Έως 100€ στην εφορία μετρητοίς
Μειώνεται από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα, στα 100 ευρώ το ανώτατο όριο πληρωμών με μετρητά στις εφορίες. Για υψηλότερα ποσά οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά με τη χρήση κάρτας όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο 2ο συνέδριο για τις ψηφιακές πληρωμές.

Τέλος στις συναλλαγές με μετρητά άνω των 500€
Με το νέο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα που ετοιμάζεται να καταθέσει το Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, συναλλαγές άνω των 500 ευρώ δεν θα μπορούν να γίνονται με μετρητά ενώ σταδιακά, το σύνολο των συναλλαγών των πολιτών θα καταγράφεται και θα ελέγχεται. Έτσι, θα μπορεί να διασταυρωθεί αν όσοι δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση πραγματοποιούν και ανάλογες δαπάνες.

Καμιά μη ηλεκτρονική συναλλαγή δεν θα αναγνωρίζεται
Αν και το 2016 θα θεωρηθεί μεταβατική χρονιά αλλά από 1.1.2017 η εφορία δεν θα αναγνωρίζει ουσιαστικά καμία δαπάνη, αν δεν έχει γίνει με πληρωμή μέσω τραπέζης ή κάρτας. Ειδικά για φέτος όμως, επειδή οι αλλαγές θα ισχύσουν στα μέσα της χρονιάς, θα γίνονται δεκτές και οι αποδείξεις για δαπάνες που έγιναν στο α εξάμηνο με μετρητά, εφόσον αντιστοιχούν στο 50% το πολύ των δαπανών που θα δηλωθούν.

Από την 1-1-2017 πάντως, τα πάντα θα πληρώνονται μέσω τραπέζης. Για τους ιδιώτες θα επιτρέπονται πληρωμές με μετρητά έως του ποσού των 500 ευρώ, αλλά για τις μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων συναλλαγές, το όριο σχεδιάζεται να τεθεί στα 50 ή 70 ευρώ.

Και το αφορολόγητο ρυθμίζεται μέσω καρτών
Το αφορολόγητο αναμένεται να συνδεθεί με τη χρήση καρτών αφού για να κατοχυρωθεί αφορολόγητο 8.636 ευρώ, για παράδειγμα, θα απαιτείται να έχουν πραγματοποιηθεί δαπάνες ύψους 864 ευρώ τουλάχιστον ηλεκτρονικά προκειμένου να μπορεί το δημόσιο να ελέγξει τη φοροδιαφυγή.
Ουσιαστικά όμως, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δαπανούν τουλάχιστον το 10% του εισοδήματός τους μέσω καρτών.

Άλλες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο που είναι στην τελική φάση προετοιμασίας θα προβλέπει ότι:

-Αντίστοιχα, από την 1η Ιουλίου, όλες οι συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ θα γίνονται μέσω τραπεζικού συστήματος (κάρτες, e-banking, τραπεζική συναλλαγή). Επίσης όλοι οι επιτηδευματίες που κάνουν από φέτος έναρξη εργασιών, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν τα μηχανάκια POS.

-Στις δαπάνες θα προσμετρώνται όλες οι αποδείξεις, εκτός από τις πληρωμές σε ΔΕΚΟ. Δαπάνες για γιατρούς, φάρμακα, ενοίκια θα γίνονται υποχρεωτικά με τραπεζική κατάθεση ή μέσω χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας.

-Το ύψος των αποδείξεων που απαιτείται για να κατοχυρώσει κάποιος το αφορολόγητο θα εξαρτάται από το δηλωθέν εισόδημα. Για άγαμους που θα έχουν μικρότερο εισόδημα από 8636 ευρώ, θα απαιτείται το 10%. Για όσους έχουν εισόδημα που ξεπερνά το αφορολόγητο όριο (πχ πολύτεκνοι με εισόδημα άνω των 9100 ευρώ) θα απαιτείται το 15% και το ποσοστό θα αυξάνεται όσο ανεβαίνει το εισόδημα. Όποιος δεν συγκεντρώσει το αναγκαίο ποσοστό, θα φορολογείται έστω και αν έχει πολύ χαμηλό εισόδημα (πχ αν κάποιος συγκεντρώσει 450 ευρώ αντί 500 που θα απαιτούνται για εισόδημα 5.000 ευρώ θα πληρώνει ένα «πρόστιμο» της τάξεως των 10 ευρώ).