ΑΡΕΟΠΟΛΗ. Άλλη μια πολύ σημαντική και ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία αναλαμβάνει το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης στο οποίο την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 09.00-17.00, θα διεξαχθεί διημερίδα με τίτλο «Καρκίνος Μαστού: Πρόληψη και Έγκαιρη Διάγνωση».

Έτσι, σε συνεργασία με την Επιστημονική Μαστολογική Εταιρία Ίαση – Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.», τις δύο αυτές ημέρες, κλιμάκιο καταξιωμένων ιατρών θα πραγματοποιήσει δωρεάν εξετάσεις (ψηλάφηση μαστού, υπερηχογράφημα), με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την αφύπνιση και ενημέρωση όλων των κατοίκων της Μάνης και την ελπίδα ότι η προσέλευση και η ανταπόκριση των πολιτών θα είναι ίδια ή και μεγαλύτερη με αυτήν των προηγούμενων εκδηλώσεων. Επιπλέον, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου και ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί ομιλία με θέμα «Η πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού», με ομιλητή τον κ. Γ. Ξεπαπαδάκη, Χειρουργό Μαστού, Διευθυντή Κλινικής Μαστού ΡΕΑ και Πρόεδρο της Επιστημονικής Μαστολογικής Εταιρίας Ίαση - Στήριξη «Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.», ο οποίος και θα λάβει τιμητική διάκριση από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, ως αναγνώριση της προσφοράς του στον τομέα της υγείας στη Μάνη.

Στην σχετική ανακοίνωση του Κ.Υ. Αρεόπολης σημειώνεται ότι «Οι νεοπλασίες του γυναικείου φύλου αποτελούν ένα από τα πιο πολυδιάστατα και συνεχώς εξελισσόμενα κεφάλαια της επιστημονικής έρευνας, της θεραπευτικής, της φαρμακολογίας, της γενετικής, καθώς και της παρηγορητικής ιατρικής. Οι κοινωνικές προεκτάσεις των εν λόγω κακοηθειών λαμβάνουν διαστάσεις τέτοιες, οι οποίες υπαγορεύουν την άμεση και έγκαιρη μέριμνα, κάτω από τον υπέρτιτλο που λέγεται Προληπτική Ιατρική. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των άμεσα θιγόμενων προσώπων, ωθούμενες από την τεχνολογική εξέλιξη των μέσων επικοινωνίας, έχει συμβάλει σημαντικά στην αφύπνιση του γυναικείου πληθυσμού.

Ο καρκίνος του μαστού παραμένει ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως. Η πρόοδος των επιστημονικών μεθόδων μας βοηθάει πια να τον αντιμετωπίσουμε με μεγάλη επιτυχία. Το μυστικό όμως είναι πάντα ότι, όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο αποτελεσματικότερες είναι οι θεραπείες μας.

Σε καιρούς που οι αντιξοότητες, η δυσχέρεια και η κατακλυσμιαία έκπτωση στην διαβίωση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, «δικαιολογούν» την παραγκώνιση της ατομικής φροντίδας και της κατάστασης της υγείας, το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης εμμένει στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα κάθε δράσης του.

Μετά το εναρκτήριο λάκτισμα του Ιουνίου του 2011, επιτύχαμε την ευρεία διάδοση του μηνύματος της αξίας της Πρόληψης και γινόμαστε κοινωνοί της εξέλιξης και της αποδοχής από τους χρήστες υπηρεσιών υγείας. Η απροσποίητη ικανοποίηση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Μάνης, μας δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.

Κάπως έτσι σημειώνεται ένα ακόμα βήμα προς την καθιέρωση παρόμοιων εκδηλώσεων, που απώτερο στόχο έχουν την εμπέδωση της αξίας της πρόληψης στη συνείδηση των πολιτών».