ΣΠΑΡΤΗ. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ Σπάρτης ξαναφέρνει με Ερώτηση του στη βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, ζητώντας από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ είτε να προβεί σε ανανέωση των συμβάσεων του υφιστάμενου προσωπικού είτε να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών θέσεων.

Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:
«Μεγάλα προβλήματα, όσον αφορά τη λειτουργία του, παρουσιάζει εδώ και αρκετό καιρό το Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη, μέσω του οποίου γίνεται η πληρωμή των Κοινοτικών Ενισχύσεων. Βασική αιτία αυτού αποτελεί η υποστελέχωση του Οργανισμού όχι μόνο εξαιτίας του περιορισμού των προσλήψεων και των πολλών συνταξιοδοτήσεων, αλλά και λόγω της αναποτελεσματική διαχείρισης του υπάρχοντος προσωπικού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και την εύλογη αγανάκτηση των δικαιούχων, όταν μάλιστα σε περιοχές όπως η Λακωνία καλούνται να διανύσουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων προκειμένου να επισκεφτούν το μοναδικό γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και ένα χρόνο καλείται να φέρει εις πέρας ένα τεράστιο έργο, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή ιδιαίτερα στην ελληνική Περιφέρεια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας έλλειψης μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει με ολιγόμηνες συμβάσεις μέσω του προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα του ΟΑΕΔ.

Συγκεκριμένα στον ΟΠΕΚΕΠΕ της Σπάρτης υπηρετούν 2 μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή εργάζεται μόνον ο ένας καθώς επίσης και πέντε συμβασιούχοι μέσω του Προγράμματος κοινωφελούς χαρακτήρα, οι οποίοι κατέβαλαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανταποκριθούν επιτυχώς στα καθήκοντα τους. Όμως τις προσεχείς ημέρες οι πέντε συμβασιούχοι θα αποχωρήσουν, λόγω λήξης των συμβάσεων τους, την ίδια στιγμή που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του προηγούμενου έτος (ενιαία ενίσχυση 2015, εξισωτική 2015 κλπ) ενώ άμεσα ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για την ενιαία ενίσχυση έτους 2016.

Είναι φανερό ότι μετά από λίγες ημέρες δεν θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των δικαιούχων και θα δημιουργηθούν εικόνες αντίστοιχες του περασμένου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, με συνωστισμό και ταλαιπωρία. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη είτε η παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων δεδομένης και της εμπειρίας του προσωπικού που υπηρετεί ήδη, είτε η άμεση πρόσληψη νέου.

Κατόπιν αυτών ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί σε ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού που υπηρετεί την περίοδο αυτή στον ΟΠΕΚΕΠΕ της Σπάρτης;
2. Προτίθεται να προχωρήσει σε προσλήψεις μόνιμου ή έστω εποχικού προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία του Γραφείου του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Σπάρτη ;

Ο Ερωτών βουλευτής

Αθανάσιος Π. Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.»