Ανακοίνωση των Ζωόφιλων Εθελοντών Σπάρτης (Ζω. Ε. Σπ.) σχετικά με το τραγικό περιστατικό της Κοζάνης (6/5/2016)

ΣΠΑΡΤΗ. Οι Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης (Ζω.Ε.Σπ) επιθυμούμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια του αδικοχαμένου παιδιού στην Κοζάνη.

1) Σε ό,τι αφορά την ενημέρωσή μας:
Με επιστημονικά κριτήρια δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες για τους ανθρώπους, παρά μόνο σκύλοι που έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους λόγω παθητικής ή/ και ενεργητικής κακοποίησης.

Δεν υπάρχει κανένας εκπαιδευτής σκύλων που να μην μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η επιθετικότητα οφείλεται στον κηδεμόνα ή τον "εκπαιδευτή" και όχι στη φυλή (ράτσα).

Ένας σκύλος, ανεξάρτητα από τη ράτσα του, είναι από τη φύση του φιλικός με τους ανθρώπους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι καλός φύλακας όπως πολλοί νομίζουν.

Αντιθέτως, χτίζοντας καλή σχέση με το σκύλο σας, αυτός ακολουθώντας το ένστικτό του, θα δώσει και τη ζωή του για να σας προστατεύσει από όποιον επιχειρήσει να κάνει κακό σε εσάς ή τα παιδιά σας!

2) Διαπιστώσεις και ερωτηματικά:
Υπεύθυνος είναι ο "κηδεμόνας" των Ροτβάιλερ ο οποίος τα είχε εξαγριώσει ή εκπαιδεύσει έτσι, ώστε να είναι επικίνδυνα για όποιον κινηθεί δίπλα τους. Φυσικά, πρέπει άμεσα να μεταφερθούν τα 9 σκυλιά από τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμος κ.λπ.) και να τεθούν σε εκπαίδευση ειδική για τροποποίηση της συμπεριφοράς τους, ενώ ο ιδιοκτήτης πρέπει να τιμωρηθεί αυστηρά, σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 για παθητική κακοποίηση αλλά κατά τα φαινόμενα και για ενεργητική.

Άραγε για ποιόν λόγο ήταν περιορισμένα σε ημιυπόγειο 9 αστείρωτα (και ατσιπάριστα πλην ενός) θηλυκά κι αρσενικά Ροτβάιλερς; Ελπίζουμε να διερευνηθεί αυτό από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

3) Προτάσεις:
Νομίζουμε ότι ήρθε η ώρα να αρχίσει επίσημη καταγραφή των "ανθρώπων" που απαγορεύεται να έχουν ζώο -όχι μόνο σκύλο- στην "κατοχή" τους.

Επιπλέον, κάθε κηδεμόνας σκύλου θα πρέπει να γνωρίζει ότι οφείλει να εκπαιδεύει τον σκύλο του και να τον κοινωνικοποιεί είτε ο ίδιος με ενημέρωση σχετική, είτε με ανάθεση του σκύλου σε ειδικό εκπαιδευτή.

Θα πρέπει επίσης, να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για τους νόμιμους εκτροφείς σκύλων και ίσως να αναθεωρηθεί το Νομικό Πλαίσιο το οποίο, μη όντας όσο αυστηρό θα έπρεπε, "επιτρέπει" σε ορισμένες περιπτώσεις την αναπαραγωγή, την εμπορία και την εκπαίδευση κυρίως μεγαλόσωμων φυλών, για βίαιους και ανήθικους σκοπούς (κυνομαχίες, λαθροθηρία, φύλαξη παράνομων εγκαταστάσεων κ.λπ.).

Διότι, χωρίς ελέγχους, θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας δημιουργώντας πολύ επικίνδυνα προβλήματα σε ανθρώπους και ζώα, τόσο οι παράνομοι όσο και οι ανήθικοι "νόμιμοι" εκτροφείς ή "κηδεμόνες".

Υ.Γ. Στην περιοχή μας στο Δήμο Σπάρτης, υπάρχουν Ροτβάιλερς φιλικότατα που χαμογελούν και κουνούν την ουρά τους σε κάθε χάδι που τους δίνουν τα παιδιά!!
Βεβαίως, αυτά τα σκυλιά έχουν εξαιρετικούς κηδεμόνες που αντίθετα από τον "κύριο" της Κοζάνης, τα μεγαλώνουν με πολλή αγάπη και φροντίδα και καθημερινή ουσιαστική κοινωνικοποίηση (βόλτα κοντά σε μεγάλους και παιδιά). Και ναι είναι και υπέροχοι φύλακες.

Ζωόφιλοι Εθελοντές Σπάρτης (Ζω. Ε. Σπ.)
[email protected]