Σε πόσους πρέπει να πείτε χρόνια πολλά σήμερα; Η σημερινή γιορτή, Κωνσταντίνου και Ελένης, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες ονομαστικές εορτές στην Ελλάδα. Αυτό μάλιστα αποδεικνύεται εύκολα με μια απλή σκέψη: πόσους ξέρετε που να γιορτάζουν σήμερα;

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένα ονόματα στη χώρα μας; Είναι δική μας αίσθηση ή τα Γιώργος, Δημήτρης, Κωνσταντίνος απαντώνται πολύ συχνά μεταξύ μας; Τη Μαρία πού την πας;

Ένας Έλληνας επιστήμονας-ερευνητής, ο Χάρης Φουντάλης, απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιντιάνα, μπήκε στη διαδικασία να ψάξει, να βρει και να καταγράψει τα πιο συνηθισμένα ανδρικά και γυναικεία ονόματα.

«Ήθελα να απαντήσω σε ένα ερώτημα που είχα από μικρό παιδί: είναι περισσότεροι οι Γιάννηδες, οι Κωστήδες, οι Δημήτρηδες ή ποιοι είναι τέλος πάντων οι πιο πολλοί; Η έρευνα μου έμαθε κάτι που δεν ήξερα: ότι χωρίς καμιά αμφιβολία οι πιο πολλοί είναι οι Γιώργηδες. Όσο για τις Μαρίες στις γυναίκες, αυτό μάλλον το περίμενα. Παράλληλα, ήθελα να εξοικειώσω τους αναγνώστες με ορισμένα στοιχειώδη θέματα στατιστικής» ανέφερε κάποτε σε συνέντευξή του.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς του; Κάνοντας αναγωγή στον γενικό πληθυσμό της χώρας - και θεωρώντας ότι αποτελείται από 10 εκατομμύρια κατοίκους, το 50% των οποίων άνδρες και το 50% γυναίκες, ο κ. Φουνταλής διαπίστωσε πως με βεβαιότητα 95% στην Ελλάδα ζουν περισσότερες από 342.600 Μαρίες, πως αν κάποιος φωνάξει Γιώργος θα ανταποκριθούν περισσότεροι από 171.000 Έλληνες και πως στο όνομα Ελένη ακούν σχεδόν 199.000 γυναίκες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στις τριάδες ονομάτων Δημήτρης - Κώστας - Γιάννης και Ιωάννα - Δήμητρα - Ειρήνη, δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα για το ποιο εμφανίζεται συχνότερα στον γενικό πληθυσμό, αφού οι μεταξύ τους διαφορές κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ονόματα που θεωρούνται διαδεδομένα, όπως το Θοδωρής, συναντώνται σε μόλις 27.000 Έλληνες.

Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψαν 1.010 διαφορετικά ονόματα με τα οποία είχαν βαπτιστεί τουλάχιστον 2 άνθρωποι από το δείγμα, ενώ σχεδόν άλλα τόσα εμφανίστηκαν μόνο μία φορά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν σπάνια ονόματα όπως Ειλικρίνεια, Δευκαλίωνας, Αμβροσία και Φρειδερίκος.

Πρώτο όνομα πάντως είναι το Γιώργος με τα Δημήτρης και Κωνσταντίνος να ακολουθούν, ενώ το... απόλυτο φαβορί «Γιάννης» να έρχεται τέταρτο, ενώ στις γυναίκες την πρωτιά παίρνει το Μαρία, όπως ήταν αναμενόμενο και ακολουθούν το Ελένη, Αικατερίνη και Βασιλική.

Ο κ. Φουνταλής χρησιμοποίησε ως δείγμα τα 97.072 άτομα που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το φθινόπωρο του 2008. Στη συνέχεια, τα επεξεργάστηκε ηλεκτρονικά και έφτιαξε ένα πρόγραμμα με το οποίο έγιναν οι στατιστικοί υπολογισμοί.