ΤΡΙΠΟΛΗ. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με σχετικό δελτίο τύπου, ενημερώνει ότι κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της ΠΥΣ49/15-12-2015/ΦΕΚ174Α/2015, με την οποία εγκρίθηκε ο νέος ΕΣΔΑ, μετά την ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πάγια στόχευση της Περιφέρειας είναι η «καθαρή Πελοπόννησος», στόχος που δεν έχει ποτέ επιτευχθεί εξαιτίας του «αδιεξόδου» που είχε δημιουργήσει «η αδυναμία του ΦΟΔΣΑ και των Δημοτικών Αρχών στη διαχείριση των απορριμμάτων».

Από το 2011 λοιπόν, συνεχίζει η ανακοίνωση, όταν το σκηνικό της Πελοποννήσου συνέθεταν «χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών μέσα στις πόλεις, εκατοντάδες ανεξέλεγκτοι ΧΑΔΑ και πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ», η Περιφέρεια επιχειρεί να λύσει το Γόρδιο Δεσμό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μέσα από τον διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε για το νέο ΕΣΔΑ, είναι σε θέση τώρα, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου, να κρίνει το νέο αυτόν σχεδιασμό «τόσο ως προς την ορθότητα του σχεδιασμού, όσο και ως προς τη ρεαλιστικότητα της εφαρμογής του».

«Πρόκειται για ένα σχεδιασμό με σοβαρά σφάλματα στις επιλογές του, με πλειάδα εκ των προτέρων ατεκμηρίωτους αποκλεισμούς τεχνολογιών και μεθοδολογιών, που κατά παράδοξο τρόπο δε συνοδεύεται από Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και φυσικά καμία πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή του.

Πρόκειται για ένα σχεδιασμό που μεταθέτει στο απώτερο μέλλον την οριστική λύση για τα σκουπίδια και ξαναφέρνει στο προσκήνιο την περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα χιλιάδων τόνων σκουπιδιών έξω από τα σπίτια μας.

Αυτή τη δυσμενή προοπτική η Περιφέρεια Πελοποννήσου ανέλαβε την ευθύνη να προσβάλλει με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε, παραμένοντας σταθερή στο στόχο «καθαρή Πελοπόννησο», με όρους νομιμότητας, χωρίς την παραμικρή παρέκκλιση από τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής οδηγίας», καταλήγει η ανακοίνωση.