Δείτε το ρεπορτάζ που έγινε στις 29 Μαρτίου 2016

ΣΠΑΡΤΗ. Η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης φαίνεται ότι εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Ο Δήμαρχος Σπάρτης αν επιμείνει στη λύση του τοπικού σχεδίου, που μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, θα σταθεί απέναντι στο περιφερειακό σχέδιο. Το ζήτημα είναι που οδηγούνται σήμερα τα απορρίμματα. Το ερώτημα είναι που θα οδηγούνται αύριο;

Σήμερα τα απορρίμματα της Σπάρτης σχεδόν σε ποσοστό 80% θάβονται αυθημερόν στον ΧΑΔΑ Αφισσού δημιουργώντας τεράστια έξοδα στον Δήμο που καλείται να καταβάλει κάθε μήνα επιπλέον και υποχρεωτικά τα 12.000€ στην εταιρεία που έχει αναλάβει την αποκομιδή των (ελάχιστων απ’ ότι φαίνεται ) ανακυκλώσιμων αλλά και πόρους για την ταφή των απορριμμάτων στον ΧΑΔΑ.
Την ίδια στιγμή τόσο η ανακύκλωση όσο και η «διαλογή στην πηγή – αποκομιδή πόρτα – πόρτα» φαίνεται να μην προχωρούν δημιουργώντας έτσι προβληματισμό και φυσικά αδιέξοδο.
Η διέξοδος φαίνεται ότι υπάρχει λόγω της σιωπηρής λειτουργίας του ΧΑΔΑ στο Αφισσού όπου καθημερινά καταβάλλονται προσπάθειες και χρήματα για να φαίνεται ανενεργός και αποκατεστημένος.

Η Δημοτική Αρχή δείχνει εγκλωβισμένη στη συμβατική «δέσμευσή» της προς την Λακωνική Βιοενεργειακή. Ωστόσο η Μείζονα Αντιπολίτευση ζητά την καταγγελία της σύμβασης με την εν λόγω εταιρεία διότι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις όταν μειοδότησε για το έργο και δεν έχει τις εγκεκριμένες άδειες από την Περιφέρεια .
Μάλιστα όπως τονίζουν κύκλοι της Αυτοδιοίκησης στην Τρίπολη ο Δήμος Σπάρτης ωθεί τα πράγματα σε ακραίες συνθήκες, δεν αντιλαμβάνεται την καλή προαίρεση της Περιφέρειας και στηριζόμενος πάνω στην ανοχή, ακόμη και σε κακοδικίες αλλά και στην σύγχυση που έχουν οι πολίτες επιμένει σε πορεία προς το οριστικό αδιέξοδο.
Ιδιαίτερα τονίζουν μια υπόθεση εργασίας σύμφωνα με την οποία αν η Περιφέρεια αντιδρούσε ανακλαστικά στη στάση του Δήμου Σπάρτης τότε η πόλη μέσα σε 20 ημέρες θα αντιμετώπιζε τα προβλήματα της Τρίπολης (δηλαδή βουνά σκουπιδιών)

Τα ερωτήματα είναι σαφή και απόλυτα και σε αυτά πρέπει να απαντήσει η Δημοτική Αρχή Σπάρτης:

- Η εταιρεία έχει άδεια από την Διεύθυνση Ανάπτυξης για να λειτουργεί ως ΚΔΑΥ;

- Ο ΧΑΔΑ στο Αφισού είναι σε οριακό σημείο υποδοχής σύμμεικτων απορριμμάτων;

- Επιβαρύνεται ο ΧΑΔΑ με τις επιχωματώσεις που κάνει καθημερινά ο Δήμος Σπάρτης;

- Το Τοπικό Σχέδιο του Δήμου Σπάρτης για την διαχείριση των απορριμμάτων έχει αποδώσει όπου και όπως έχει εφαρμοστεί;

- Ο Δήμος Σπάρτης έχει πόρους για αποκατάσταση του ΧΑΔΑ που προφανώς χρησιμοποιεί ακόμα και σήμερα;

- Η τελική απόφαση του Δήμου Σπάρτης είναι να μην μετέχει στο Περιφερειακό σχεδιασμό σε συνεργασία με τους άλλους δήμους της Λακωνίας;

- Ο ΧΑΔΑ Αφισσού θεωρείται νόμιμος χώρος εναπόθεσης απορριμμάτων;

- Πόσο κοστίζει σήμερα συνολικά ανά τόνο η διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Σπάρτης;

- Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος συμβατικά να μεταφέρει με οχήματά του στον ΧΑΔΑ το υπόλειμμα της Λακωνικής Βιοενεργειακής;