Παραμένει αβέβαιο το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και μάλιστα, με κυβερνητική σφραγίδα. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος για μια ακόμη φορά έδωσε την «καυτή πατάτα» των σκουπιδιών στους δήμους καλώντας τους να επιλέξουν τρόπο διαχείρισης αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη θέση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Στη διήμερη περιοδεία του στη Μεσσηνία, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ξεκάθαρη θέση για το θέμα που μέχρι τώρα έχει δύο πιθανές λύσεις: διαχείριση με τη ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με τους βελτιωμένους όρους της διαπραγμάτευσης ή ανάληψη της ευθύνης της διαχείρισης από τους δήμους με τη στήριξη του κράτους.

«Οι δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο και, φυσικά, εμείς υπηρετούμε τις δικές τους επιλογές, πάντα με τη δική μας κεντρική κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Τσιρώνης στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το Δήμαρχο Καλαμάτας. Εκτίμησε μάλιστα ότι «αυτό το πρόβλημα θα λυθεί πάντα με τη συναίνεση των δήμων -και φυσικά με τη δική μας συνεισφορά. Οι δήμοι είναι εκείνοι που μαζεύουν τα απορρίμματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Υπουργός σημείωσε ότι το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων «μετατρέπει τα απορρίμματα από πρόβλημα σε ευκαιρία, μία ευκαιρία να κερδίσει επιτέλους και η Ελλάδα από την κυκλική οικονομία ένα σημαντικό κύκλο εργασιών και 16.000 νέες θέσεις εργασίας, με 2 δισ. τζίρο».

Κι ενώ ο κ. Νίκας δήλωσε ευτυχής για το πνεύμα συνεννόησης και συναίνεσης που φέρει ο κ. Τσιρώνης σημειώνοντας παράλληλα ότι απαραίτητη προϋπόθεση επίλυσης του γόρδιου δεσμού των απορριμμάτων αποτελεί η συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης-δημάρχων και περιφερειαρχών, τα «ρεύματα» της Πελοποννήσου είναι πολλά και ελαφρώς μπερδεμένα… Το ερώτημα είναι εάν οι δήμοι αποφασίζοντας να διαχειριστούν αυτόνομα τα απορρίμματά τους μπορούν να λύσουν το πρόβλημα κατά μόνας…

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος πάντως μετά την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία χθες επισκέφθηκε τον Πύργο Ηλείας όπου και συναντήθηκε με φορείς και πολίτες.