Η συντριπτική πλειοψηφία των φορέων δεν προτάσσει τον αποχαρακτηρισμό του ΧΥΜΟΦΙΞ

ΣΠΑΡΤΗ. Δείτε το video. Σύσκεψη με την συμμετοχή σχεδόν όλων των φορέων της Λακωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου στην έδρα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπόρων Λακωνίας, στη Σπάρτη, με θέμα το Νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Επαγγελματικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Σπάρτης και της Λακωνίας, υπέγραψαν το ψήφισμα για τη δημιουργία του Νέου Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Τη σύσκεψη συντόνισαν ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΛ κ. Σωτήρης Ροϊνός και η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης κ. Τασία Κανελλοπούλου.

Εκτός από τους εκπροσώπους φορέων παρόντες ήταν οι βουλευτές Λακωνίας κ. Σταύρος Αραχωβίτης και κ. Θανάσης Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα και ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Β. Βαλιώτης.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του τέως Νομάρχη Λακωνίας κ. Κ. Φούρκα και του τέως Δημάρχου Σπάρτης κ. Δ. Ματάλα.

Στην πρόσκληση των διοργανωτών αναφερόταν χαρακτηριστικά:
«Σήμερα, όλοι οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες είμαστε πολύ προβληματισμένοι για το νέο Διαχρονικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Επειδή, όμως, είμαστε πεπεισμένοι, ότι η Σπάρτη δικαιούται να στεγάσει αξιοπρεπώς τον πολιτισμό, την ιστορία και τον συμβολισμό της, ότι πρόκειται για το μοναδικό αναπτυξιακό έργο στο Νομό που θα δώσει πολύ μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να υποστείλουμε την προσπάθειά μας, αλλά αντίθετα, ενωμένοι να αγωνιστούμε για τον κοινό και εύλογο αυτόν στόχο.

Στην προσπάθειά μας αυτή έρχονται αρωγοί η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε) και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό».

Σταχυολογώντας τις παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης μπορούμε να αναφέρουμε την αναδρομή - χρονολόγιο της διεκδίκησης του Νέου Μουσείου τα 20 τελευταία χρόνια που παρουσίασε η κ. Τασία Κανελλοπούλου. Ανέδειξε μια επίμονη, πότε εύστοχη και πότε άστοχη, διεκδίκηση που σημείωσε έμφαση τα χρόνια της Νομαρχίας του Κ. Φούρκα.

Ο τ. Δήμαρχος Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που σοβεί από την εποχή της θητείας του. Οι χειρισμοί της τότε Δημοτικής αρχής δεν ήταν όλοι εύστοχοι αλλά ήταν πάντα ειλικρινείς. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στην ώρα μηδέν» τόνισε και κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε «να μην χαθεί η τελευταία ευκαιρία για ένα όνειρο που έγινε πρόβλημα».

Ο βουλευτής Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε ότι την Τρίτη 1 Μαρτίου θα έχει συνάντηση με τον νέο υπουργό κ Μπαλτά. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η διάθεση για ένα έργο μέσω ΣΔΙΤ από τη στιγμή που το νέο ΕΣΠΑ δεν προβλέπει πόρους για υποδομές. Το θέμα της χρηματοδότησης έχει συζητηθεί κι έχουμε τις λύσεις είπε. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το θέμα της διαδικασίας. «Πρέπει να αφήσουμε τις Υπηρεσίες να αποφασίσουν για τον αποχαρακτηρισμό ή μη του ΧΥΜΟΦΙΞ και να ασχοληθούμε με την ωρίμανση μελετών».

Ο βουλευτής Θανάσης Δαβάκης που ήταν απόλυτα καταρτισμένος για το θέμα ζήτησε να μιλήσουν τα πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση τα 15 τελευταία χρόνια. «Θέλω να ακούσω τον Φούρκα και την Τζανετέα» είπε και κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναρωτήθηκε «γιατί δεν προχωρά το έργο συμπεριλαμβανομένου και του διατηρητέου ΧΥΜΟΦΙΞ».

Ο τ. Νομάρχης Λακωνίας Κώστας Φούρκας ανέφερε ότι στην πολυετή προσπάθεια διεκδίκησης του νέου Μουσείου διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε δυσκολία στην εκπόνηση και αποδοχή Μελετών. Αναφέρθηκε στην επαφή με το Ιδρυμα Νιάρχου το οποίο τελικά δυσαρεστήθηκε από τις ανακολουθίες και ασυνέπειες της Ελληνικής Πολιτείας πάνω στο θέμα. Κατέληξε λέγοντας ότι «σήμερα δεν πρέπει να ασχοληθούμε με τον αποχαρακτηρισμό».

Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα ζήτησε από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου κ. Π. Γεωργανέ να διορθώσει ανακοίνωση από την οποία υπονοείται ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν θέλει το Μουσείο στη Σπάρτη. Τόνισε ότι η Προγραμματική Σύμβαση δεν έχει λήξει αλλά έχει παραταθεί έως το 2017 και ζήτησε απ’ όλους να συμβάλουν έτσι ώστε να δημιουργηθεί Μουσείο αντάξιο της Σπάρτης και να αποχαρακτηριστεί το διατηρητέο ΧΥΜΟΦΙΞ. Με σαφήνεια ανέφερε ότι κακώς το ΧΥΜΟΦΙΞ αναφέρεται ως διατηρητέο Ζενέτου, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή του Ιδρύματος Νιάρχου συνδέεται με τον αποχαρακτηρισμό και κατέληξε λέγοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού διαχρονικά δεν θέλει Μουσείο στη Σπάρτη, παρακωλύει το έργο. «Μας εμπαίζουν! Δεν θέλουν Μουσείο στη Σπάρτη» είπε και απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στην Περιφέρεια για το συγκεκριμένο έργο το οποίο θα γίνει μεν αλλά δεν θα ήταν το καλύτερο αν υπάρχει μέσα το «ανάθεμα» του ΧΥΜΟΦΙΞ.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Β. Βαλιώτης τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για αποχαρακτηρισμό του ΧΥΜΟΦΙΞ. «Τι συζητάμε για αποχαρακτηρισμό» είπε και υπογράμμισε ότι το νέο Μουσείο δεν μπορεί να γίνει αλλού. Τόνισε δε ότι κακώς ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει συμπεριληφθεί στην Προγραμματική Σύμβαση.

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας 29/2/16 θα οριστικοποιηθεί το Ψήφισμα των Φορέων το κείμενο του οποίου έχει τεθεί σε διαβούλευση, προκειμένου να το έχει υπόψιν του ο βουλευτής Στ. Αραχωβίτης στην αυριανή συνάντησή του με τον υπουργό κ Μπαλτά.

Οι φορείς που συμμετείχαν με βάση την πρόσκληση ήταν:

1. Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Λακωνίας
2. Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και ΝΔ Ελλάδας
3. Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης
4. Ινστιτούτο Σπάρτης
5. Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας
6. Δικηγορικός Σύλλογος Σπάρτης
7. Ένωση Ξενοδοχείων Λακωνίας
8. Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Καστορείου
9. Γορτυνιακός Σύνδεσμος Σπάρτης
10. Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων»
11. Σύλλογος ΑΜΕΑ Λακωνίας
12. Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Λακωνίας
13. Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας
14. Ένωση Λακώνων Ιδιοκτητών Αυτοκινήτων «Η Ελιά»
15. Ένωση Κρεοπωλών Σπάρτης
16. Ένωση Επαγγελματιών Πρακτόρων Παιχνιδιών Πρόγνωσης ΟΠΑΠ Ν. Λακωνίας
17. Σύλλογος Ιδιοκτητών Επιχειρήσεων Μαζικής Εστίασης Λακωνίας
18. Ένωση Φανοποιών και Βαφέων Αυτοκινήτων Ν. Λακωνίας
19. Συντεχνία Αρτοποιών Λακωνίας
20. Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Γυθείου
21. Σωματείο Επισκευαστών Αυτοκινήτων Ν.Α. Λακωνίας
22. Σωματείο Καταστηματαρχών Κουρέων – Κομμωτών Ν. Λακωνίας
23. Ένωση Ξυλουργών Λακωνίας
24. Σύλλογος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Ν. Λακωνίας
25. Ένωση Οπωροπωλών και Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών
26. Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί Σπάρτης και Υπολοίπου Λακωνίας «Η Απέλλα»
27. Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας
28. Σωματείο Επαγγελματιών Ιδιόκτητων Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης Π.Ε. Λακωνίας
29. Σύλλογος Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μολάων
30. Σύνδεσμος Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Λακωνίας
31. Σύνδεσμος Βιοτεχνών Υδραυλικών & Θερμικών Εγκαταστάσεων Λακωνίας
32. Κοινοπραξία Ταξί Μέσα Μάνης