Υλικά για 8 μερίδες

• 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες Κτήμα Γκολέμη
• 1 κιλό πατάτες Νεάπολης
• 4 κουτ. σούπας γραβιέρα ή κεφαλοτύρι Πάρνωνα τριμμένο
• 2 κουτ. σούπας φρυγανιά
• ελαιόλαδο Δωρικόν για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα κιμά

• 500 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς Ζώη Καββούρη
• 250 γραμ. χοιρινός κιμάς Τσικάκης - Γιαννόπουλος
• ⅓ φλυτζ. τσαγιού ελαιόλαδο Δωρικόν
• 2 ξερά κρεμμύδια Βατίκων ψιλοκομμένα
• 3 σκελίδες σκόρδο Κτήμα Γκολέμη Γκολέμη ψιλοκομμένο
• 6 - 7 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 400 γραμ. φρέσκια ντομάτα Κτήμα Γκολέμη ή ντοματάκια κονκασέ, περασμένα στο μούλτι
• 1 κουτ. γλυκού ντοματοπελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού κρασί χύμα Θεοδωρακάκος
• 1 πρέζα ζάχαρη
• ¼ κουτ. γλυκού κανέλλα «Ο κόσμος του καφέ»
• ¼ κουτ. γλυκού μπαχάρι «Ο κόσμος του καφέ»
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο «Ο κόσμος του καφέ»
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι «Ο κόσμος του καφέ»
• 1 κρασοπότηρο νερό ή γάλα

Για την μπεσαμέλ

• 1½ λίτρο φρέσκο γάλα
• 12 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
• 5 κουτ. σούπας βούτυρο ή φυτίνη
• 5 αυγά φρέσκα Γκολέμη
• ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο «Ο κόσμος του καφέ»
• αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι «Ο κόσμος του καφέ»
• ⅔ φλυτζ. τσαγιού γραβιέρα ή κεφαλοτύρι Πάρνωνα, τριμμένο

Εκτέλεση

Για τον κιμά: Σε χαμηλή, φαρδιά (πλασοτέ) κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, τον κιμά για 5 περίπου, απλώνοντάς τον με κουτάλα και διαλύοντας τους σβόλους.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για 3 περίπου, μέχρι να γίνουν διάφανα και τότε σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα προσθέτουμε την ντομάτα, το μαϊντανό, τον πελτέ, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την κανέλλα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι.
Τελειώνουμε με το νερό ή το γάλα. (Με το γάλα γίνεται πιο νόστιμο).
Σκεπάζουμε τον κιμά και σιγοβράζουμε για 25- 30 περίπου, μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να μείνει με το λάδι του.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε, πλένουμε πολύ καλά και κόβουμε τις πατάτες κατά μήκος, σε φέτες πάχους 1 με 1½ εκατοστών.
Τις αλατίζουμε και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι ελαφρά και τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τις μελιτζάνες.
(Εναλλακτικά, μπορούμε να απλώσουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες σε λαμαρίνες, να τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο, να τις αλατίσουμε και να τις ψήσουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C για 10 - 15, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά).

Για την μπεσαμέλ:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο από το γάλα και διαλύουμε το αλεύρι, έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τα αυγά ελαφρά χτυπημένα, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το αλάτι και ανακατεύουμε.
Βράζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς την κρέμα με ξύλινη κουτάλα, για να μην σβολιάσει, κι όταν πήξει κι αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το τυρί κι ανακατεύουμε καλά.
(Σε περίπτωση που μας σβολιάσει, τη χτυπάμε με το μίξερ χειρός).

Πασπαλίζουμε ένα πυρίμαχο σκεύος ή ταψί με τη φρυγανιά.
Στρώνουμε μέσα τις πατάτες, τη μια δίπλα στην άλλη, ώστε να καλύψουμε όλο το πυρέξ.

Απλώνουμε πάνω στις πατάτες τη μισή σάλτσα κιμά, πασπαλίζουμε με το μισό τυρί και στρώνουμε τις μελιτζάνες, όπως τις πατάτες.

Ρίχνουμε και τον υπόλοιπο κιμά και τον απλώνουμε να πάει παντού.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και το περιχύνουμε με την κρέμα μπεσαμέλ, απλώνοντάς την να πάει παντού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 60΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.

Αφήνουμε το μουσακά να κρυώσει, (για να κόβεται) και σερβίρουμε. Ιδανικά, τρώγεται χλιαρός.