ΣΠΑΡΤΗ. Ο Δήμος Σπάρτης εδώ και 15 ημέρες υλοποιεί το Πρόγραμμα «Διαλογή στην πηγή. Αποκομμιδή πόρτα – πόρτα». Το notospress.gr με υπευθυνότητα προσέγγισε και αυτό το κρίσιμο θέμα που απασχολεί καθημερινά τους δημότες στην πόλη της Σπάρτης. Με 100 ερωτηματολόγια προσπάθησε να αποτυπώσει την γνώμη των δημοτών σε σημεία που υλοποιείται το πρόγραμμα.

Από την δημοσιογραφική αυτή έρευνα προκύπτει:

Το 60% των δημοτών έχει δεχθεί τους κάδους. Το 40% δεν έχει αποδεχθεί τους κάδους.

Το 59% συμμετέχει στο πρόγραμμα αλλά με δυσκολίες ενώ το 38% δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα. Δηλαδή ένα 2% από όσους δεν δέχθηκαν κάδο (40%) υλοποιούν το πρόγραμμα σε κεντρικά σημεία της πόλης ή γειτονικά σημεία.

Σχετικά με την ενημέρωση από τον Δήμο, το 76% δεν είναι ικανοποιημένο. Το 32% μάλιστα την χαρακτηρίζει «Πολύ κακή» και το 28% «Μέτρια».

Σχετικά με τον βαθμό ευκολίας ή δυσκολίας εφαρμογής του προγράμματος οι πολίτες απάντησαν σε ποσοστό 72% ότι είναι δύσκολο. Μάλιστα, το 40% το χαρακτηρίζει «Πολύ δύσκολο».

Οι παρατηρήσεις που έκαναν οι δημότες έχουν να κάνουν κυρίως με την αδυναμία φύλαξης των κάδων σε εσωτερικό χώρο, με τους ασύμβατους κανονισμούς Κράτους και Δήμου, με το Πρόγραμμα - ωράριο αποκομιδής, με την κακή ενημέρωση και με την προχειρότητα που διαπίστωσαν. Κάποιοι μάλιστα επιθυμούν καλύτερη ενημέρωση από τον Δήμο ενώ κάποιοι άλλοι θέλουν να επιστρέψουν τους κάδους ώστε να μην έχουν την ευθύνη κυριότητας.

Κατά γενική παραδοχή οι δημότες στο 99% επιθυμούν να διαχειρίζονται τα απορρίμματα με διαλογή στην πηγή αλλά ανησυχούν ότι το συγκεκριμένο Πρόγραμμα του Δήμου με αποκομιδή πόρτα-πόρτα είναι μάλλον ανεφάρμοστο, με κίνδυνο να «καεί» η ευκαιρία και προσπάθεια.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

ΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΔΟ: 60%

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΔΟ: 40%

ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 59%

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: 38%

ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ;

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ: 6%

ΚΑΛΗ: 16%

ΜΕΤΡΙΑ: 28%

ΚΑΚΗ: 16%

ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ: 32%

ΔΓ/ΔΑ: 1%

ΠΩΣ ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ;

ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ: 5%

ΕΥΚΟΛΟ: 6%

ΑΠΛΟ: 13%

ΔΥΣΚΟΛΟ: 32%

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ: 40%

ΔΓ/ΔΑ: 2%

[ Δείτε εδώ το Πρόγραμμα Αποκομιδής του Δήμου Σπάρτης]