ΣΠΑΡΤΗ. Έχουμε, εδώ και χρόνια τονίσει, την ανάγκη η Λακωνία και η Σπάρτη να αντιληφθούν την αλλαγή των δεδομένων που δημιουργεί ο δρόμος Λεύκτρο – Σπάρτη. Με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε από την επιμονή μας, έχουμε τονίσει ότι η νέα αυτή «γέφυρα» με την Πελοπόννησο και την Ελλάδα μπορεί από «γέφυρα» της ανάπτυξης να μετατραπεί σε «γέφυρα των αναστεναγμών»… Αν η Λακωνία και η Σπάρτη δεν κινηθούν άμεσα τότε το Λεύκτρο – Σπάρτη θα εξελιχθεί σε πύλη εκροής πόρων και ανθρώπων.

Κρούουμε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή όσα ήδη διαδραματίζονται σε σχέση με τη λειτουργία του Λεύκτρο – Σπάρτη. Αν η Σπάρτη και η Λακωνία ως προορισμοί δεν γίνουν ανταγωνιστικοί τότε ο μαρασμός είναι αναπόφευκτος.
Αν οι αρχές που διαχειρίζονται τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την Παραγωγή δεν «ξυπνήσουν» τότε η Λακωνία θα μετράει απώλειες στο εισόδημα της κι επιπλέον θα χάνει και μέρος από την εσωτερική κατανάλωση.

Μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχουμε καταγράψει προκειμένου να δρομολογηθούν προγράμματα και παρεμβάσεις που θα ανατρέψουν τη φυγόκεντρη δυναμική που αναπτύσσει το νέο οδικό δίκτυο.
Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο απειλητικά για τη Σπάρτη όταν γίνει και η σύνδεση του Λεύκτρο – Σπάρτη με το οδικό τμήμα Σκούρα – Πυρί οπότε δεν θα υπάρχει λόγος διέλευσης από την Σπάρτη όσων κατευθύνονται στη Λακωνία.
Αυτά τα έχουμε γράψει κι επισημάνει από τον Μάϊο του 2014 με κίνδυνο να χαρακτηριστούμε κινδυνολόγοι και πεσιμιστές.

Μάιος 2016 και η Λακωνία, ιδιαίτερα δε η Σπάρτη, δεν δικαιολογούνται να μην έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να μετατρέψουν το σύγχρονο αυτό οδικό έργο σε μοχλό άμεσης και μετρήσιμης ανάπτυξης.

Επικρατεί η λογική που θέλει τα αναπτυξιακά έργα να αποτελούν μοχλούς της κεντρικής διοίκησης και να εξυπηρετούν σχεδιασμούς ολικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτό δεν ανατρέπεται εύκολα. Ωστόσο υπάρχουν περιθώρια σημαντικής διόρθωσης. Για τη Σπάρτη μάλιστα τα περιθώρια αυτά είναι τεράστια δεδομένου ότι διαθέτει ένα ισχυρό όνομα, ένα πλέγμα υποδομών σε ξενώνες και ξενοδοχεία, μια μοναδική ύπαιθρο και ένα αστικό κέντρο ικανό (ακόμα) να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της πολυπόθητης αύξησης επισκεπτών.

Οι ρυθμοί όμως με τους οποίους κινείται η Λακωνική πλευρά και η Σπάρτη είναι απελπιστικά αργοί με τον ορατό τον κίνδυνο να μείνουμε έξω από το τρένο…
Δεν είναι η στιγμή να αναλύσουμε με παραδείγματα την απειλή, που δυστυχώς υπάρχουν. Είναι ώρα αφύπνισης, συνεργασίας, συντονισμού και αντίδρασης.

Αυτό που πρέπει να απασχολήσει Λάκωνες και Σπαρτιάτες είναι η άμεση αξιοποίηση της ριζικής μεταβολής που σημειώνεται στο οδικό δίκτυο του Νομού. Για να μην καταστούν οι πόλεις και τα χωριά μας κούφιες κατοικίες ιθαγενών που θα βλέπουν τα μοναδικά, ιστορικά και φυσικά αξιοθέατα του τόπου τους να προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες που απλά θα αφήνουν τη σκόνη τους και τις ευχές τους να παραμείνουμε αναλλοίωτοι… στο χρόνο!

Ο δρόμος Λεύκτρο – Σπάρτη, και όλα τα έργα υποδομών επιβάλλεται να υπηρετήσουν την πολιτιστική ανάδειξη αλλά και την τουριστική και εμπορική ανάπτυξη της Λακωνίας, να ενισχύσουν το άμεσα το εισόδημα κάθε Λάκωνα και να ξαναφέρουν κοντά μας λάτρεις, φίλους και συγγενείς.

Κρούουμε δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου…