ΣΠΑΡΤΗ. Η Πνευματική Εστία Σπάρτης και οι εκδόσεις ΙΔΙΟΜΟΡΦή παρουσιάζουν το Λακωνικό Ημερολόγιο 2016 που είναι αφιερωμένο στον Πάρνωνα.

Η απρουσίαση του Ημερολογίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στις 19.00, στην Αίθουσα «Γ. Περδικλώνης», της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης (Λυκούργου 82 & Χαμαρέτου).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:
-η Ειρήνη Κοκκορού, από τη Λέσχη Ανάγνωσης,

-η Δανάη Χαραλάμπους, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιολογικών Χώρων Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων της ΕΦΑΛΑΚ για τη "Συντήρηση γραπτών διακόσμων σε ναούς του 17 αι. στον Πάρνωνα",

-ο Αντώνης Τάντουλος, για την χαρτογραφία του βουνού,

-ο ιστορικός Παρασκευάς Ματάλας

-ο Βασίλης Γεωργιάδης από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης.

Λίγα λόγια για το Λακωνικό Ημερολόγιο 2016
Πρόκειται για μια έκδοση 320 σελίδων που παρουσιάζει το βουνό στο σύνολό του, τη λακωνική, και την αρκαδική πλευρά του (τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα σπήλαια, τις περιοχές Natura) αλλά και πώς το είδαν οι άνθρωποι που έζησαν πάνω του ή κοντά του από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα (τους αρχαίους δρόμους, τα βυζαντινά μνημεία και τα μοναστήρια, τοπωνύμια, λογοτεχνία, οικονομία, πεζοπορικές διαδρομές, ορειβασία).

Περιλαμβάνει ακόμη μία αναλυτική παρουσίαση της χαρτογραφικής ιστορίας του βουνού από σπάνιους χάρτες, ιστορικές σελίδες κατά εποχή, μια σημαντική λαογραφική μελέτη για το βουνό και μια μικρή συλλογή ποιημάτων που γράφτηκαν γι’ αυτό.