ΣΠΑΡΤΗ. Ενδιαφέρουσες είναι οι εξελίξεις γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων για τον Δήμο Σπάρτης. Απ’ ότι φαίνεται η ΣΔΙΤ που καθιερώνει το Περιφερειακό Σχεδιασμό προχωρά και οι Δήμοι θα κληθούν να συνεργαστούν με την Περιφέρεια. Εκείνοι οι Δήμοι που θα πάρουν το ρίσκο να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίμματα θα πρέπει να διαθέτουν υποδομές, αδειοδοτήσεις, τεχνογνωσία, χωροθετήσεις κ.λ.π.

Η Περιφέρεια πλέον θα προχωρήσει στην αποκατάσταση των ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα οι Δήμοι, όπως ο Δήμος Σπάρτης, να βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Ο Δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μετα από ενστάσεις και αιτιάσεις τόσο του επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Σταύρου Αργειτάκου όσο και του επικεφαλής της Ελπίδας Χρήστου Αλεξάκου δεσμεύτηκε ότι αν δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για συνεργασία με την Λακωνική Βιοενεργειακή θα διακοπεί η σύμβαση. Αυτό σημαίνει ότι το αδιέξοδο για τον Δήμο Σπάρτης θα είναι απόλυτο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του notospress.gr προκύπτουν τα εξής:
1. Στις 17/7/2013 με απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου δόθηκε άδεια στην Λακωνική Βιοενεργειακή για προσωρινή αποθήκευση ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων μη επικίνδυνων.

2. Στις 5/8/2015 ο Δήμος Σπάρτης με σύμβαση που υπέγραψε με την Λακωνική Βιοενεργειακή ανέθεσε την Συλλογή και Μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών με τον όρο (11) τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συλλέγονται να μεταφέρονται στο πλησιέστερο Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

3. Ο Δήμος με βάση τη σύμβαση διατηρεί το δικαίωμα διακοπής της αν ο ανάδοχος δεν εκτελεί το έργο όπως προβλέπει η σύμβαση.

4. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης 19/2/2016 ο δημοτικός σύμβουλος της Αντιπολίτευσης Χρήστος Αλεξάκος επανέλαβε το επικίνδυνο ρίσκο που αναλαμβάνει ο Δήμαρχος στη διαχείριση των απορριμμάτων.

5. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης 19/2/2016 ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Σταύρος Αργειτάκος κατήγγειλε ότι η Λακωνική Βιοενεργειακή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να εκτελεί το έργο και έκανε λόγο και για ενδεχόμενο δόλο.

6. Στις 19/2/2013 ρεπορτάζ του notospress.gr αποδεικνύει ότι οχήματα του Δήμου Σπάρτης μεταφέρουν από την Λακωνική Βιοενεργειακή μπάλες υπολοίματος στον ΧΑΔΑ Σπάρτης.

7. Από το ρεπορτάζ του notospress.gr και σύμφωνα με απάντηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου προκύπτει ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, μέτοχοι της οποίας είναι δύο δημοτικοί σύμβουλοι της Πλειοψηφίας, δεν έχει άδεια λειτουργίας ΚΔΑΥ. Η αδειοδότησή της αφορά λειτουργία χωρίς μηχανολογικό εξοπλισμό για προσωρινή αποθήκευση.

Το ερώτημα είναι αν μετά τα παραπάνω ο Δήμος έχει το δικαίωμα και πρέπει να συνεχίσει την συνεργασία. Η εταιρεία θα έπρεπε να έχει άδεια από την Διεύθυνση Ανάπτυξης ώστε να λειτουργεί ως ΚΔΑΥ, όπως ορίζει η σύμβαση με τον Δήμο Σπάρτης.

Η απάντηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας είναι η εξής:

«29-2- 2016, Α.Π.: 49251/901

Σε απάντηση της ανωτέρω (1) σχετικής αίτησής σας, σας ενημερώνουμε ότι με την υπ΄αρ. 5031/17-7-2013 Απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου με ΑΔΑ: ΒΛ4Υ7Λ1-884 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο «Εγκαταστάσεις προσωρινής αποθήκευσης ανακυκλώσιμων αστικών στερεών αποβλήτων μη επικινδύνων, όπως χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ. (εργασίες R12 και R13) φερόμενης ιδιοκτησίας τη ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ., για μονάδα που δεν διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό.

Στις περιπτώσεις που οι εγκαταστάσεις διαθέτουν μηχανολογικό εξοπλισμό και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3982/11, εκτός από την περιβαλλοντική αδειοδότηση της μονάδας απαιτείται και άδεια λειτουργίας από τη Δ/νση Ανάπτυξης .

Συνεπώς η ανωτέρω Απόφαση που εγκρίθηκε από την Υπηρεσία μας δεν αποτελεί άδεια λειτουργίας ΚΔΑΥ».