Η Λακωνική Βιοενεργειακή είναι μια εταιρεία που ξεπερνά τα συνήθη, εταιρεία που και μόνο από άποψη αντικειμένου είναι ενδιαφέρυσα και σημαντική. Αξιοπρόσεκτη λόγω της λαικής πολυμετοχικής της σύνθεης. Ατυχής γιατί ενεπλάκη σε ένα τομέα στον οποίο εμπλέκεται η Αυτοδιοίκηση, γιατί κάποιοι τη φέρνουν απέναντι στα ΜΜΕ και εκτεθειμμένη εάν δεν μπορεί ανά οιαδήποτε στιγμή να υποστεί έλεγχο μετόχων και συναλλαγών. Πάντως σίγουρα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων δε χωρούν εκβιασμοί.

Γράφει ο Ηλίας Μπόνος

Αν και πρόκειται για μια εταιρεία που απευθύνθηκε με καθυστέρηση στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντάς τα, κανείς δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για εταιρεία που ξεπερνά τα συνήθη μέτρα και σταθμά.

Καταρχήν το αντικείμενο της και μόνο, ο διαχωρισμός των απορριμμάτων, η παραγωγή βιοαερίου και η κομποστοποίηση, την καθιστά ενδιαφέρουσα και σημαντική.
Η σύνθεση της ομάδας των ιδρυτικών μετόχων δείχνει ότι η εταιρεία έχει σκοπό να διαδραματίσει ρόλο στον τομέα που δραστηριοποιείται αφού πρόκειται για επιτυχημένους επιχειρηματίες κι επαγγελματίες.
Η προσπάθεια να καταστεί στην ουσία και όχι τυπικά, εταιρεία λαϊκής βάσης την καθιστά και αξιοπρόσεκτη και από τον Τύπο.

Η «ατυχία» της είναι ότι ενεπλάκη σε έναν τομέα όπου έχει ρόλο και αρμοδιότητα η Αυτοδιοίκηση και το Κράτος. Επίσης η υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει το χαρακτηριστικό να εξαρτάται από τον πολίτη όσο και από τον μεγαλοεργολάβο.
Δεν είναι λοιπόν απλή υπόθεση το αντικείμενο είτε αφορά την Σπαρτιατική διάσταση της, είτε της Περιφερειακή είτε ακόμα και την Εθνική ή την Διεθνή.
Ωστόσο ένας επιχειρηματίας πρέπει να έχει προβλέψει και τον παράγοντα «ατυχία» όπως και τον παράγοντα εξέλιξη.

Στην Λακωνική Βιοενεργειακή μεταξύ των άλλων, φαίνεται να, συμμετέχουν, με διάφορες ιδιότητες, στελέχη της Παράταξης του Βαγγέλη Βαλιώτη. Μάλιστα η μείζονα αντιπολίτευση έχει ζητήσει το μετοχολόγιο της εταιρείας και κάθε μεταβολή σε αυτό.
Η συμμετοχή σε μια τέτοια εταιρεία δεν είναι κολάσιμη ιδιότητα, αλίμονο, αρκεί όλες οι συναλλαγές, οι σχέσεις, οι συμβάσεις της εταιρείας με τον Δήμο να είναι νόμιμες, διάφανες και εύκολα ελέγξιμες από κάθε πολίτη. Κάθε εταιρεία που αναπτύσσει συνεργασία με τον Δήμο πρέπει να είναι προσεκτική. Όταν μάλιστα είναι εταιρεία Δημοτών τότε είναι ευχής έργον. Ο Δήμος όμως θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει σε κάθε έλεγχο και αμφισβήτηση από όπου και αν προέρχεται. Μάλιστα πρέπει να διευκολύνει τον έλεγχο και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρέχει διακριτική μεταχείριση, να παρακωλύει διαδικασίες κι έτσι να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

Στην περίπτωση της συνεργασίας της συγκεκριμένης εταιρείας με τον Δήμο Σπάρτης υπήρξε ένα ιδιαίτερο σημείο που εκ πεποιθήσεως τόσο οι μέτοχοι όσο και ο Δήμος είτε αγνοούν είτε δεν υπολογίζουν.
Αυτό είναι η ενημέρωση του πολίτη, η επικοινωνία και η προπαρασκευή κάθε ενέργειας και δράσης που είναι απαραίτητη προϋπόθεση της επιτυχίας. Αδιαφορούν όμως , κατά έναν περίεργο τρόπο, για το αυταπόδεικτο γεγονός ότι ο κάθε πολίτης είναι μέρος της δουλειάς τους και πρέπει να τον πείσουν να συνεργαστεί στην ανακύκλωση αλλά και σε κάθε άλλη αλλαγή που θα επιφέρουν στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στον τομέα αυτό η βαθμολογία τους δεν μπορεί να είναι πάνω από το «0». Σε κάθε περίπτωση αυτή η υστέρηση επηρεάζει άμεσα και αρνητικά το αποτέλεσμα της εταιρείας που σχετίζεται και με την καθημερινότητα του πολίτη.

Είναι λάθος κάποιοι κακοί χειρισμοί και ελλειμματικές διοικητικές πράξεις να «κάψουν» μια τα τέτοια προσπάθεια που θα μπορούσε να βρει εφαρμογή όχι μόνο στη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και σε άλλους τομείς της δημοτικής ζωής.

Ακόμα μεγαλύτερο λάθος είναι να προσπαθούν κάποιοι φέρουν αντιμέτωπους τους μετόχους της εταιρείας με τα ΜΜΕ που ασκούν έλεγχο στον Δήμο.
Όπως τόνισε, ορθά, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ Βαγγέλης Βαλιώτης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν υπάρχουν, δεν χωρούν και δεν θα επιτραπούν εκβιασμοί.

Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν.
Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει τον δημότη.