Συνέντευξη για τα αγροτικά αλλά και την Υγεία

Τα προβλήματα των παραγωγών του Δήμου Ευρώτα αλλά και η ανάγκη επικοινωνίας για το ασφαλιστικό και φορολογικό έφερε τον Διοικητή του ΕΛΓΑ και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και σε συνέντευξη τύπου στη Σπάρτη. Ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές για τον τομέα της Υγείας στη Λακωνία.

ΣΚΑΛΑ. Περιοδεία στις καλλιέργειες του Δήμου Ευρώτα πραγματοποίησε ο διοικητής του ΕΛΓΑ κ Φάνης Κουρεμπές, συνοδευόμενος απο τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία, γεωπόνο κ Σταύρο Αραχωβίτη.
Η περιοδεία - αυτοψία έγινε την Δευτέρα 16 Μαϊου και το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι η παραγωγή εσπεριδοειδών και κυρίως μανταρινιών αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα.
Σε σύσκεψη που έγινε στον Δήμο Ευρώτα προέκυψε ότι τόσο οι κλιματολογικές συνθήκες όσο και οι συνθήκες της αγοράς έχουν καταστήσει το μανταρίνι είδος στα αζήτητα. Η παραγωγή παραμένει πάνω στα δέντρα και υποβαθμίζεται ποιοτικά ενώ οι παραγωγοί χάνουν σημαντικά εισοδήματα.

Οι κ.κ. Κουρεμπές και Αραχωβίτης παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Σπάρτη όπου ανέφεραν τις διαπιστώσεις τους αλλά και τις θέσεις τους σχετικά με τις αποζημιώσεις, τις μεταβολές στο κλίμα, το φορολογικό και το ασφαλιστικό σε σχέση με τους αγρότες.

«Καταχρηστικές πολλές αποζημιώσεις του παρελθόντος»

Ο διοικητής του ΕΛΓΑ κ. Φάνης Κουρεμπές παραδέχθηκε ότι η παραγωγή μανταρινιού υπέστη πλήγμα αλλά ξεκαθάρισε ότι οι αιτίες της «ζημιάς» δεν προβλέπονται και συνεπώς δεν καλύπτονται απο τον ΕΛΓΑ. Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση τόνισε – κάτι που συνυπέγραψε στη συνέχεια και ο βουλευτής – ότι η Κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ σήμερα δεν μπορούν παράνομα να συνεχίσουν στρεβλώσεις και καταχρήσεις του παρελθόντος δίνοντας στους αγρότες αποζημιώσεις που δεν προβλέπονται και δημιουργώντας χρέη που πληρώνει έτσι σήμερα ο ελληνικός λαός. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση του Νότος 94.9 fm ο κ. Κουρεμπές τόνισε ότι για αυτές τις υπερβάσεις και καταχρηστικές αποζημιώσεις υπάρχουν πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Δείτε εδώ τι είπε ο Διοικητής του ΕΛΓΑ

«Συνεπής η Κυβέρνηση προς τους αγρότες»

Ο βουλευτής Λακωνίας του Σύριζα Σταύρος Αραχωβίτης αναφέρθηκε στην γενικότερη κατάσταση που προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης. Τόνισε ότι η Αξιολόγηση ολοκληρώθηκε αφού η Κυβέρνηση με συνέπεια και σταθερότητα εργάστηκε γι’ αυτό και το πέτυχε χωρίς καμία αλλαγή ή προσθήκες στα συμφωνηθέντα το Καλοκαίρι. «Το χρέος μπαίνει σε μια τροχιά επίλυσης και δεν είναι πλέον ρηματική διακήρυξη» είπε ο βουλευτής και υπογράμμισε ότι επετεύχθησαν πράγματα για τους αγρότες μέσα στα πλαίσια της συμφωνίας με τις κοινωνικές τάξεις και της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό. Υπογράμμισε ότι τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό δεν δημιουργούν επιπλέον προβλήματα και βάρη στην πλειοψηφία των αγροτών παρά μόνον σε ένα ποσοστό 10% και σε αυτούς από το 2022 και μετά. Επέμεινε στο ότι οι αγρότες πλέον απολαμβάνουν το αφορολόγητο στο πραγματικό εισόδημα, πέραν του αφορολογήτου των επιδοτήσεων. Οι επιδοτήσεις του 2ου Πυλώνα δεν θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα ενώ στο ασφαλιστικό πέρασε η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος. Σχετικά με τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ συνηγόρησε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό που γινόταν στο παρελθόν, με άκρατη παροχή αποζημιώσεων. «Λογικές του παρελθόντος με μη σύννομα πακέτα δεν μπορούν να συνεχιστούν σήμερα» τόνισε. Δείτε εδώ τι είπε ο βουλευτής.

«Όλοι έχουν πρόσβαση σε ενισχυμένες δομές Υγείας»

Ενδιαφέρον είχε και η αναφορά της ιατρού και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Ανδριάννας Τζουγανάτου σε θέματα που αφορούν στον τομέα της Υγείας. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση κατακτά βήμα – βήμα τους στόχους που έχει θέσει. Αναφέρθηκε στην καθολική πρόσβαση στην Υγεία όλων των ανασφάλιστων. Στη δωρεάν πρόσβαση όλων σε Νοσοκομεία και Κ.Υ.. Στην αύξηση του προϋπολογισμού στο Υπουργείο Υγείας και των πόρων που αφορούν σε εφημερίες και υπερωρίες προσωπικού. Στην κάλυψη, σιγά – σιγά των 3.500 θέσεων μόνιμων γιατρών και προσωπικού και στην προσπάθεια στελέχωσης των ΜΕΘ. Υπογράμμισε την αύξηση των θέσεων επικουρικών γιατρών στους οποίους δίνεται και το κίνητρο της τριετίας καθώς και την κάλυψη θέσεων σε άγονες και νησιωτικές περιοχές επίσης με ισχυρά κίνητρα.
Στάθηκε επίσης στο θέμα της δημιουργίας Κέντρων παροχής Α’ βάθμιας Υγείας και στη Λακωνία όπου το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις. Περιέγραψε και την κάλυψη θέσεων στα Νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων από Παθολόγους, Ακτινολόγους, Μαιευτήρες, Χειρουργούς, Παιδίατρους και Νεφρολόγους. Απαντώντας σε ερώτηση του notospress.gr για την διατήρηση στη θέση της Διοικητού του Νοσοκομείου Σπάρτης της Εύης Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι αφού αξιολογήθηκε το έργο και τα προσόντα της παρέμεινε στη θέση της παρά το «βεβαρυμμένο» κομματικά ιστορικό της. «Αυτή είναι η Αριστερά» κατέληξε η κ. Τζουγανάτου. Δείτε εδώ τι είπε η γιατρός.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Γραμματέας Ν.Ε. Π. Φραγκής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Πετροπουλάκης και Κ. Βλάχος.