Γράφει η Μαντώ Μπελεγρή*

Οι σημαντικότερες δράσεις τουρισμού του 2015, στις οποίες συμμετείχα με την ιδιότητά μου ως Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας, είναι οι παρακάτω, Φυσικά δεν είναι οι μοναδικές που έλαβαν χώρα στη Λακωνία κατά το 2015.

• Φεβρουάριος 2015 [19-2] .

• Ημερίδα στη Σπάρτη [αίθουσα Διοικητηρίου] για τη Τουριστική προοπτική και προβολή της Λακωνίας.

• Συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των Δήμων, των επιμελητηρίων, των Ενώσεων Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων, των εμπορικών συλλόγων, των τουριστικών γραφείων, του Μουσείου Ελιάς και Λαδιού, των Γενικών Αρχείων του Κράτους, της Βιβλιοθήκης Σπάρτης, των ΜΜΕ κλπ.

• Αντικείμενο. Εκτιμήθηκαν τα σημερινά δεδομένα, οι δυνατότητες και οι αδυναμίες, τα προβλήματα, οι προοπτικές, προσδιορίστηκαν αποτελεσματικοί τρόποι τουριστικής προβολής, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα οργανωμένης προβολής όλων των ιστορικών, παραδοσιακών και παραγωγικών μέσων της Λακωνίας, μέσω της ΜΥΘΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Έγιναν σχετικές εισηγήσεις από την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα και τη Σύμβουλο Τουρισμού Μαντώ Μπελεγρή. Τοποθετήσεις έγιναν από όλους τους συμμετέχοντες.

• Φεβρουάριος 2015.

• Η Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού του Μιλάνου, στην οποία παραβρέθηκε, εκτός των εντός της έκθεσης συνεργασιών με Τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους και εκπροσώπους του ΕΟΤ στην Ιταλία, είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο CENTRO ELLENIKO του Μιλάνο, με Έλληνες και Ιταλούς καθηγητές που διδάσκουν την Ελληνική γλώσσα και με Ιταλούς μαθητές, καθώς και με τον Αρχιερατικό Επίτροπο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Μιλάνο και αντιπρόσωπο του Επισκόπου Βενετίας και πάσης Ιταλίας. Συζητήθηκαν οργανωμένες επισκέψεις στη Πελοπόννησο. Στους ανωτέρω η Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας και με δικά της έξοδα, πρόσφερε γλυκίσματα από τη Μονεμβασία.

• Μάρτιος 2015

• Η Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας, και αποκλειστικά με δική της δαπάνη, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Βερολίνου, παραβρέθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συμμετείχε στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΕΟΤ. Συνάντηση με την Υπουργό Τουρισμού, τον Έλληνα Πρέσβη στο Βερολίνο, τον πρόεδρο του ΕΟΤ και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία.

• Απρίλιος 2015 [16-23], Τη Λακωνία επισκέφθηκε η Αυστριακή Δημοσιογράφος Silvia Matras, ανταποκρίσεις της οποίας και άρθρα της καταχωρούνται σε μεγάλα, έντυπα και ηλεκτρονικά, διεθνή ΜΜΕ . Η Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας φιλοξένησε την κα Matras στη Μονεμβασία, είχε πολύωρη συνεργασία μαζί της, σχετικά με την αξία του Λακωνικού τουριστικού προϊόντος και της προσέφερε τοπικά γλυκίσματα και προϊόντα, πάντα με δική της δαπάνη,

• Μάϊος [27-31] .Επίσκεψη στη Λακωνία Αυστριακών Δημοσιογράφων που καλύπτουν όλο το φάσμα τουριστικής προβολής όχι μόνο στην Αυστρία αλλά και διεθνώς, Συνοδεύοντο από το Διευθυντή του ΕΟΤ Κεντρικής Ευρώπης. Διέτρεξαν ολόκληρη σχεδόν τη Λακωνια, παρέμειναν στη Σπάρτη, Μονεμβασία, Ελαφόννησο και Γύθειο με σκοπό να αποκομίσουν και να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη τουριστική εικόνα της Λακωνίας. Η Συμβουλος Τουρισμού Λακωνίας τους συνόδευσε στη Μονεμβασία και στην Ελαφόννησο, τους παρουσίασε τις τουριστικές και παραγωγικές δυνατότητες της Λακωνίας.

Με δική της αποκλειστικά δαπάνη, σε όλους τους επισκέπτες, προσέφερε δώρα - γλυκίσματα της Μονεμβασίας και της Ελαφονήσου. Πρόταση των Αυστριακών είναι η διοργάνωση στην Αυστρία σχετικής τουριστικής δράσης. Τα άμεσα αποτελέσματα τις επίσκεψής των Αυστριακών, μας απεστάλησαν με σχετικά διθυραμβικά για τη Λακωνία άρθρα και εικόνες.

• Ιούνιος 2015 [24-26 ] Τη Λακωνία επισκέφθηκαν κινέζοι επιχειρηματίες, συνοδευόμενοι από τον κινέζο εμπορικό ακόλουθο. Η υποδοχή τους έγινε στο Διοικητήριο Λακωνίας από την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, τη Σύμβουλο Τουρισμού και τους περιφερειακούς Συμβούλους. Στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Περιφέρειας επισημάνθηκαν τα Λακωνικά πλεονεκτήματα σε όλους τους τομείς πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης και προϊόντων και στις αντίστοιχες των κινέζων ο θαυμασμός τους για τη Λακωνία [ιδιαίτερα τη Σπάρτη] και τα προϊόντα της.

• Οκτώβριος 2015

• Συνέδριο των ΑΒΤΑ. Το ετήσιο συνέδριο των Βρετανών πρακτόρων τουρισμού που έλαβε χώρα στη Πελοπόννησο, αποτέλεσε το ύψιστο γεγονός τουριστικής προβολής, με άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα . Η εκπροσώπηση της Λακωνίας έγινε από την Αντιπεριφερειάρχη Ντία Τζανετέα, τη Σύμβουλο Τουρισμού, τους περιφερειακούς Συμβούλους, εκπροσώπους επαγγελματικών ενώσεων και των Λακωνικών ΜΜΕ. Μας δόθηκε η ευκαιρία να επισημάνουμε και να προβάλουμε σε δημοσιογράφους που καθορίζουν την παγκόσμια τουριστική κίνηση, τις δυνατότητες και τις αξίες της Λακωνίας. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια της προβολής και τη εστίασή της σε κάθε περιφερειακή ενότητα.

• Οκτώβριος 2015 .[ 17-18-]

• Ιάπωνες δημοσιογράφοι, τουριστικοί πράκτορες και εκπρόσωποι της Turkish airlines επισκέφθηκαν τη Λακωνία, συνοδευόμενοι από εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας στο Τόκιο. Στη Μονεμβασία τους υποδέχθηκε η Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας, τους μίλησε για την ιστορία, το πολιτισμό και τις παραγωγικές δυνατότητες της Λακωνίας, τους φιλοξένησε σε παραδοσιακό καφενείο του Κάστρου, όπου είχε μαζί τους εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων και στον κάθε ένα προσέφερε τοπικά προϊόντα και γλυκίσματα, πάντοτε με δική της δαπάνη, χωρίς να επιβαρυνθεί η περιφέρεια Πελοποννήσου.

• Τα άμεσα αποτελέσματα της επίσκεψης αυτής ήδη μας απεστάλησαν από τους εκπροσώπους της Ελληνικής Πρεσβείας και είναι μεγαλειώδης παρουσίαση της Λακωνίας στους Ιάπωνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι Ιάπωνες, όπως και όλοι γενικά οι επισκέπτες, δεν είδαν και τις αδυναμίες μας.

*Σύμβουλος Τουρισμού Λακωνίας

* Τα άρθρα δεν απηχούν απαραίτητα τη γνώμη του notospress.gr