ΣΠΑΡΤΗ. Η Λακωνική Βιοενεργειακή είναι η πολυμετοχική Εταιρεία (λαϊκής βάσης) που έθεσε τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μια άλλη αφετηρία θεώρησης και αντιμετώπισης. Την πραγματική δύναμη της Εταιρείας αποτελούν πολίτες της Σπάρτης που αποφάσισαν να στηρίξουν οικονομικά μια «καινοτόμα» δραστηριότητα για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων προσφέροντας παράλληλα και κάποιες θέσεις εργασίας σε συνδημότες μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις που πραγματοποιούν διαλογή ανακυκλώσιμων προϊόντων στο χώρο τους έχουν εναποθέσει την επιτυχία του σκοπού αυτού στην συμμετοχική αυτή Εταιρεία.

Ωστόσο, εσχάτως, η συγκεκριμένη Εταιρεία, αν και εκπροσωπεί εκατοντάδες προοδευτικούς συμπολίτες, φαίνεται ότι, απώλεσε την, επιβεβλημένη για τον ρόλο που διαδραματίζει, διοικητική ψυχραιμία της, συντάσσοντας και δημοσιοποιώντας ευρύτατα επιθετικό κείμενο με το οποίο κατηγορεί ως «συκοφάντες, διαστρεβλωτές, ψεύτες, εκβιαστές, τρομολάγνους, αμαυρωτές και δυσφημιστές» ΟΛΟΥΣ εκείνους που έχουν διατυπώσει δημόσιο λόγο, γραφή, άποψη κι εκτίμηση για την υπόθεση των απορριμμάτων. Προφανώς η Εταιρεία εκφράζει την άποψη του Δ. Σ. ίσως και των Μετόχων, τουλάχιστον των ιδρυτικών, και εξαπολύει βαρύτατες κατηγορίες που όμως δεν διασώζονται πίσω από την ατυχή γενίκευση και την ανωνυμία του στόχου αλλά αντίθετα καθιστούν, στα μάτια του αναγνώστη, ακροατή και θεατή, στόχο και «κατηγορούμενον» κάθε πολίτη, κάθε αιρετό και κάθε εργαζόμενο σε ΜΜΕ που έχει ασχοληθεί με το θέμα και τη συνεργασία της «Λακωνικής Βιοενεργειακής» με τον Δήμο Σπάρτης. Είναι τραγική ειρωνεία, μια εταιρεία που θέλει να λέγεται και να είναι λαϊκή και συμμετοχική να απορρίπτει τον δημόσιο λόγο και διάλογο, να λογοκρίνει την δημοσιογραφική γραφή, να ελέγχει την αυτοδιοικητική βούληση και να απαγορεύει την κριτική.

Δείτε τα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την προκλητική, αν μη τι άλλο, ανακοίνωση της Εταιρείας:

«Το τελευταίο διάστημα όλη η κοινωνία παρακολουθεί την κορύφωση μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης εναντίον της πολυμετοχικής εταιρείας Σπαρτιατών και Λακώνων πολιτών “Λακωνική Βιοενεργειακή”».

«Με ανυπόστατες, ψευδείς και συκοφαντικές αναφορές επιχειρούν να εκβιάσουν και να οδηγήσουν σε διάλυση τη σχέση συνεργασίας με το Δήμο Σπάρτης και το καινοτόμο πρόγραμμα εναλλακτικής διαχείρισης…»

«Για όσους, όμως, συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα έχουμε να επισημάνουμε…»

« Όσο για τα «ρίσκα» με τα οποία απειλούνται οι πολίτες από τρομολαγνικά «ρεπορτάζ» και μέσω των οποίων επιχειρείται να εκβιαστούν τόσο η Εταιρεία μας, όσο και ο Δήμος Σπάρτης στη μεταξύ τους σύμβαση…»

«Επειδή, όμως, διαπιστώνεται πως συνεχίζεται η συστηματική προσπάθεια να αμαυρωθεί η εικόνα της Εταιρείας χωρίς νόμιμο έρεισμα παρά μόνο με τη δημιουργία εντυπώσεων, με απώτερους σκοπούς μεταξύ άλλων να μην ολοκληρωθεί η διαδικασία πληρωμής της εταιρείας, να υπονομευθεί η σχέση συνεργασίας με το Δήμο Σπάρτης, και να οδηγηθεί η διαχείριση των ανακυκλώσιμων σε αδιέξοδο, η Εταιρεία σκοπεύει να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την παύση της προσβολής του ονόματος και της τιμής της, για τη δίωξη όσων διαπράττουν συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της και για την αναζήτηση κάθε ευθύνης για κάθε ζημία που θα υποστεί».

Είναι πλέον φανερό ότι η εταιρεία, δια των εκπροσώπων της που συνέταξαν το κείμενο, υπέπεσε σε σοβαρότατο σφάλμα αντιμετωπίζοντας όλους, όσοι από αρμοδιότητα, καθήκον, ανάγκη, ζήλο και δικαίωμα εξέφρασαν άποψη για τις εξελίξεις γύρω από την διαχείριση των απορριμμάτων, ως ενόχους, ύποπτους, δόλιους και εν τέλει κακών προθέσεων ανθρώπους και λειτουργούς. Πρόκειται για σοβαρό σφάλμα το οποίο φανερώνει απειρία και σύγχυση που σε σημαντικό βαθμό εκθέτει τόσο την, στενά συνεργαζόμενη με την εταιρεία, Δημοτική Αρχή όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης. Πρόκειται για σφάλμα το οποίο θα πρέπει η εταιρεία να διορθώσει άμεσα με τον διαχωρισμό και την επώνυμη αναφορά σε εκείνους που - για τους δικούς της λόγους - θεωρεί ότι την έχουν στοχοποιήσει και δυσφημίσει.
Η εταιρεία αν δεν κάνει τον διαχωρισμό - εντοπισμό θα πρέπει να αποσύρει το σύνολο των «κατηγοριών».

Σε διαφορετική περίπτωση αρκετοί θιγόμενοι, που έχουν τεθεί αυθαίρετα στο κάδρο του κατηγορούμενου από τις άτολμες αλλά χαρακτηριστικές αυτές γενικεύσεις της Εταιρείας (συμπαθούς βέβαια για την μετοχική σύνθεση της), προκαλούμενοι και από τη μη συμμόρφωση της, θα προβούν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, για την αποκατάσταση, πλέον, της προσβολής και της δυσφήμισής τους, για τη δίωξη όσων διέπραξαν, πλέον, συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος τους και για την αναζήτηση κάθε ευθύνης για κάθε ζημία που, τελικά, υπέστησαν.