ΣΠΑΡΤΗ. Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Κωνσταντίνου και Ελένης. Δεν μπορεί να είναι ούτε τυχαίο ούτε και να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο ιστορικός Μυστρά αυτές ακριβώς τις ημέρες τιμά τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την Αγία Ελένη Δραγάση – Παλαιολογίνα (Αγία Υπομονή).

Ο Κωνσταντῖνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος (8 Φεβρουαρίου 1405 - 29 Μαΐου 1453) ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Βυζαντινός αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων, από το 1449 έως το θάνατό του κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).
Η ηρωική αντίστασή του κατά των Οθωμανών, σφράγισε τις ύστατες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περνώντας ο ίδιος στη σφαίρα του θρύλου, του μύθου και της φαντασίας. Είναι εθνομάρτυρας και αποκαλείται συχνά και ανεπίσημα ως «εθνικός ήρωας», αν και δεν έχει ανακηρυχθεί άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου ή Αγία Υπομονή (1372 - 23 Μαρτίου 1450) ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση, 5ου απογόνου του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου. Έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ως σύζυγος του Mανουήλ Β’ Παλαιολόγου. Μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά τη στιγμή που εκείνη και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). Η Αγία Υπομονή πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της και 3 από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα (κοντά στην Αθήνα) και έκρυψε το λείψανο του Αγίου Παταπίου σε μια σπηλιά, κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι) που ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής και η αγία κάρα της. Στο σπήλαιο αυτό χτίστηκε το 1952 από τον γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου, όπου και φυλάσσεται η σεπτή κάρα της Αγίας Υπομονής. Η μνήμη της Αγίας Υπομονής εορτάζεται στις 29 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και στις 13 Μαρτίου, ημέρα που εκοιμήθη.

Kάθε χρόνο στην 29 Μαϊου οι αρχές και ο λαός Σπάρτης και Μυστρά αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τελούν Αρχιερατικό μνημόσυνο για την Αγία Υπομονή και για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Βυζαντινό Μυστρά αλλά και στο μνημείο του Ανδριάντα του στο νέο Μυστρά.
Στον εορτασμό συμμετέχουν Κλήρος, Πολιτειακές και Πολιτικές Αρχές, Στρατός, Λαός και σημαντικοί φορείς όπως το Λύκειο των Ελληνίδων Σπάρτης.

Με αφορμή τη συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης και της Προέδρου του κ. Πολυτίμης Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη, στον ουσιαστικό εορτασμό των Παλαιολογείων και στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Αγία Υπομονή (Προστάτιδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης) και για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, επι 34 συναπτά έτη, το notospress.gr, σε ένδειξη ελάχιστης και οφειλόμενης αναγνώρισης, θα παρουσιάσει φωτογραφικό και τηλεοπτικό αφιέρωμα απο τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων στα «Παλαιολόγεια» αλλά και απόσπασμα απο το Τιμητικό Αφιέρωμα του Λυκείου των Ελληνίδων – Τμήμα Παραρτημάτων σε 10 καταξιωμένες Ελληνίδες, ανάμεσα στις οποίες η κ. Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη.
Το αφιέρωμα του notospress.gr θα αναπτυχθεί σε δύο μέρη, στις 25 και στις 27 Μαϊου 2016.