ΜΥΣΤΡΑΣ. Στις 29 Μαϊου η Ορδόδοξη Εκκλησία μας αλλά και η Ελληνική Πολιτεία τιμά και μνημονεύει τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο και την μητέρα του, Αγία Ελένη Δραγάση – Παλαιολογίνα (Αγία Υπομονή)*.
Ο εορτασμός των Παλαιολογείων τα τελευταία χρόνια ενισχύεται σημαντικά από την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, των θλιβερών γεγονότων της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης το 1453, άντεξαν μέσα στον χρόνο, περνώντας ανάμεσα από τις συμπληγάδες της αλλοτρίωσης και δίπλα από τις σειρήνες της παγκοσμιοποίησης. Άντεξαν επειδή επιφανείς αλλά και αφανείς ανθρώποι κατέθεσαν ψυχή, γνώμη και θέση.

Kάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, οι αρχές και ο λαός Σπάρτης και Μυστρά αποδίδουν τον οφειλόμενο φόρο τιμής και τελούν Αρχιερατικό μνημόσυνο για την Αγία Υπομονή και για τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Βυζαντινό Μυστρά αλλά και στο μνημείο του Ανδριάντα του, στο νέο Μυστρά.
Στον εορτασμό συμμετέχουν Κλήρος, Πολιτειακές και Πολιτικές Αρχές, Στρατός, Λαός και σημαντικοί φορείς όπως το Λύκειο των Ελληνίδων Σπάρτης.

Το Λύκειον των Ελληνίδων Σπάρτης δίκαια πιστώνεται στη συνείδηση της Κοινωνίας και της Ιστορίας την φροντίδα και την λαμπρότητα που προσδίδει στις εκδηλώσεις περιβάλλοντας αυτές και τα πρόσωπα που τις τιμούν με τη δέουσα συνέπεια και την απεικόνιση της μεγαλοπρέπειας που αποπνέει το Βυζάντιο και το Δεσποτάτο του Μωριά.

Με αφορμή τη διακεκριμένη συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης και της, ουσία επιφανούς αλλά θέση αφανούς, Προέδρου του κ. Πολυτίμης Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη, στον ουσιαστικό εορτασμό των Παλαιολογείων και στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την Αγία Υπομονή (Προστάτιδα του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης) και για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, επι 34 συναπτά έτη, παρουσιάζουμε σήμερα στο notospress.gr αφιερωματική αναφορά. (Δείτε σχετικό video στο notospress.gr)

Σε ένδειξη ελάχιστης και οφειλόμενης αναγνώρισης, προβάλουμε μικρό φωτογραφικό αφιέρωμα απο τη συμμετοχή του Λυκείου των Ελληνίδων στα «Παλαιολόγεια» αλλά και από τις δράσεις, ενέργειες κι εκδηλώσεις που πρωτοστατεί αλλά και τηλεοπτικό απόσπασμα απο το Τιμητικό Αφιέρωμα του Λυκείου των Ελληνίδων – Τμήμα Παραρτημάτων σε 10 καταξιωμένες Ελληνίδες, ανάμεσα στις οποίες η κ. Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη.

Διακρίνεται δεόντως διότι από τη θέση της Προέδρου του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης αγωνίστηκε και εξακολουθεί να αγωνίζεται – με την στήριξη των αθόρυβων μελών του Δ.Σ. - υπηρετώντας με πίστη, αυταπάρνηση και συνέπεια τους σκοπούς του Λυκείου των Ελληνίδων και τα Εθνικά προτάγματα με αδιαπραγμάτευτη προσήλωση στην Ελληνορθόδοξη Παράδοση.

Σταχυολογώντας, από τον διακριτικό και πλούσιο σιτοβολώνα του Λυκείου των Ελληνίδων μπορούμε να αναφέρουμε ότι:

Η κ. Πολυτίμη Πολυχρονάκου διακρίνεται για την παραγωγική και έντονη – κοινωνικά, διοικητικά και πνευματικά – καθαρή προσωπικότητά της.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρώτη Πρόεδρος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης. Ιδρυσε δύο Τμήματα Εθελοντριών Αδελφών του Ερυθρού Σταυρού και η ίδια είναι Εθελόντρια Αδελφή. Διετέλεσε Πρόεδρος Συλλόγων Γονέων Γυμνασίων και Λυκείων Σπάρτης. Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας Λακωνίας. Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σπάρτης. Μέλος της Εταιρείας Λακωνικών Σπουδών.

Πριν από 34 χρόνια, με παρότρυνση της συγγενούς της αειμνήστου Ιωάννας Γενναροπούλου, ίδρυσε το Λύκειον των Ελληνίδων Σπάρτης του οποίου εκλέγεται συνεχώς πρόεδρος και το οποίο αποτέλεσε και αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης, διάσωσης και διάδοσης των Ελληνορθόδοξων Αρχών και Παραδόσεων.

- Διοργάνωση 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Λυκείου των Ελληνίδων το 1999.

- Συμβολή στην προσπάθεια αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης, στην ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου για τα ψηφιδωτά της Σπάρτης και στην ίδρυση Λαογραφικού Μουσείου.

- Συμβολή στην προβολή του Μυστρά αλλά και όλων των μνημείων της περιοχής.

- Στήριξη στην καθιέρωση του Σπάρταθλον ως Ολυμπιακού αγωνίσματος και υποδοχή των Σπαρταθλητών στον τερματισμό από τμήμα μαθητριών με αρχαϊκές φορεσιές καθώς και στην τελετή απονομής επάθλων.

- Στήριξη και συμμετοχή στη διοργάνωση Λαογραφικών εκθέσεων κι εκθέσεων Πολιτισμού και Ιστορίας σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών, το Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και τα μεγάλα Μουσεία της χώρας.

- Στήριξη της πρότασης για την καθιέρωση της Ελληνικής γλώσσας ως κύριας γλώσσας επικοινωνίας εντός της ΕΕ.

- Εκδήλωση έντονου ενδιαφέροντος για τα Εθνικά Θέματα:

• Τίμησε τη μνήμη Ελλήνων και Ελληνίδων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα όπως η Κυρά της Ρω, οι ηρωικές γυναίκες της Ηπείρου, ο Σεβασμιώτατος Κονίτσης Σεβαστιανός κ.α. ενώ έχει αποστείλει ενίσχυση στις Ένοπλες Δυνάμεις, στις κατασκηνώσεις τις Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, στους Ιερούς Ναούς και τα Σχολεία διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας της Β. Ηπείρου, στην Αρχιεπισκοπή Αλβανίας και στο Ιδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών.

• Έχει συμμετάσχει στα Προγράμματα φιλοξενίας Ελληνοπαίδων από την Κύπρο, την Αυστραλία, την Ρωσία και την αποστολή μαθητών από τις πυρόπληκτες περιοχές της Λακωνίας και Σχολείων της Σπάρτης στην Κύπρο όπου φιλοξενήθηκαν από το αδελφό ΛΕ Αμμοχώστου.

• Σήκωσε την Ελληνική σημαία στο ακρωτήριο Ταίναρο το 1992 η οποία έκτοτε κυματίζει στο νοτιότερο άκρο της Ηπειρωτικής Ευρώπης με την φροντίδα του παραρτήματος Σπάρτης.

- Καλλιέργεια σχέσεων με την Ομογένεια και υψηλούς εκπροσώπους της και διακεκριμένα μέλη της.

• Διατηρεί στενούς δεσμούς με την ομογένεια της Αυστραλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κορσικής.

• Φιλοξένησε τον Άντριου Άθενς. Πρόεδρο του Παγκόσμιου Απόδημου Ελληνισμού (2013). Παρέστη στην ενθρόνιση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ (2004) και υποδέχθηκε τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιάκωβο (1992)

• Φιλοξένησε τον Αρχηγό του ΝΑΤΟ Τζώρτζ Κάλβιν 91992), τον τ. Πρωθυπουργό και Υπουργό Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών της Γερμανίας δρ. Γκέρχαρντ Στόλτενμπέργκ (1993)

• Συνέβαλε και παρέστη στην αδελφοποίηση της Σπάρτης με τις πόλεις Μπράσγουικ της Αυστραλίας, Τανακούρα της Ιαπωνίας και Σοπρόν της Ουγγαρίας.

Για το έργο της ως προέδρου του ΛΕΣ και την προσωπικότητά της τιμήθηκε από πλήθος Συλλόγων και Φορέων, μεταξύ των οποίων η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Η Στρατιωτική Λέσχη Αξιωματικών της Φρουράς Σπάρτης, η Ομοσπονδία Λακωνικών Σωματείων, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, το Σωματείο «Λάκαινες» και το Σωματείο των εν Αττική Λακεδαιμονίων.

Στη Σπαρτιατική κοινωνία τόσο η Πολυτίμη Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη όσο και τα μέλη του ΔΣ του ΛΕΣ έχουν μια ιδιαίτερη απαράμιλλη και συγκινητική συμβολή: Η παρουσία σε κάθε κρίσιμη και ιστορική στιγμή των παιδιών και νέων του ΛΕΣ με τις παραδοσιακές ενδυμασίες από την Αρχαιότητα, την προβυζαντινή, την Βυζαντινή και την περίοδο της Ελληνικής επανάστασης. Παρουσίες που κρατούν μεταφορικά και κυριολεκτικά ψηλά την Ελληνική Σημαία.

Στο φωτογραφικό αφιέρωμα θα δείτε στιγμιότυπα από όλα τα παραπάνω.

Το τιμητικό Αφιέρωμα στο Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης και στην κ. Πολυχρονάκου – Αλεξανδρίδη, από το οποίο θα παρακολουθήσετε εδώ απόσπασμα 14 λεπτών, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια εκδήλωσης του Λυκείου των Ελληνίδων στην Αθήνα στις 5 Απριλίου 2016.

*[ Ο Κωνσταντῖνος ΙΑ' Δραγάσης Παλαιολόγος (8 Φεβρουαρίου 1405 - 29 Μαΐου 1453) ήταν ο τελευταίος βασιλεύων Βυζαντινός αυτοκράτορας, ως μέλος της δυναστείας των Παλαιολόγων, από το 1449 έως το θάνατό του κατά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453).

Η ηρωική αντίστασή του κατά των Οθωμανών, σφράγισε τις ύστατες στιγμές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας περνώντας ο ίδιος στη σφαίρα του θρύλου, του μύθου και της φαντασίας. Είναι εθνομάρτυρας και αποκαλείται συχνά και ανεπίσημα ως «εθνικός ήρωας», αν και δεν έχει ανακηρυχθεί άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου ή Αγία Υπομονή (1372 - 23 Μαρτίου 1450) ήταν κόρη του Σέρβου δεσπότη Κωνσταντίνου Δραγάση, 5ου απογόνου του Μιχαήλ Η' Παλαιολόγου. Έγινε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου ως σύζυγος του Mανουήλ Β’ Παλαιολόγου. Μητέρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Η πολιορκία της Κωνσταντινούπολης συνέβη κατά τη στιγμή που εκείνη και ο σύζυγός της είχαν εξοριστεί (1390 – 1392). Η Αγία Υπομονή πέθανε στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν η Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα του Βυζαντίου, πέσει στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, έπειτα από μακρά πολιορκία. Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ετάφησαν ο αυτοκράτορας σύζυγός της και 3 από τα παιδιά τους (εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί). Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, ο Αγγελής Νοταράς, συγγενής του αυτοκράτορα (ανιψιός της Αγίας Υπομονής) μετέφερε στο βουνό Γεράνεια στη Νότια Ελλάδα (κοντά στην Αθήνα) και έκρυψε το λείψανο του Αγίου Παταπίου σε μια σπηλιά, κοντά στην πόλη Θέρμαι (το σημερινό Λουτράκι) που ήταν ήδη ασκητήριο μοναχών από τον 11ο αιώνα. Στο σπήλαιο αυτό βρέθηκε Βυζαντινή αγιογραφία της Αγίας Υπομονής και η αγία κάρα της. Στο σπήλαιο αυτό χτίστηκε το 1952 από τον γέροντα Νεκτάριο Μαρμαρινό το μοναστήρι του Αγίου Παταπίου, όπου και φυλάσσεται η σεπτή κάρα της Αγίας Υπομονής. Η μνήμη της Αγίας Υπομονής εορτάζεται στις 29 Μαΐου από την Ορθόδοξη Εκκλησία.]