Αν ανήκεις στην πλειοψηφία του πληθυσμού της Γης και δεν διαθέτεις ένα πολύ υψηλό δείκτη ευφυίας, τότε μην απελπίζεσαι, οι πιθανότητες να τα καταφέρεις στην καριέρα και τη ζωή σου είναι υψηλότερες (Pics)
Μπορεί να έχουν γίνει μελέτες επί μελετών που να δείχνουν ότι οι εξαιρετικά ευφυείς άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν στην εργασία και τη ζωή τους, από τους υπόλοιπους "κοινούς θνητούς", που δεν κατάφεραν να αποκτήσουν υψηλή βαθμολογία στα διάφορα τεστ ευφυίας, η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη.

Κι όμως,. Μάλιστα, έρευνα του Πανεπιστήμιο Griffith, με επικεφαλής τον Dr. Arthur Poropat δείχνει ότι η ευφυΐα δεν μπορεί να καθορίσει την επιτυχία, πράγμα το οποίο πιστεύει η πλειοψηφία.
Το να είσαι έξυπνος μπορεί να σε πάει πολύ μακριά, ωστόσο η συναισθηματική νοημοσύνη μπορεί να σε οδηγήσει ακόμη μακρύτερα. Ο επικεφαλής της έρευνας αναφέρει πως το μυστικό της επιτυχία ενός ανθρώπου κρύβεται στο "Big 5", που καταγράφει όλους εκείνους τους παράγοντες της προσωπικότητας, που μπορούν να μας εξασφαλίσουν την επιτυχία.

Το "Big 5", λοιπόν συγκεντρώνει τους εξής παράγοντες: την ευσυνειδησία, τη διαφάνεια, τη συναισθηματική σταθερότητα, την εξωστρέφεια και την τερπνότητα.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που διαθέτουν τα παραπάνω στοιχεία, αλλά δεν έχουν πολύ υψηλό IQ, είναι πιο πιθανό να πετύχουν στη ζωή τους, από εκείνους που μπορεί μεν να είναι ευφυής, ωστόσο δεν διαθέτουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, μια ακόμη έρευνα, αυτή τη φορά του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Carnegie, διαπίστωσε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελεί ένα πολύ πιο σημαντικό παράγοντα επιτυχίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, από την κανονική νοημοσύνη.
Στην πραγματικότητα, το 85% της οικονομικής επιτυχίας προέρχεται από τους ανθρώπους, από τις δεξιότητες των οποίων μόλις το 15% προέρχεται από τεχνικές γνώσεις.
Επομένως, αν δεν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων με πολύ υψηλό IQ, έχετε πολλές πιθανότητες να τα καταφέρετε στον τομέα σας καλύτερα απ' έναν άνθρωπο που διαθέτει εξαιρετικά υψηλό δείκτη ευφυίας, χάρη στους παρακάτω παράγοντες.

1. Αυτορύθμιση
Το να καταφέρεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου και να τα χαλιναγωγείς σημαίνει ότι έχεις την ικανότητα να ανταποκριθείς με ευκολία στις αρνητικές καταστάσεις, που πιθανότατα προκύψουν τόσο στον επαγγελματικό τομέα, όσο και στην πραγματική ζωή. Το πρώτο, λοιπόν, βήμα για επιτυχία σε οποιοδήποτε κομμάτι της ζωής σου είναι να πάρεις το χρόνο σου πριν λάβεις δράση.

2. Νοοτροπία ανάπτυξης
Οι άνθρωποι με νοοτροπία ανάπτυξης αποδέχονται τις προκλήσεις και τις οπισθοδρομήσεις με ανοιχτές αγκάλες. Αυτοί οι άνθρωποι πιστεύουν πως μπορούν να καταφέρουν οτιδήποτε βάλουν στο μυαλό τους. Επειδή, λοιπόν, είναι τόσο παθιασμένοι με αυτό που έχουν βάλει στόχο δεν υπάρχει πιθανότητα να μην τα καταφέρουν, ακόμη και αν έχουν χαμηλό IQ.

3. Ελαστικότητα
Η ευφυΐα είναι, σαφώς, πολύ σημαντική, ωστόσο η ικανότητα να μπορείς να χειριστείς τα πράγματα όταν δεν πηγαίνουν, όπως θα ήθελες είναι ακόμη πιο σημαντική. Οι "ελαστικοί" άνθρωποι δεν κολλούν ή επιμένουν στην αποτυχία, αλλά την αποδέχονται και αναζητούν διαφορετικές - επιτυχημένες λύσεις για το πρόβλημα.

4. Πάθος
Η γνώση είναι ένα εξαιρετικό βήμα για να αρχίσεις, ωστόσο δεν αρκεί για να σε κάνει πετυχημένο. Συνήθως, χρειάζεται να συνοδεύεται από πάθος για αυτό που κάνεις. Το να κυνηγάς κάτι επειδή τυχαίνει να είσαι καλός, αλλά δεν το αγαπάς, θα σε οδηγήσει σίγουρα στην αποτυχία, γιατί αργά ή γρήγορα θα το εγκαταλείψεις αναζητώντας κάτι που να σε γεμίζει.

5. Κατανόηση
Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του πελάτη ή του συνεργάτη, προκειμένου να καταφέρεις να χτίσεις μια καλή σχέση, γεμάτη ειλικρίνεια, που θα μειώσει την ένταση. Το να κατανοείς τους άλλους δείχνει ότι πραγματικά νοιάζεσαι.

6. Ευσυνειδησία
Οι ευσυνείδητοι άνθρωποι είναι πειθαρχημένοι και εξαιρετικοί στον να προγραμματίζουν τις επόμενες κινήσεις. Παράλληλα, η ευσυνειδησία τους είναι αυτή που τους κάνει να γνωρίζουν ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εφόδια για να τα καταφέρουν στη ζωή τους.

7. Ανοιχτοί στις εμπειρίες
Αν είσαι περίεργος / η για το πως λειτουργούν τα πράγματα, αν λατρεύεις να ανακαλύπτεις τα όλα τα ανεξήγητα πράγματα, τότε είναι πολύ πιθανό να τα καταφέρεις καλύτερα από τους άλλους συνεργάτες σου. Πράγμα που οφείλεται κυρίως στον ενθουσιασμό που διαθέτεις, όταν μαθαίνεις νέα πράγματα.

8. Επικοινωνιακές ικανότητες
Το να διαθέτεις επικοινωνιακές ικανότητες μετρά, ίσως, περισσότερο απ' όλο, ιδιαίτερα επειδή ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας. Το να μπορείς, επομένως, να δικτυωθείς με τους κατάλληλους ανθρώπους, αποτελεί σημαντικό συστατικό για την επιτυχία.
(ΠΗΓΗ: medium.com)