρώπης επικρέμμονται, οι Εισαγγελείς ιδρώνουν και οι αυτοδιοικητικοί «σφάζονται…»
Τατούλης, Καμπόσος, Νίκας, Παυλής, Γραμματικός, Βαλιώτης, Τσιρώνης, Σταθάκης οι πρωταγωνιστές με φόντο την χρεωκοπημένη Οικολογία και την κερδοφόρα Τέρνα.

Ας ξεκαθαρίσουν οι Δήμαρχοι: Έχουν την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων; Αν ναι τότε θα πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της λειτουργίας των χωματερών, των ΧΑΔΑ, των ΧΥΤΑ, των ΧΥΤΥ κ.λ.π. Πάνω απ’ όλα βέβαια πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της χωροθέτησης όσων γίνουν στο παρόν και στο μέλλον.
Αν όμως η Περιφέρεια διατηρεί (ή διατηρήσει) τον ρόλο της τότε οι Δήμαρχοι είτε το θέλουν είτε όχι έχουν υπερκείμενη παράλληλη αρχή και αυτή (δεν είναι μόνον το Υπουργείο αλλά) είναι Περιφέρεια που αδειοδοτεί… ελέγχει… και κόβει πρόστιμα.
Είναι τουλάχιστον αστείο - αν δεν είναι ύποπτο - οι Δήμαρχοι να δηλώνουν ότι τους ανήκει η διαχείριση αλλά να καλούν να πληρώσει τα πρόστιμα για τους λειτουργούντες και μη αποκατεστημένους ΧΑΔΑ η Περιφέρεια!
Εκμεταλλεύονται την ασυνέχεια του Κράτους, τις παλινωδίες του παρελθόντος και τις θεσμικές ασάφειες και συγκαλύψεις του κομματικού κράτους και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση στον πολίτη που θέλει αλλά δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις εξελίξεις.

Είναι αλήθεια ότι η διαχείριση των απορριμμάτων βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή όχι μόνον γιατί είναι μια πολύ καλή και κερδοφόρα επιχείρηση αλλά γιατί ο κόμπος έφθασε στο κτένι με ευθύνη κυρίως των Δημάρχων. Έχουν δε οι Δήμαρχοι την μεγαλύτερη ευθύνη γιατί, όπως και οι ίδιοι λένε, είναι ο εγγύτερος στον πολίτη βαθμός εξουσίας και διοίκησης. Είναι δηλαδή οι θεματοφύλακες των συμφερόντων του πολίτη που άφησαν να περάσει μια δεκαετία, τουλάχιστον, χωρίς να «σπάσουν αυγά».
Πέρασαν εποχές κατά τις οποίες οι Δήμαρχοι που σήμερα (ξαφνικά και επίμονα) κοντράρουν τον Περιφερειάρχη, δεν είχαν λέξη να πουν για τις αυθαιρεσίες, τους βερμπαλισμούς και τις δημαγωγίες διορισμένων Περιφερειαρχών. Ισως γιατί τότε δέχονταν την Περιφέρεια ως υπερκείμενη Αρχή, ελέω κομματισμού. Σήμερα όμως ελέγχουν τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη. Έχουν φυσικά το δικαίωμα αρκεί να αντιτάξουν καλύτερη λύση για την οποία θα μπορούν να εγγυηθούν όχι μόνον με την πολιτική αλλά και την διαχειριστική ευθύνη.

Από την άλλη πλευρά, οι καταγγελίες Τατούλη ότι ο υπουργός Τσιρώνης κουνά σαν μαρουλόφυλλα τα ευρώπουλα μπροστά στους Δημάρχους για τους προσεταιριστεί είναι σοβαρή καταγγελία. Μπορεί ο Καμπόσος να την επέστρεψε στον Τατούλη αλλά οι πολίτες θέλουν να ξέρουν τι γίνεται στο παζάρι των σκουπιδιών. Το αν ένας υπουργός έχει (!) και κουνά ευρώ είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον Τσίπρα. Η καταγγελία είναι πολύ σοβαρή για να είναι τόσο ασαφής.
Από την άλλη οι καταγγελόμενοι Δήμαρχοι αντικαταγγέλουν ότι η σύμβαση Τέρνα – Τατούλη δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του πολίτη.
Σε κάθε περίπτωση κανείς καλός και καγαθός δεν μπορεί να δεσμεύσει μια Περιφέρεια να παράγει για 30 χρόνια την ίδια ποσότητα σκουπιδιών και όχι λιγότερη… Άλλωστε η μείωση των σκουπιδιών είναι εξέλιξη μη αναστρέψιμη όχι γιατί το θέλουν οι Μωραϊτες αλλά γιατί είναι παγκόσμιος μονόδρομος. Αν στο stratego της πολιτικής υπάρχουν άλλα ισοδύναμα, αντισταθμιστικά οφέλη που να «δικαιολογούν» μια «λεόντια» όπως χαρακτηρίζουν τη σύμβαση οι διαφωνούντες, αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει γνωστά (ίσως και αποδεκτά) στους δημάρχους.

Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας είναι επίσης εκείνος που πρέπει να εξηγήσει στους συγχυσμένους βουλευτές: Θα περάσει τελικά του Τσιρώνη ή του Σταθάκη; Η επιρροή του υπουργού Περιβάλλοντος φθάνει μέχρι την Περιβαλλοντική διάσταση; Ο υπουργός Ανάπτυξης Σταθάκης είναι αυτός που θα ορίσει αν η Σύμπραξη Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα είναι συμφέρουσα και αρμόζουσα για την Πελοπόννησο;
Ο Πρωθυπουργός επίσης πρέπει να εξηγήσει αν η ΤΕΡΝΑ είναι εταιρεία στη σφαίρα επιρροής του ή το αντίστροφο.

Η υπόθεση των σκουπιδιών ομοιάζει με το πολύπαθο εκείνο κάδο ανακύκλωσης που όταν τον ανοίξεις σε γρονθοκοπεί βρώμα και δυσοσμία γιατί κάποιοι προηγουμένως δεν διαχώρισαν και δεν καθάρισαν τα οργανικά από τα ανακυκλώσιμα υλικά…

Εν κατακλείδι:
Οι πολίτες κουράστηκαν να παρακολουθούν κοκορομαχίες για τα σκουπίδια.
Οι Δήμαρχοι ας είναι πιο ταπεινοί όταν μιλούν για το συμφέρον των πολιτών.
Ο Περιφερειάρχης ας αξιοποιήσει την κόντρα για να πετύχει καλύτερους όρους.
Η Κυβέρνηση ας σταματήσει να παίζει το παιχνίδι «Οικολόγοι και Τεχνοκράτες».

Μπορεί άραγε ο Τσίπρας να ασχοληθεί προσωπικά με το μέγα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων; Ή απαγορεύεται…
Μπορεί η Περιφέρεια να αποκλείσει ένα βελτιωμένο σχέδιο διαχείρισης που θα ικανοποιούνται αιτήματα Δημάρχων σχετικά με τα συμφέροντα των πολιτών;
Μπορούν οι Δήμαρχοι να ασχοληθούν σήμερα με την ανακύκλωση της ήδη παραγόμενης ποσότητας στερεών αποβλήτων και να αποκτήσουν έτσι στρατηγικό πλεονέκτημα;

Οι πολίτες, ευτυχώς ή δυστυχώς, έχουν καταλάβει ότι τα απορρίμματα τους είναι χρήσιμα όχι βέβαια για τους έπεισαν οι αρμόδιοι μέσα από καμπάνιες και εκπαίδευση αλλά γιατί βλέπουν τον καυγά… για το πάπλωμα.