ΣΠΑΡΤΗ. Το νέο Πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης που προβλέπει “Διαλογή στην πηγή και αποκομιδή πόρτα-πόρτα” έχει προβληματίσει πολύ την πόλη τον τελευταίο μήνα που εφαρμόζεται σταδιακά στο κέντρο της.

Το notospress, αν και εξαπολύονται συνεχώς εκβιαστικές απειλές, επιχειρεί όλες αυτές τις ημέρες να φωτίσει όλες τις πτυχές του προγράμματος με συγκεκριμένες δράσεις:

1η: Περισσότερα από 10 δημοσιεύματα από τις 11 Φεβρουαρίου στην ειδική στήλη “Ανακύκλωση” του notospress στα οποία περιγράφεται το πρόγραμμα του Δήμου, οι ενστάσεις των δημοτών, πρακτικές δυσκολίες που εντοπίζει η κάμερα και όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα ενώ διατυπώνονται και συγκεκριμένες ερωτήσεις προς τους υπευθύνους που σχετίζονται με δυσλειτουργίες του προγράμματος [http://www.notospress.gr/category.php?id=104].

2η: Διενέργεια έρευνας για την αίσθηση των δημοτών γύρω από το πρόγραμμα “Διαλογή στην πηγή και αποκομιδή πόρτα-πόρτα”. Η διανομή και συμπλήρωση των 100 ερωτηματολογίων χρειάστηκε περισσότερες από 9 ώρες διαλόγου και ενημέρωσης ενώ, σε όσους απάντησαν στις ερωτήσεις του notospress διανεμήθηκε και φυλλάδιο με τα τηλέφωνα των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών [http://www.notospress.gr/article.php?id=25423]. Τη διανομή των ερωτηματολογίων συμπλήρωσε η διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με θέμα την ενημέρωση που έχουν λάβει οι πολίτες για το νέο πρόγραμμα.

Η έρευνα “έδειξε” πως το νέο πρόγραμμα του Δήμου είναι δύσκολο ενώ οι δημότες δήλωσαν πως έχουν λάβει κακή ενημέρωση:

Πώς είναι η ενημέρωση για το πρόγραμμα;
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ: 6%
ΚΑΛΗ: 16%
ΜΕΤΡΙΑ: 28%
ΚΑΚΗ: 16%
ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ: 32%
ΔΓ/ΔΑ: 1%

Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται στα 100 ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν. Και τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε σύνολο 131 ψήφων όμως είναι αντίστοιχα:

Η ενημέρωση που έχεις για την ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων είναι:

ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ: 8%
ΚΑΛΗ: 4%
ΜΕΤΡΙΑ: 15%
ΚΑΚΗ: 24%
ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ: 47%
ΔΓ/ΔΑ: 3%

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δηλαδή απαντά πως η ενημέρωση που έχει λάβει από το Δήμο είναι κακή έως πολύ κακή! Και εάν το ζήτημα αφορούσε κάτι λιγότερο σημαντικό, μπορεί και να μην άξιζε τον κόπο τόση φασαρία! Το πρόβλημα όμως της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι νευραλγικό, από τα σημαντικότερα που καλείται να αντιμετωπίσει η αυτοδιοίκηση σήμερα και απολύτως καθοριστικό για το σήμερα και το αύριο της πόλης!

Σε αυτή τη λογική, σίγουρα δεν δικαιολογείται το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης που εντοπίζεται στην πόλη της Σπάρτης. Αν μάλιστα εξετάσει κανείς τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας [http://www.notospress.gr/article.php?id=25423] θα διαπιστώσει ότι, εάν η ενημέρωση ήταν καλύτερη θα μπορούσαν να είναι βελτιωμένοι και οι πρακτικοί δείκτες καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, τα πρακτικά προβλήματα δημιουργούνται ή απλώς διογκώνονται όταν μια δυσκολία στην εφαρμογή συναθροίζεται με ένα μεγάλο πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων...

Είναι άλλωστε πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι η αρχή του προγράμματος στο κέντρο της πόλης έγινε σχεδόν σιωπηλά, χωρίς ανακοινώσεις και δηλώσεις, το νέο πρόγραμμα εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο γρήγορα και χωρίς να έχει καλά - καλά δοκιμαστεί έστω πιλοτικά η εφαρμογή του. Υπήρχαν δημότες που βροντοφώνως αρνούνταν να λάβουν τους νέους κάδους, και πως όλα αυτά έγιναν χωρίς να προηγηθεί, όπως θα έπρεπε, μια μεγάλη ενημερωτική καμπάνια για την ανακύκλωση: τι ανακυκλώνουμε, πώς το ανακυκλώνουμε, τι ευθύνη έχουμε για τον κάδο, πώς θα αδειάζει, πώς θα καθαρίζεται, πώς θα μετακινείται, πού καταλήγουν τα απορρίμματα, τι αποκομίζει η Σπάρτη και οι δημότες της από την αλλαγή αυτή στη διαχείριση των απορριμμάτων τους;