Τα ελληνικά προϊόντα, η δύναμη τους αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούν παλιές και νέες κυβερνητικές αποφάσεις παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ποτάμι με την συμμετοχή παραγωγών, αγροτών και εκπροσώπων συνεταιρισμών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα την προηγούμενη Δευτέρα 23 Μαΐου στην αίθουσα του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα με τίτλο «Τα προϊόντα μας υπό διωγμό, κι όμως υπάρχει λύση».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι 8 ελληνικών προϊόντων:
- Γιώργος Σκούρας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου
- Σοφοκλής Παναγιώτου, Πρόεδρος της μικροζυθοποιίας SEPTEM
- Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος μαστιχοπαραγωγών Χίου
- Νικόλαος Πατσιούρας, Πρόεδρος συνεταιρισμού κρόκου Κοζάνης
- Νικήτας Πρίντζος, Πρόεδρος της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ
- Αθανάσιος Βασιλέκας, Πρόεδρος της Ένωσης φυλής Holstein
- Βασίλης Φραντζολάς, δοκιμαστής και σύμβουλος ποιότητας ελαιόλαδου
- Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος της φάρμας « Η Κιβωτός του Δήμου»

Παράλληλα, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και ο Σπύρος Καχριμάνης, πολιτικός υπεύθυνος του τομέα αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, παρουσίασαν τις προτάσεις του Κινήματος για την προστασία και την προώθηση των εθνικών προϊόντων. Στη συζήτηση που συντόνιζε η γεωπόνος- επιστήμονας τροφίμων Ντίνα Σπυροπούλου, γραμματέας της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ, παρενέβη και ο Σταύρος Θεοδωράκης που στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα new deal που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, μια σύνδεση- συμφωνία μεταξύ οικονομίας, παραγωγής, πολιτικής και πολιτισμού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των 7 ελληνικών προϊόντων απεύθυναν έκκληση προς την Κυβέρνηση: «Αφήστε μας να παράγουμε, αφήστε μας να δουλέψουμε». Αναφέρθηκαν επιπλέον «στην προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και στα νέα εμπόδια που βάζει η κυβέρνηση στην ελληνική παραγωγή, κυρίως με την επιβολή νέων φόρων».

Εξάλλου, στις ομιλίες τους στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να υπάρξει κεντρικό σχέδιο και ομόνοια, συνεργασία εκπαιδευμένων παραγωγών, έλεγχος πιστοποιήσεων, ξεκάθαρη αναγραφή τόπου και τρόπου παραγωγής στις συσκευασίες των προϊόντων για να μην εξαπατώνται οι καταναλωτές, αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης των εθνικών προϊόντων, μείωση των φόρων, διευκόλυνση των εξαγωγών, κεντρική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και μεγαλύτερη προστασία και θωράκιση των ΠΟΠ προϊόντων.