Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων που απασχολούν τον Άνθρωπο με Αναπηρία στη Λακωνία μας, απαντώντας άμεσα σε όλα τα αιτήματα κάλυψης των βεβαιωμένων εκτάκτων αναγκών των μελών του. Για μια ακόμα φορά επισημαίνει την κρισιμότητα της ανθρωπιστικής συμφοράς που πλήττει τους Έλληνες.


ΣΠΑΡΤΗ. [Από το δελτίο τύπου των ΑΜΕΑ Λακωνίας με αποδέκτες βουλευτές, δημάρχους, συνανθρώπους]
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει αρνητικά το επίπεδο διαβίωσής του καθενός μας και η κατάσταση επιδεινώνεται, πλημμυρίζοντας τη σκέψη μας με άγχος, αγωνία και απογοήτευση, ιδίως σήμερα που έγινε φανερό πως οι προβλέψεις μας για τα χειρότερα, και στον τομέα των θεμάτων που μας αφορούν, επιβεβαιώνονται.

Εκτιμώντας τα δεδομένα τα οποία αποκαλύπτει η συνεχής επεξεργασία των στοιχείων που συγκεντρώνουν τα μέλη του, το Δ.Σ. ήδη από τις 3 Ιουνίου 2014 με το δελτίο τύπου με Θέμα: Συγκλονιστικά τα επίσημα στοιχεία σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της Λακωνίας στο όριο της φτώχιας ή και κάτω από αυτό προειδοποιούσε για τα χειρότερα καλώντας τους δήμους της Λακωνίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και την Κυβέρνηση να λάβουν μέτρα εδώ και τώρα.

Την επιδεινούμενη κατάσταση αποδεικνύει και το ακόλουθο δημοσίευμα στο Έθνος:
« Η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό του πληθυσμού της ΕΕ που στερείται βασικών καταναλωτικών αγαθών ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων, το 2015 στην Ελλάδα ζούσαν σε κατάσταση ένδειας περίπου 2,37 εκατομμύρια άνθρωποι και συνολικά στην ΕΕ, 41 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ενώ στην ΕΕ το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε κατάσταση ένδειας άρχισε να μειώνεται από το 2012 και μετά (από 9,9% το 2012 σε 8,2% το 2015), στην Ελλάδα κατέγραψε αύξηση από 19,5% το 2012, σε 20,3% το 2013, 21,5% το 2014 και 22,2% το 2015. Σε κατάσταση ένδειας βρίσκεται στην ΕΕ το 8,3% των νοικοκυριών με δύο ή περισσότερους ενηλίκους με παιδιά, το 6% των νοικοκυριών χωρίς παιδιά και το 17,3% των μονογονεϊκών οικογενειών»

Τα στοιχεία του δημοσιεύματος σοκάρουν, αν και δεν είναι πρακτικά δυνατό να καταγράψουν την αληθινή εικόνα. Ο λόγος είναι πως στη χώρα μας η οικογένεια, η γειτονιά, οι εκκλησία και οι λοιποί φορείς προλαμβάνουν με τη δράση τους την πλήρη ένδεια των Συνανθρώπων μας, αποκρύπτοντας κατά συνέπεια, τον αληθινό αριθμό των Ανθρώπων σε αυτή την κατάσταση.

Η διαρκής φτωχοποίηση πρέπει να σταματήσει άμεσα. Ποιός επιτέλους θα καταλάβει πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο; Θα θρηνήσουμε πολλά θύματα. Οι περισσότεροι Συνάνθρωποι μας δεν έχουν ούτε καν τα απολύτως απαραίτητα προς το ζειν, δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακα τους, δεν έχουν δυνατότητα να επισκεφτούν γιατρό, να κάνουν απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις. Η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει, τα περιφερειακά νοσοκομεία λειτουργούν υποτυπωδώς λόγω της αυτοθυσίας του ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού τους. Μα για πόσο χρονικό διάστημα η αυτοθυσία τους θα διασώζει την πλήρη κατάρρευση;

Αυτά είναι μόνο μερικά από όσα μας καίνε διότι δεν είναι δυνατό να καταγραφούν τα πάντα μέσα σε ένα δελτίο τύπου. Ο κώδωνας κινδύνου χτυπά δυνατά εδώ και χρόνια, υποδεικνύοντας τη διαρκή έκτακτη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε με τις οικογένειές μας.

Πιο συγκεκριμένα: Η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων πρέπει να γίνει άμεσα πριν την Ανάσταση και πάντα να πραγματοποιείται τακτικά, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που μετονομάζεται σε κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης δεν πρέπει να αποτελέσει το μέσο για την περικοπή των εισοδημάτων μας, γεγονός που θα εξαθλιώσει μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού, με κάθε θυσία πρέπει να προστατευτούν τα μικρά αλλά απαραίτητα για την επιβίωση μας εισοδήματα, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για τους Ανθρώπους με Αναπηρία. Υπάρχει κάποιος που θεωρεί πιθανό να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας με εύρεση κάποιας εργασίας όταν το ποσοστό ανεργίας για εμάς αγγίζει το 100%. Είναι δυνατό να μεταναστεύσουμε για να βρούμε την τύχη μας σε κάποια άλλη χώρα;

Εδώ θα είμαστε και θα αγωνιστούμε να μην εξαθλιωθούμε.

Καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ενεργήσει με αποφασιστικότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει με κάθε θυσία τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, να υποδείξει στην Ε.Ε. και τις δικές της ευθύνες για την δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού. Να υποστηρίξει τους ΟΤΑ που έχουν κληθεί χωρίς την απαραίτητη υποδομή και χωρίς οικονομικούς πόρους να σηκώσουν το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Οι ΟΤΑ από την πλευρά τους πρέπει να απαλλάξουν άμεσα με έκτακτη κατεπείγουσα απόφασή, τους Ανθρώπους με Αναπηρία και τις λοιπές ευπαθείς ομάδες από δημοτικά τέλη και τέλη ύδρευσης αποχέτευσης ως μια ελάχιστη κίνηση στήριξης των νοικοκυριών που στενάζουν. Άλλωστε οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια γνωρίζουν πως οι δημότες που θα απαλλάξουν, έτσι και αλλιώς δε θα καταβάλουν τα ποσά των λογαριασμών τους λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Αγαπητοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τα ποσά αυτά είναι ήδη χαμένα για το ταμείο σας. Αποφασίστε τουλάχιστον την απαλλαγή τους από την καταβολή των τελών ώστε να θεωρηθεί και ως μια κίνηση στήριξης των οικογενειών που υποφέρουν. Άμεσα δε αναζητήστε από τα κονδύλια των εκτάκτων αναγκών είτε της γενικής κυβέρνησης είτε της Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσά.

Εσύ Συνάνθρωπε της διπλανής πόρτας, μην επαφίεσαι στην ηρεμία της επιφανειακής ασφάλειας που σου δίνει η τωρινή πορεία της ζωής σου. Διότι "όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, σύντομα θα αρπάξει φωτιά και το δικό σου." Ίσως έτσι, όλοι μαζί καταφέρουμε να ανακόψουμε την επιταχηνόμενη πτωτική τροχιά της πορείας μας και πετύχουμε την αντιστροφή της.

Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λακωνίας
Κλεομβρότου 50, 23100
Πληροφορίες: Παναγιώτης Αλεξανδράκης
Τηλ: 27310-83335
Κιν: 6932-312-912
e-mail: alexandrakistakis@gmail.com
blog: takisalexandrakis.blogspot.gr/
blog: amealakonias.blogspot.gr