ΛΑΚΩΝΙΑ. Το Δ.Σ. του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας ενημερώνει διαρκώς τους Δήμους της Λακωνίας για την υποχρέωση τους να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση Ανθρώπων με Ειδικές Ανάγκες και ηλικιωμένων στη θάλασσα, σε μια τουλάχιστον παραλία της περιοχής ευθύνης τους.

Η νομοθεσία καθορίζει συγκεκριμένα κριτήρια της σχετικής υποδομής, χώρους αποδυτηρίων και υγιεινής, και προβλέπει τη χρήση συγκεκριμένων εξαρτημάτων, μηχανισμών εισόδου εξόδου στη θάλασσα, αμαξιδίων και υλικών.

«Η πλέον εύχρηστη και ενδεδειγμένη κατασκευή για την αυτόνομη και ανεξάρτητη είσοδο και έξοδο του χρήστη της προς και από τη θάλασσα, είναι το Seatrac», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Σωματείου ΑμεΑ Λακωνίας. Πρόκειται για ελληνική κατασκευή με μεγάλο κόστος αγοράς και αρκετά σημαντικό κόστος τοποθέτησης και αποσύνδεσης στην αρχή και το τέλος της θερινής περιόδου η οποία πάντως έχει αφήσει απολύτως ικανοποιημένα όσα ΑμεΑ την έχουν χρησιμοποιήσει!

Έτσι, επιφυλάξεις για τον ενδεχόμενο αποκλεισμό του εξυπηρετούμενου που θα βρίσκεται πάνω στην κατασκευή στην περίπτωση που αυτή υποστεί στιγμιαία βλάβη, την καθυστέρηση στην επισκευή και το υψηλό κόστος της εγκατάστασης δεν μειώνουν την αξία της εφαρμογής της.

Το Σωματείο ΑμεΑ Λακωνίας πάντως υποστηρίζει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμη η παράλληλη με την κατασκευή Seatrac τοποθέτηση των κλασσικών ειδικών διαδρόμων πάνω στους οποίους κινείται υποβοηθούμενο το αμφίβιο αναπηρικό αμαξίδιο αφού, αν και δεν αποδίδουν την μέγιστη δυνατή αυτονομία στους χρήστες τους απαιτούν μόλις το 1/5 του κόστους του Seatrac. Έτσι, περισσότερες παραλίες ανά δήμο θα μπορούν να είναι προσβάσιμες σε ΑμεΑ.

Λύση ανάγκης για παραλίες στις οποίες δεν παρέχεται καμιά από τις παροχές που προαναφέρθηκαν, τονίζεται στην ανακοίνωση, αποτελεί το αμφίβιο αναπηρικό αμαξίδιο με πεπλατυσμένες ρόδες που του επιτρέπουν να κινείται σε κάθε έδαφος με προϋπόθεση βέβαια την ισχυρή υποβοήθηση από συνοδό. Αυτό μπορεί να οδηγηθεί στη θάλασσα και έχει κόστος αγοράς 700-1200 ευρώ. Συνακόλουθη προυπόθεση η λειτουργία στην παραλία επιχείρησης που θα το ενοικιάζει και θα υποβοηθά στο χρήστη του την είσοδο και έξοδό του από τη θάλασσα.