ΣΠΑΡΤΗ. Kατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα πέρασε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου στις 6:30 μ.μ. ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης εισηγήθηκε το Σχέδιο και μετά από συζήτηση 3 ωρών ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Το υπερψήφισαν η Παράταξη Βαλιώτη και ο Π. Κουμουνδούρος και το καταψήφισαν η Παράταξη Αργειτάκου, ο Χρήστος Αλεξάκος, ο Δήμος Λεβεντάκης και ο Αλ. Βουνάσης.

Βασική φιλοσοφία του σχεδίου είναι η ανακύκλωση (στην ουσία διαχείριση) των στερεών αποβλήτων στην πηγή από τον πολίτη και η αποκομιδή πόρτα – πόρτα.
Για την επιτυχία του «φιλόδοξου» αυτού σχεδίου απαιτούνται η συμμετοχή του Δημότη σε μεγάλο βαθμό, οι υποδομές και η οργάνωση του Δήμου σε όλα τα επίπεδα και πόροι που πρέπει να προέλθουν κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης παρουσίασε το Σχέδιο, μέσα από 190 σελίδες, και ζήτησε την ψήφισή του ισχυριζόμενος ότι η Διαχείριση των Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Οι Παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τον Π. Κουμουνδούρο που αποδέχθηκε την πρόταση Βαλιώτη, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την επιτυχή εφαρμογή του Σχεδίου, μιας κι εξαρτάται από πόρους που πρέπει να διεκδικηθούν και απαιτεί πολύ καλή οργάνωση και υποδομή του Δήμου, η οποία σήμερα τουλάχιστον δεν υπάρχει. Μάλιστα ο Χρ. Αλεξάκος το χαρακτήρισε ουτοπικό.

Αρκετός λόγος έγινε και για το γεγονός ότι ενώ το σχέδιο δεν έχει ψηφιστεί ακόμα έχει αρχίσει να εφαρμόζεται, στο κέντρο μάλιστα της Σπάρτης. Η αντιπολίτευση τόνισε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση των πολιτών, αν και καλούνται να υλοποιήσουν το σχέδιο και επεσήμανε σημεία που ήδη υπάρχουν προβλήματα, σημειώνονται δυσλειτουργίες και διατυπώνονται επιφυλάξεις. Αυτά αφορούν κυρίως στην αδυναμία δημοτών είτε να χειρίζονται και να μεταφέρουν τους κάδους είτε να τους διατηρούν στον χώρο τους.

Αίσθηση προκάλεσε η επιταγή του σχεδίου στη βάση του Κανονισμού καθαριότητας του Δήμου σύμφωνα με την οποία κάθε κατοικία και πολυκατοικία υποχρεούται να διαθέτει ειδικό χώρο φύλαξης των κάδων.

Ο κ. Βαλιώτης υπογράμμισε ότι οι Σπαρτιάτες τον εντυπωσίασαν από την συμμετοχή τους στην διαδικασία της ανακύκλωσης και περιέγραψε την προοπτική των πράσινων σημείων που θα λειτουργήσουν στην πόλη για την καλύτερη διαχείριση των παραγόμενων στερεών αποβλήτων και ανέφερε ότι θα εφαρμοστεί και η μέθοδος «πληρώνω όσο πετώ» ως κίνητρο για την συμμετοχή των δημοτών.

Η εκπόνηση του δημοτικού σχεδίου βασίστηκε στα ακόλουθα στοιχεία:

- Το όραμα του Δήμου Σπάρτης να αποτελέσει τον πρώτο Δήμο Μηδενικών Αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το όραμα αυτό προκύπτει τόσο από την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης της διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο όσο και από τις πλέον σύγχρονες εξελίξεις της επιστήμης σε σχέση με την κυκλική οικονομία.

- Την ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κεντρικό άξονα την διαμόρφωση μιας κοινωνίας μηδενικών αποβλήτων, όπως εκφράστηκε και με την πρόσφατη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΕ στις 2/12/2015

- Την εναρμόνιση με την Κοινοτική Οδηγία 2008/98 βάσει του Ν. 4042/2012 κάνει απόλυτα επιτακτική την ανάγκη υιοθέτησης δράσεων ανακύκλωσης, επαναχρησιμοποίησης και πρόληψης από τους Δήμους.

- Το νομικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις του Δήμου

- Το πρόβλημα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τους περιορισμούς που θέτονται για τον Δήμο


Το Δημοτικό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων έρχεται ως απάντηση του Δήμου Σπάρτης στον ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχεδιασμό) με σαφή πολιτική θέση της πλειοψηφίας και της Δημοτικής Αρχής που αξιώνει τους πόρους για την Διαχείριση από τον Α’ και όχι από τον Β’ Βαθμό Αυτοδιοίκησης.

Η Ομάδα της Μελέτης του Δημοτικού Σχεδίου αποτελείται από τους εξής:
Αντώνης Μαυρόπουλος: Χημικός Μηχανικός
Μαρία Τσάκωνa: Μηχανικός Περιβάλλοντος, Msc Περιβαλλοντική και Υγειονομική Μηχανική
Ηλιάνα Κουκόσια: Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης Π.Θ, Msc Χωρικό Σχεδιασμός (GIS)
Αλέξανδρος Μαυρόπουλος: Χημικός Μηχανικός

Οι μελετητές από την εμπειρία τους εκφράζουν την άποψη ότι με δεδομένη τη δέσμευση του δήμου στους στόχους του εν λόγω τοπικού σχεδίου και την επιτυχή ανταπόκριση και συμμετοχή των πολιτών, οι εν λόγω στόχοι είναι υψηλοί, φιλόδοξοι αλλά παραμένουν υλοποιήσιμοι και ρεαλιστικοί, αν στρατευθεί το σύνολο των εμπλεκομένων φορεών και γίνουν οι προγραμματισμένες κινήσεις.

Προειδοποίηση Αργειτάκου

Στην ίδια συνεδρίαση ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Αποστολάκος εισηγήθηκε το θέμα: «Περί του μη θεωρηθέντος 1ου χρηματικού εντάλματος της εργασίας «Συλλογή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών, από την Υπηρεσία Επιτρόπου Νομού Λακωνίας». Αφορά στη συμμόρφωση του Δήμου και στην μείωση χρηματικής καταβολής στην ανάδοχο εταιρεία «Λακωνική Βιονεργειακή» λόγω κακής εκτέλεσης του έργου που έχει αναλάβει. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία παρόλο που επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αργειτάκος προειδοποίησε την πλειοψηφία να προσέξει διότι υπάρχει δόλος και τραγικές ελλείψεις στην εργολαβία που υλοποιεί η ανάδοχος εταιρεία. Μία από τις καταγγελίες του Σταύρου Αργειτάκου αφορούσε στην μη ύπαρξη ΚΔΑΥ (!) αλλά και στην μη προβλεπόμενη υποβοήθηση του αναδόχου από τις Υπηρεσίες του Δήμου.

[Σήμερα ξεκινά έρευνα του notospress.gr στην πόλη της Σπάρτης για το νέο Κανονισμό που ήδη εφαρμόζεται, με ερωτηματολόγια που θα διανεμηθούν στους πολίτες]

Δείτε εδώ το Σχέδιο του Δήμου Σπάρτης