ΣΠΑΡΤΗ. Στο ραδιόφωνο NOTOS 94.9FM και το Δημοσιογράφο Ηλία Μπόνο μίλησε τη Δευτέρα 23 Μαΐου ο Βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ, Θανάσης Δαβάκης.

Ο κ. Δαβάκης, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αναφέρθηκε σε δυο σημαντικά για τη Σπάρτη και ιδιαιτέρως χρονίζοντα ζητήματα, αυτά του ΞΕΝΙΑ και του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Ο Λάκωνας Βουλευτής μιλώντας κατ’ αρχήν για το ΞΕΝΙΑ, το χαρακτήρισε «τοπόσημο» και «σημαντικό μέρος του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της πόλης». Ο κ. Δαβάκης σημείωσε ότι, απαντώντας σε σχετική ερώτησή του, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μπαλτάς δήλωσε ότι συναινεί στην αξιοποίηση του ακινήτου από το Δήμο της Σπάρτης και περιμένει σχετικές προτάσεις ώστε να προβεί στις απαραίτητες ρυθμιστικές ενέργειες.

Ο Υπουργός Πολιτισμού, συνέχισε ο κ. Δαβάκης, ξεκαθάρισε πως δεν έχει διενεργηθεί καμία μελέτη αξιοποίησης προς ώρας αλλά το Υπουργείο είναι έτοιμο να συνδράμει το Δήμο σε όποια σχέδια εκπονήσει με μόνη προϋπόθεση το σεβασμό του ειδικού χαρακτήρα του κτιρίου που έχει χαρακτηριστεί «διατηρητέο».

Ο Λάκωνας Βουλευτής υπογράμμισε ότι επειδή ούτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ούτε όμως και η Δημοτική αρχή μπορεί να τα κάνει όλα, θα πρέπει να συσταθεί μια ειδική ομάδα για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ. Μια ομάδα ειδικών, απαλλαγμένων από την «καθημερινή φθορά του πολιτεύεσθαι» που θα εκπονήσει μια ολοκληρωμένη μελέτη αναπτύσσοντας ένα συγκεκριμένο σχέδιο που θα υποβληθεί μετέπειτα ως πρόταση στο Υπουργείο και θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί από κάποιο Ευρωπαϊκό ίσως πρόγραμμα. Μάλιστα, ο κ. Δαβάκης σημείωσε ως αξιοπρόσεκτο το παράδειγμα του Παλαιού Παρθεναγωγείου του Γυθείου το οποίο, από απολύτως εγκαταλελειμμένο κτίσμα, μετετράπη σε στολίδι της πόλης.

Η ραδιοφωνική αυτή συνέντευξη συνεχίστηκε με τον κ. Δαβάκη να απαντά ερώτηση σχετική με την αποκατάσταση του Παλαιού Πρωτοδικείου Σπάρτης.

Ο Λάκωνας Βουλευτής μίλησε για γραφειοκρατικό ζήτημα και ολιγωρία που μάλιστα απέδωσε απευθείας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου. Η φιλοξενία των ΓΑΚ στο κτίριο καθυστερεί, υποστήριξε, γιατί καθυστερεί επί μία τετραετία η τροποποίηση του πολεοδομικού και ρυμοτομικού σχεδίου της πόλης. «Ζήτησα από τον Υπουργό Παιδείας στην αρμοδιότητα του οποίου ανήκει το κτίριο αυτό να δεσμευτεί πως θα επιμείνει στο Υπουργείο Εσωτερικών να παραδοθεί η τροποποίηση ώστε να προχωρήσει το έργο. Δεσμεύτηκε. Δεν τους εμπιστεύομαι απόλυτα αλλά εδώ είμαστε για να τους ελέγχουμε. Το ζήτημα πάντως είναι κυρίως γραφειοκρατικό».