ΣΠΑΡΤΗ. Το Πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες για το Πασχαλινό τραπέζι είναι πυρετώδεις! Η κάμερα του notospress περιηγήθηκε στη Σπάρτη διερευνώντας τις τιμές, τα είδη, την ποιότητα των πασχαλινών ειδών: κρέας, αυγά, τυροκομικά, φρούτα και λαχανικά, λαμπάδες και διακοσμητικά.

Οι Σπαρτιάτες επιμένουν ως φαίνεται και αντιστέκονται με πείσμα στην κρίση. Ψωνίζουν συγκρατημένα αλλά προμηθεύονται όλα όσα παραδοσιακά συνοδεύουν τις ημέρες του Πάσχα. Οι έμποροι πάντως προειδοποιούν πως το φτηνό καμιά φορά αποδεικνύεται περισσότερο ακριβό έχοντας από κακή ως επικίνδυνη ποιότητα γι’ αυτό και δεν θα πρέπει μοναδικό κριτήριο των αγορών να είναι η τιμή.

Με το αρνί να κινείται στα 7,5-8€ και το κατσίκι περί τα 0,50€ ακριβότερα, οι Σπαρτιάτες φαίνεται πως κινούνται παραδοσιακά παραγγέλνοντας, ελαφρώς συγκρατημένα, αμνοερίφια, κοκορέτσι και γαρδουμπάκια! Και παράλληλα, συνδυάζουν, ως επί το πλείστον, το κρέας με φέτα, γραβιέρα και γιαούρτι.

Τα ψώνια για το τραπέζι της Λαμπρής ξεκινούν κυρίως μετά τη Μεγάλη Τετάρτη, οι λαμπάδες όμως κινούνται εδώ και μέρες με μαμάδες και νονούς να προτιμούν αυτές που συνδυάζουν παιχνίδι, κορδέλα και λουλούδια για να παραμένει στολισμένο το κερί ακόμη κι όταν το παιδί πάρει το παιχνίδι!

Συγκρατημένα έξοδα, όχι όμως αγορές ευτελών ειδών φαίνεται πως κάνουν οι Σπαρτιάτες που προτιμούν σταθερά τοπικά προϊόντα και γι’ αυτό τιμούν και τους εμπόρους που τα διαθέτουν. Είναι αυτοί οι έμποροι άλλωστε που γνωρίζουν πως αυτές ιδίως τις ημέρες εκδηλώνεται ο «αθέμιτος» ανταγωνισμός από τις αλυσίδες των super market, αλλά δεν φοβούνται και ελπίζουν πως και φέτος η ποιότητα θα νικήσει παρά την σοβαρή οικονομική δυσκολία.

Υπενθυμίζουμε ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της Σπάρτης τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ: 8:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ: 8:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00
ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 8:00 – 16:00
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ: 8:00 – 16:00
ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ
ΤΡΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ: ΚΛΕΙΣΤΑ (Λόγω μεταφοράς Πρωτομαγιάς)

Τον παλμό της αγοράς στη Σπάρτη έδωσαν στο notospress οι:
-Ζώης Καββούρης, κρεοπώλης
-Νίκος Ζαχαρόπουλος, οπωροπώλης
-Γκιζέλα Κουβελιώτη, ιδιοκτήτρια καταστήματος με είδη δώρων
-Αδαμαντία Φλώρου, κατάστημα πώλησης Γαλακτοκομικών προιόντων