ΣΠΑΡΤΗ. Η αποκομιδή πόρτα – πόρτα δεν τους βρήκε όλους σύμφωνους.
Στα οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν τα Δημοτικά καταστήματα είναι αρκετοί οι κάτοικοι που αρνήθηκαν να πάρουν κάδους στα σπίτια τους. Όταν όμως οι κάδοι έφυγαν από τη Λαϊκή το πρόβλημα «πού πετάμε τώρα τα σκουπίδια» έγινε έντονο.
Κάποιοι βρήκαν λύση εύκολη, ανέξοδη και αρκούντως ανεύθυνη: πετούν τη νύχτα τα σκουπίδια τους πίσω από τις κλειδωμένες σιδερένιες πόρτες της στοάς των Δημοτικών καταστημάτων.
Άλλοι πάλι βγαίνουν στη γύρα αναζητώντας κάδους γειτόνων στους οποίους εναποθέτουν τα απορρίμματά τους, εντός ή εκτός.

Η ανακύκλωση βέβαια, ακόμα κι όταν έχεις πάρει τον κάδο που σου δίνει ο Δήμος θέλει τρόπο, μέθοδο, αίσθημα ευθύνης και γνώση.
Δεν αρκεί ας πούμε να τοποθετήσεις τα χαρτόκουτα κοντά στον αντίστοιχο κάδο και σίγουρα δεν μπορείς να «τακτοποιείς» τις κούτες σου δίπλα στις καμπάνες που προορίζονται για τη συλλογή αλουμινίου και γυαλιού.

Οι φωτογραφίες έχουν ληφθεί χθες Παρασκευή 26/2 πρωί και βράδυ από συγκεκριμένα σημεία στο χώρο της Λαϊκής, την κεντρική πλατεία και την Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Καταδεικνύουν δε ότι η «Διαλογή στην πηγή» χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση και ενημέρωση δεν μπορεί να αποδώσει όσα οι εμπνευστές της ελπίζουν.

Τα στιγμιότυπα βέβαια οφείλουν να προβληματίσουν και ως προς την υπευθυνότητα, τη φυγοπονία και την αδιαφορία που, συχνά, οι ίδιοι εμείς που εγκαλούμε το Δήμο για τις επιλογές του υιοθετούμε ως οδηγούς συμπεριφοράς….

Κι ένα κρίσιμο ερώτημα που ζητά απάντηση: Ποιος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή όσων απορριμμάτων ανεύθυνα εναποτίθενται σε ακατάλληλα και εκτός του κεντρικού σχεδιασμού σημεία για το «πρόγραμμα διαλογής στην πηγή-αποκομιδή πόρτα-πόρτα»;